En Baba PIC :D

Başlatan e3, 23 Haziran 2006, 00:12:52

e3



Bizimde elini öpeceğimiz Pic lerimiz olacak mı? :D :D

Evet arkadaşlar bu başlık altında en iyi pic hangisi tartışacağız.Aynı zamanda bir Pic kaç mA akım çeker onu da yazın.Bana bu da lazım. 8O  :D

Ben oturumu PIC18F2550 ile açıyorum.Varsa yiğit çıksın. :lol:




Bu yiğidin 8O  datasheetinde kaç mA akım çektiğini göremedim.Nereye sakladılar sizce ? :roll:
.eem.

teknikelektronikci

üstadım bana göre en baba pic 16f877 ve 16f628 ama benim için :-) ama ds 16 bitlik picleride çok merak ediyorum inşallah yarın öbür gün belki bir 40-50 yıl sonra onlarla tanışırım :-)   saygılar
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

yalnayak

16c54;eeprom lazim değilse ve 512 asmiyorsa programiniz.ucuz
16f84;eeprom kullanıyorsanız,1 kb yi asmiyorsaniz parazit derdiniz varsa..ucuz ve kararlı
16f628;2 kb asmayacak bir seri imalatta,eepromunu ve dahili osc kullanarak kara gecersiniz.f84 kadar olmasada kararlı.ayrica dahili osc ile 2 bitiniz daha var.
16f877;fiyati bacak sayisina gore su siralar cok ucuz.4,2 usd fiyatiyla goz kamastiriyo.ozel bir projenizde 8 kb lik hafizasindan ve 256 b lik eepromundan adc sinden etinden sutunden faydalanabilirsiniz.piyasada cok gittigi icin fiyati ucuz.ama plakette cok yer kapliyo.bacaklarinin hepsini ve ozelliklerinin bir cogunu kullanmayacaksaniz ustdeki piclerle iyi gecinin.
16f876;6 usd lik fiyati ve 22 kullanilabilir bitiyle can yakiyo.ama plakette yildiz gibi parliyo.

kullandigim picler arasinda ben en babayi boyle degerlendiriyorum simdilik....
Kızımın iffeti batmakta rezîlin gözüne... Acırım tükürüğe billâhi, tükürsem yüzüne..! MEHMED AKİF ERSOY  Kardan Adaminla,GUNES'e calim mi satiyorsun?

ise

dsPIC33FJ256GP710
şu anki favorim bu motor kontrolü olmasada idare eder

PhD

Arkadaşlar RF picleri anladıkta bu DS picler ne amaçla çıkmış bilen birileri anlatırsa sevinirim. Bi de 18 serisini f877 türlerinden ayıran genel özellikler neler acaba  :)
...hiç...

bsivgin

12 serisi üzerine PIC tanımıyorum.....:)

Maksat cüssede değil...maksat ufak tefekte olsan iri yarı birisini devirebilme yeteneğine sahip olmak ya da bu yeteneği sana katacak bir hocaya sahip olmak... 8)

Akımdan kastın ne bilmiyorum ama bi ara bişeyler karalamıştım bu konuda:

"PIC'in dış dünya ile iletişim kurmak için portları bulunmaktadır. Portların bazıları giriş olarak tanımlandıklarında TTL seviyesinde çalışırken bazıları shimitt triger özelliğine sahiptir. Portlar çıkış olarak tanımlandığında CMOS özelliğinde çalışırlar. TTL girişli I/0'lar 0,8Voltun altını sıfır kabul ederken 2 Volt'un üstünü bir kabul eder (5 Voltta). Shimitt trigger girişler ise besleme voltajının yüzde yirmisinin altını sıfır kabul ederken, yüzde sekseninin üstünü bir kabul eder. Yani 5 Volt beslemeli bir PIC 1 voltun altını sıfır kabul ederken 4 Voltun üstünü bir kabul eder. Bazı Portlar sadece giriş olmaktadır. Bir çok PIC'te RA4 portu açık kollektör çıkışa sahiptir ve pull up ile kullanılması uygundur. PIC'ler 2 Volttan 5.5 volta kadar çalışabilirler. PIC'in çektiği akım çalıştığı saat frekansı ile orantılıdır. Yüksek saat frekansı ile çalışan PIC'ler daha fazla akım çekerler. 32 KHz'lik bir kristal ile 5 Voltta çalışan bir PIC yaklaşık 50 mikroamper çekerken aynı PIC 20 MHz'lik bir kristal ile 5 Voltta çalıştırılırsa yaklaşık 3.3 mA çeker. Eğer PIC uyku moduna alınırsa 5 Voltta yaklaşık 0,2 mikro Amper çeker. PIC'lerin I/O portlarının giriş kapasitesi 50 PikoFarad civarındadır. Yüksek frekanslı sinyallerin ölçülmesinde dikkate alınmalıdır. PIC'ler RAM'deki bilgiyi 1.5 Volta kadar kaybetmeden tutarlar. Dahili EEPROM'a veri yazma hızı 4 ile 8 ms arasında değişir. PIC'lerin her bir I/0 portu 25 mA sağlayabilir ya da çekebilir. Tüm portlardan aynı anda 200 mA'den fazla akım çekilmemelidir. MCLR ve RA4 gibi bazı pinler haricindeki tüm I/O portları kırpma diyotları ile korunmaktadır. Bu diyotlar +/-20 mA'e dayanabilir. Yüksek voltaj ölçümlerinde dikkate alınmalıdır.
"

http://www.diyot.com/elektriksel.html

Saygılarımla

mp3dragon

Hepsinin yeri ayrı tabii ama eli öpülesi baba deyince

18f serisinin 6722 ve benzeri (64k program belleği 64 pin) veya 18f8722 (64k 80 pin)

dsPIC'ler ve 34 serisi ayrı bir kategori tabii (16 bit)
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

e3

Arkadaşlar kaç mA akım çeker konusuna bir değineyim.Benim bir devrem var.Bu devrede pic programlanacak.Ancak bir Pic kaç mA akım çeker bana bunlar lazım.Yani mesela Pic16F84 entegresi programlanırken max kaç mA akıma ihtiyaç duyar? Bana bu lazım. Cevaplarınız için teşekkürler.Saygılar. ;)
.eem.

ahmet2004

Bu propic2 programlayıcı ile



Pic16f628-Pic16f877-Pic18f452-Pic18f2455-Pic18f4550 programladım.

+5 volt üzerinden çekilen komple akımı ölçtüm.

************* Sonuçlar ****************
  Boşta: 26mA
  Programlarken: 160mA  akım çekiyor yaklaşık.
*************************************



Microchip PDF sinde  Pic16f84 için max 50mA yazıyor.


işini görür inşallah.

ipek

isigi gorebildigim yer kadar beni aydinlatir piyasada regule kararli
ne var ise benim icin en iyi secim odur macera yaslarini coktan
gectik kulvar sizlerde kosturun bayragi ...elden ele

e3

Alıntı yapılan: "ahmet2004"...Microchip PDF sinde  Pic16f84 için max 50mA yazıyor.
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

işini görür inşallah.

Hocam çok teşekkür ederim.Gözden kaçırmışız demekki.Bundan sonra daha dikatli olacağım. ;)

@İpek hocam.Işık götürebildiğiniz yerde sizi aydınlatır.Sizler ilerletinki bizlerde ellerinizden alıp daha da ileriye götürelim. :) Yoksa ışık sabit değil, gidemediği yere biz götürürüz. ;)
.eem.