4066 benzeri anahtarlama entegresi-devresi

Başlatan murbay, 05 Eylül 2006, 22:51:47

murbay

Arkadaşlar 4066'yı kullanarak bir devre tasarladım. Devrede 4066 girişlerinden ikisine 1mV ile 600mV arasında bir voltaj giriyor. Yetki verince çıkıştan bu değerleri almak istiyorum. Yani 1mV verip çıkıştan da 1mV almak istiyorum. Ancak alamıyorum.
Kayıpsız bir şekilde girişten vereceğim dc voltajı çıkıştan alabileceğim bir entegre biliyormusunuz?
Yada aklınıza başka bir fikir geliyor mu?
Açıklayıcı olun, gizemli yazmak maharet değildir...

murbay

@arif
Piyasada kolayca bulabileceiğim enable özelliği olan opamp adı verebilirmisin. Verdiğin dökümanlardaki opamplar bulunabiliyor mu?

arif

Maximden sample isteyebilirsin en geç 10 gunde gelir.

OG

4066 ya sinyali sürdüğün devrenin çıkış empedansı düşük olmalı. Mesela bir transistör veya opamp ile buffer layıp sürebilirsin. Transistörlü olanda VBE kadar gerilim ötelenmiş (azalmış) olur. Opampta olmaz, giriş çıkış aynıdır.

Şemanı çizersen daha rahat fikir yürütebiliriz.

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

buiba

murbay arkadasim 4066 nin bu isi gormesi lazim gibi,fakat olmuyor dedin.mutlaka bunu bir entegreylemi yapmak istiyorsun.cevabin mutlaka entegre değilse 2 adet mikro role kullanmani oneririm herhalde en basiti budur.

ipek

data shett derki iletkenlik 60 ohm bu da en iyi sartlarda'dir bir fikir geriye 3 switch bosta kaliyor bunlari paralel baglasan direnc gibi davranirmi????

murbay

murbay

Devre mümkün olduğunca az elemanla olmalı. Mikro role sağlıklı çalışır, ancak elektronik anahtarlama yapmamız lazım. Mekanik olmamalı...

Eagle_Tim

Anladığım kadarıyla 1mv ile 600 mv arasında bir AC gerilim değerini anahtarlamak istiyorsunuz. bana göre yapılabilecek en basit çözüm transistörle anahtarma yapmak.
transistörle anahtarlama için benim düşünceme göre şöyle bir yol izlenebilir. bir Transistörle önce 1-600 mv arasındaki sinyali dc gerilim
üzerine bindirip daha sonrada seri bir kondansatörle dc seviyeyi kırparak orjinal sinyalin yükseltilmişini elde edersiniz. son olarak bir pot yardımıyla gerilim bölerek orjinal seviyeye geri düşürürsünüz. pot direncini sinyal orjinal seviyeye düşene kadar ayarlarsınız. sonra pot direncini ölçerek yerine sabit direnç takarsınız. beyz ucuda kontrol ucunuz olur tetiklediğinizde sinyal akışı başlar..
Software and Hardware Design...

OG

R2 direnci değeri empedans problemi çıkarıyor, buffer kullanmak gerek. Öyle de olsa 1-600mV gibi düşük bir değeri bu şekilde sağlıklı anahtarlayanazsın sanıyorum. Bu küçük gerilimi önce hassas işlemciler ile yükseltmen ve  kayıpları yok etmek için digitale cevirmek daha sağlıklı olur düşüncesindeyim.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

z

Alıntı YapArkadaşlar 4066'yı kullanarak bir devre tasarladım. Devrede 4066 girişlerinden ikisine 1mV ile 600mV arasında bir voltaj giriyor. Yetki verince çıkıştan bu değerleri almak istiyorum. Yani 1mV verip çıkıştan da 1mV almak istiyorum. Ancak alamıyorum.
Kayıpsız bir şekilde girişten vereceğim dc voltajı çıkıştan alabileceğim bir entegre biliyormusunuz?
Yada aklınıza başka bir fikir geliyor mu?

Opamp beslemesi 4066 beslemesinden daha yuksek olmamak kaydiyla;.

Yukaridaki devrede opampin - ucunu opamp cikisina değil de 4066 nin 10K ya bagli ucuna baglarsan 1 mv girise karsilik 1mv cikis alirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

murbay

Alıntı YapYukaridaki devrede opampin - ucunu opamp cikisina değil de 4066 nin 10K ya bagli ucuna baglarsan 1 mv girise karsilik 1mv cikis alirsin.

@bunalmış
Yukarıdaki cümleyi biraz açar mısın?

murbay

Arkadaşlar yukarıdaki linkte verdiğim devreyi incelerseniz konuyu daha net anlayabilirsiniz.
Orada yapmak istediğim anlaşılıyor

murbay