Mini Amp Projesi

Başlatan SpeedyX, 29 Mayıs 2006, 11:26:49

SpeedyX

Merhabalar,

Bir kutu düşünün, içinde;
* Hoparlör
* Amplifikatör (Mono)
* Beslemeyi sağlayan ışıldak akü(sü)/(leri) (12V)
* Akü şarj devresi
olacak.

Bu kutuya diskman vs. bağlayarak, elektrik olmayan bir ortamda müzik dinlemek istiyorum.

- Maksimum süre müzik dinleyebilmek için neler yapmalıyım?
- Akü şarj devresi ile ilgili öneriniz var mı?

e3

Hocam geçen bir sitede geziyordum ama adresi hatırlayamadım.Class D tipi anfiler vardı.Minnacık entegre 10 W gücü sağlıyor.Devresi de küçüktü.Sanırım National adresinde gezinirken görmüştüm.4 ohm hoparlör destekliyor.SMPS tipi bir güç kaynağı yaparsanız daha uzun süre çalışabilir gibime geliyor.Bir adet 12 V'luk akü( Ya da 2 adet olabilir-Watt/Saat gücüne bağlı) işinizi görür.Basit olsun diyorsanız normal şarj devresi kullanabilirsiniz.Unutmadan söyleyeyim ben bir MP3 player yapacaktım orada normal kalem pil kullanılarak (Amperi biraz yüksekti) Maxim'in bir entegresi ile şarj ediliyordu.Forumda da yayınlamıştım.Yanılmıyorsam adresi :. www.techdesign.be/projects.htm olacaktı.Fikir vermesi ümidiyle.İyi günler. ;)
.eem.

SpeedyX

Aklımda birkaç basit anfi seçeneği var aslında, yinede fikir almak istiyorum.
Amaç az pil harcamak olunca biraz sıkıntı yaşanıyor.

http://home.scarlet.be/~mb069957/projects/009/009_sch.gif
http://home.scarlet.be/~mb069957/projects/020/020_sch_full_v07.gif

timpati

nasıl tükettiğiniz size kalsın, şebekenin olmadığı ortamlarda bir akünüz varsa onu doldurmanın birkaç yolu var:
1. güneş enerjisi
2. rüzgar enerjisi
3. suyun potansiyel (kinetiğe dönüşecek) enerjisi
4. kimyasal enerjiler...

son maddeyi geçersek (evdeki/eldeki koşullarla biraz zor), minik bir barajla uğraşamayacağınızı varsayıyorum ve yel değirmenini de geçelim isterseniz, geriye en pratik olanı güneş pilleri oluyor :)
hazır satılanları da var (istanbul piyasasında), kendiniz de yapabilirsiniz ama şimdilik biraz pahalı.
why mr. anderson, why ?

peko

Anfi'de benden olsun ,

TDA 7050

tavsiye ederim, düşük voltaj,düşük akım,ve verdiklerimizle elde edebileceğimiz iyi bir ses. En son ses projemde kullandım bu ic 'yi.
Ses kalitesinden ve veriminden oldukça memnun kaldım, fiyatıda uygun.

Ne kadar yüksek bi ses istiyorsun bilmiyorum ama hocam bu işini görür gibime geliyor.

Kolay gelsin.
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

e3

Hocam Peko hocamın devresinden daha fazla güç istersen ST'nin şu sayfasına bir bak derim :.

ST MicroElectronics D Type Amplifier >5 V

Hocam regülatör olarak şu adrese bakmanızı rica ediyorum.Allegro Micro'nun sitesi.Ben bundan birkaç ay önce sample istedim shipping felan ödemedim.Sadece İstanbul'dan Ankara'ya kargo parası. :D

Allegro Micro - Power Management Page

Ya da şu sayfayı :.

Allegro Micro -Portable- Battery Operated Page

Hocam birde bu ay Antrak'ın bir yazısında pil şarj devresi var.Onu da inceleyebilirsiniz :.

Antrak-Pil Doldurma Aygıtı

Helal ETE hocama burada boy göstermiş :D :.

