Elektrik kesilince Pic i şarjlı pil ile çalıştırma

Başlatan birumher, 01 Nisan 2003, 18:43:55

birumher

Elektrik kesilince picli devrenin Ni-Cad veya Lithium pil ile çalışmasına devam etmesini istiyorum. Böyle bir devre bilen var mı.
Birkan.Herguner

aster

Tam bilmiyorum ama gördüğüm uygulamalarda
bir transistörle 4.5 volt backup kullanıldığını ve bir ayağın voltaj
sens olarak atandığını buradan elektrik kesildiğinde sleep konumuna
geçtiğini hatırlıyorum

diot

BİR BATARYANIN + KUTBUNA SERİ BİR DIOT BAĞLA VE 5 VOLTLUK BESLEMEYE PARALEL BAGLA .

SONUÇ: ADAPTÖRDEKİ ELEKTİRİK KESİLİNCE DIOT ÜZERİNDEN PİL DEVREYE GİRER.  (YANLIZ ADAPTÖR BESLEME GERİLİMİ 0.1 VEYA ÜZERİ PİLGERİLİMİNDEN YUKARIDA OLACAK.)

YANLIZ ŞARJ EDEMEZSİN.

birumher

Sağol ama benim pili şarj etmem de gerekiyor. 4 tane Ni-Cd kullanmayı düşünüyorum. Öyle bir devre arıyorum. Birkaç yıl çalışması gerekiyor...
Birkan.Herguner

diot

şarjlı devre işi de çok zor değil.

sana bir fikir vermek için yazıyorum.

picli devreye  paralel birkac bin uF lık bir kondansatör bağlarsın. alternatif sekonder geriliminden bir diot ve küçük bir kondansatörle doğrultulmus bir gerilimi roleye verirsin role pilin artı kutbunu şarj devresine bağlı tutar ac güç kesildiğinde pilin artı kutbu pic devresine bağlanır. Bu aradaki geçici rejimde kondansatör pic devresinin beslemesini bir kaç on milisanıye tutar. Ac güc geldiğinde role çeker ve pili şarj devresine bağlar.

bukadar basit.
kolay gelsin.

birumher

Birkan.Herguner

mhk

Burda şema nasıl gönderilir bilmiyorum ama Size benim daha önce tasarlamış ve denemiş olduğum şema hakkında bilgi vermek istiyorum. Besleme devresinde , 7812 regüle entegresi çıkışına 1 adet 1N4001 diyot. Bu diyotun çıkışına(Katot) A diyelim. 9 V luk Ni-Cd pil yada Akü grubu olabilir, + çıkışına yine 1 adet 1N4001 (Anot)bağlanacak, bu diyotun katotu ile A ucu birbirine bağlanacak.Yine A ucundan bir adet 100 ohm luk direnç ve bu direncin ucuna başka bir 1N4001 diyotun anotu bağlanacak.Bu diyodun katotu  Ni-Cd pilin + ucuna bağlanacak.Son olarak A ucunu 7805 entegresinin girşine vereceğiz. Çıkıştan 5 V dc ve kesintisiz gerilim alabiliriz.( PIC için İdeal :)) ) Kullanılan 100 Ohm luk direnç şarj akımını sınırlar. Eğer akü gurubu kullanılacak yada daha çabuk şarj olması isteniyorsa burdaki direnç değeri ile oynanabilir,Eğer yüksek akım verebilen pil yada akü gurubu kullanlıcak ise Isınmaya karşı watlı direnç kullanılmasını tavsiye ederim. Biliyorum biraz karmaşık anlattım ama dediğim gibi şemayı gönderebilseydim daha basit olduğunu görebilecektiniz. Yinede anlattıklarımı şemaya dökebilirsiniz sanırım.Başarılar.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

birumher

Teşekkür ederim herkesten güzel fikirler geliyor. Fakat sormak istediğim birşey var bu durumda pil devamlı şarj oluyor bu bir sorun yaratmıyor mu?
Birkan.Herguner

aster

şarj yolundaki yük direncinin amacı
pil doyuma ulaştığında akımı düşürmek
bu sayede pil kapasite geriliminin  + %15 üstüne çıkar ve
daha fazla şarj olmaz, yani sürekli kalmasının hiç bir zararı olmaz
yeterki şarj akımı pilin saatte verdiği (üstünde yazar)akımın %7 sini
geçmesin, fazla olursa pilin şarj deşarj ömrü kısalır
açıklayıcı oldumu ?

birumher

Ewet çok yardımcı oldu. Aklıma daha iyi yattı. Teşekkürler
Birkan.Herguner