Çok Güzel Şarj Devresi-SMD İle Yaparsan Tadından Yenmez :D ETE Hocamı Tebrik Ediyorum ;)

Bu kadar yete heralde. :D İyi günler. 8)
.eem.

alayli

Sevgili SpeedyX;

Arkadaşlarımız yüksek verimli amplifikatör şemaları vermişler. Ben de akü şarjı konusunda yardımcı olmak isterim. Kullanmayı düşündüğün şarj edilebilir enerji kaynağının kurşun asit akü (Sealed Lead Acid Battery) olacağını belirtmişsin zaten. Şarj olayı temelde tek bir işlem veya amaç gibi görünse de şarj edilecek materyale (NiCD, NiMH, LiION, SLAB) ve kullanım şekline göre (cycle use veya trickle use) yöntem çok değişkendir. Sen kurşun asit akü kullanmayı düşünüyorsun ve kullanım şeklin de cycle use olacak. Yani akünün dolup hemen ardından (yaklaşık 24-36 saat içinde) boşalacağı durum. Kurşun asit akülerin "Constant voltage -yani sabit voltaj-"  ile şarj edilmeleri gerekir. Bu daha uzun ömürlü olmaları için şarttır ve cycle kullanım ve şarjda, şarj olduklarında uygun bir elektronik anahtarla şarjdan kesilmeleri isabet olur.  Stand by da kullanacak olsaydın bir diyot ve direnç işini görürdü. Ama cycle use için aşağıdaki linkteki basit ve ucuz devre fazlasıyla işini görür kanaatindeyim.

http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/bcgla.htm

Bu şemada yer alan LM350 ve R7 nin değerleri senin kullanacağın aküye (kaç Ah olacağına) göre değişiklik gösterir. Mesela 1.2 Ah lik bir akü kullanıyorsan LM 317 bile iş görür. Akünün boş olduğu durumda max 600 mA (0.5 C) şarj akımı olacak şekilde de R7'nin değerini şeçmek isabet olur. Böylece akün yaklaşık 2 saatte şarj olur. Devredeki LM 301A basit bir karşılaştırıcı olarak çalışır ve akünün çektiği akım yaklaşık 15-20 mA e düştüğünde şarjı kesecek şekilde R4, R5 ve R6'nın değerlerinde oynama yapılabilir. Satın aldığın akünün üzerinde çoğunlukla cycle use veya stand by use durumundaki max. şarj voltajları yazacaktır. Bu değer çoğunlukla cycle use için 13.7 V civarındadır. R2 yerine ilk prototipte 4.7K lık bir trimpot takıp bu voltaj değerini boştayken ilgili max şarj değerine ayarlamak yerinde olur. Ben bu temel devreyi bir çok ticari uygulamamda kullanıyorum ve hiç sorun yaşamadım... Aklına takılan bir şey olursa yardıma hazırım...

Sevgili Ete hocamızın pic'li uygulaması daha çok "constant current -yani sabit akım-" temeline dayanan ve şarj kesme yöntemi olarak delta V/ delta v temeline dayalı (negatif delta V de denir) daha çok NiCD ve NiMh bataryaları şarj etmeye uygun bir devredir ve kurşun asit aküler için tercih-tavsiye edilmez...

Saygılar...
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

e3

Alaylı hocam SpeedyX hocam ışıldak aküsü kullanacağım yazmış.ışıldak aküleri şu bildiğimiz küçük kuru akülerden değil mi? Benim bildiğim onlar kurşun-asitli değil.Yanlışm varsa düzeltin böylece dünyadan bir yanlışımı daha temizlemiş olayım. :D Yanlışların hayatına kastım varda. :P Saygılar. 8)
.eem.

alayli

Alıntı yapılan: "protection"Alaylı hocam SpeedyX hocam ışıldak aküsü kullanacağım yazmış.ışıldak aküleri şu bildiğimiz küçük kuru akülerden değil mi? Benim bildiğim onlar kurşun-asitli değil.Yanlışm varsa düzeltin böylece dünyadan bir yanlışımı daha temizlemiş olayım. :D Yanlışların hayatına kastım varda. :P Saygılar. 8)

Evet sevgili kardeşim. Halk arasında yada esnaf arasında "kuru akü" de diyorlar. Aynı şeyden bahsediyoruz. Ama bunları NiCD, Ni Mh ve Li bataryalarla karıştımamak lazım. NiCD ve NiMh'lerin şarj yöntemleri birbirine benzese de (ki senin verdiğin linkler o batarya tiplerini destekler nitelikte) Li'lerin ve SLAB'ların kendine özgü şarj yöntemleri vardır.

Her ne kadar SLAB' bataryalara yada akülere "kuru akü" denilse de aslında bunlarda sulu ve asitli akülerdir. Bakımsız akü diye de anılırlar ama aslen içlerinde asit içeren bir sıvı vardır. Nitekim üst kısımlarında sabitlenmiş (yada japon yapıştırıcısı benzeri bir yapıştırıcı ile yapıştırılmış) kapak açıldığında görülecektir ki; bunlarda da sulu akülerdeki gibi hücreler, bu hücrelerin sızdırmasını engelleyen lastik tıpalar ve onların da altında asitli sıvı vardır...

Saygılar...
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

SpeedyX

Dostlar cevaplar için çok teşekkür ederim.
timpati hocam sanırım beni yanlış anlamış.
@peko,
Hocam TDA 7050 konusunda kararsızdım, deneyip çalıştıran olduğunu duymak güzel :) aslında tda2030 vardı 12w çıkış veriyordu sanırım. 0,07w çok küçük olacak gibi :)

@alaylı,
Hocam dediklerine katılıyorum, linkteki devre de hoş duruyor fakat 600mA gibi bir değerden bahsetmişsin, biraz yüksek değil mi? Çabuk şarj olması güzel birşey ama bu değeri yükselttikçe aküye zarar vermiş olmazmıyız acaba? Normal pillere göre konuşursak benim bilgim bu yönde.

@protection,
Tekrar teşekkürler.

alayli

Alıntı yapılan: "SpeedyX".................................
@alaylı,
Hocam dediklerine katılıyorum, linkteki devre de hoş duruyor fakat 600mA gibi bir değerden bahsetmişsin, biraz yüksek değil mi? Çabuk şarj olması güzel birşey ama bu değeri yükselttikçe aküye zarar vermiş olmazmıyız acaba? Normal pillere göre konuşursak benim bilgim bu yönde.
.....................

Sevgili SpeedyX;

Linkteki devreyi verme sebebim referans olarak şemayı kullanabileceğini belirtmek istememdi. Ki o devredeki değerlerle ilk anda 2A şarj akımı sözkonusu. Yukarıda bahsettiğim kullanım tarzlarından "cycle use" tercih edilir, kaliteli bir akü seçilirse ve akü sürekli şarj-desaj döngüsünde çalışırsa, 0.5C şarj akımı hiç bir sorun çıkartmaz. Yukarıdaki 600mA tavsiyem 1200 mAh'lik bir SLAB akü içindi. Burada C akünün Ah cinsinden kapasitesi. Kullanacağın akü daha küçük kapasiteli olursa (örneğin 800 mAh için 400mA) şarj akımını düşürmen yerinde olur. Tabi şarj etmek için acelen yoksa 0.25C veya 0.125C gibi daha düşük şarj akımlarını seçmenin akü ömrüne olumlu etkisi olacağı tartışılmaz...

Tabi ki burada dikkat edilmesi gereken bir husus da aküyü overdischarge durumuna düşürmemek. Akülerin üzerlerinde bu değer de yer alır ve akü deşarjdayken bu gerilime geldiğinde tekrar şarja bağlanması gerekir. Bu değer 12V aküler için 10.5 ile 11.5 V arasında değişir. Ama en sağlıklısı akünün üzerinde yada datasheetinde yazan değerlere sadık kalmak.

Saygılar...
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

SpeedyX

Alıntı yapılan: "alayli"Tabi şarj etmek için acelen yoksa 0.25C veya 0.125C gibi daha düşük şarj akımlarını seçmenin akü ömrüne olumlu etkisi olacağı tartışılmaz...
Evet bunu sormuştum.

Hafiflik ve ömür bakımından aküden vazgeçeceğim sanırım. Paket piller kullanabilirim onun yerine. Önce amfi yi yapayımda...

peko

Alıntı YapBu kutuya diskman vs. bağlayarak, elektrik olmayan bir ortamda müzik dinlemek istiyorum.

- Maksimum süre müzik dinleyebilmek için neler yapmalıyım?

SpeedyX;

Aşağıdaki tabloyu gözardı etme derim..

" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

SpeedyX

@peko;
tda7050'li devreyi yaptım, sesi güzel. Hp güzel olunca yüksek ses bile veriyor diyebilirim. Güç kaynağı ile besliyorum, haftasonu paket pil alıp, pil ile deneyeceğim. Sonra şarj devresi...

ozansevinc

sayın alaylı, ne kadar çok akü çeşidi var.ben de 12 Volt küçük 1.3 Ah bir aküyü şarj etmek istiyordum.onun için bir şarj devresi yaptım ama çalışmadı.sizin yazıyı okuyunca kafam iyice karıştı.sizin yukarıda verdiğiniz devre, kuruşun asit aküler için mi yoksa jel tipi aküler için mi? bunlar farklı mı? http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/bcgla.htm adresinde verdiğiniz devre jel akü için diyor.jel akü, kuru akü, sulu akü, kurşun asit akü,bakımsız akü kafam iyice karıştı. bu duruma bi açıklık getirebilir misiniz? saygılar. :lol: