Şu opamp integral alma nedir? amaç nedir ?

Başlatan proje, 21 Eylül 2006, 13:05:29

proje

Arkadaşlar, bir devre şemasını incelerken en çok gözlemlediğim, opamp devrelerindeki integral alma, iyide bu integral alma ne işe yarar ? integral alındıktan sonra yükseltme devresi yine opampla yapılmış.

İlginize teşekkür ederim.

birumher

İntegral alma matematikteki integral alma işlemi ile aynı. Kullanımına şöyle bir örnek verebilirim. Örneğin bir ivmeölçerimiz var ve içinde bulunduğumuz taşıtın ivmesini ölçüyoruz. Eğer bu ivme sinyalini bir integral alıcıdan geçirirsek hızı elde etmiş oluyoruz.
Birkan.Herguner

z

Toplama, çıkartma gibi integral de matematiksel bir işlemdir. İntegralin fiziksel anlamı  hemen anlaşılacak bir şey değildir. İntegral en basit anlamda alan hesabıdır.

Opamplı integral alan bir devrenin girişine herhangi bir sinyal uygulamış ol.

Bu sinyalin grafiğinde eğri üzerinde olan herhangi a ve b gibi iki ayrı nokta al. Bu noktalardan x  eksenine dikmeler inersen  3 kenarı doğru dördüncü kenarı ise sinyalinin bir parçası olan yüzey oluşur. İşte bu yüzeyin alanı girişteki sinyalin a ve b zaman aralığındaki integralidir.

İntegral ne işe yarar? Klasik cevap alanı hesaplar. Bu sorunun cevabı fiziksel sistemlerin uç büyüklüklerinin biribirleriyle olan alakasını bilmenize bağlı.

Örneğin bir motora bağlı DC Tako'dan gelen sinyal, motorun devir sayısı ile orantılıdır.  Tako sinyalini integre edersen integratör çıkışı artık motorun başlangıçtan itibaren kaç tur döndüğü ile orantılı sinyal verir.

Yani hızın integrali pozisyondur deriz.

Bir kondansatörden akan akımın integrali kondansatör uçlarındaki gerilimi verir.

Yakıt borusundan akan benzinin debisi ile orantılı bilgi veren bir sensörün çıkışındaki  sinyalin integrali depoda kalan benzini hesaplamamıza yarar.

Gücün integrali enerjiyi verir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

proje

Açıklamalarınız için teşekkür ederim, elektronik de amatör sayılırım, genel olarak devrede bir frekansın opamp da integrali alınması--yükseltilmesi işlemi yapılıyor, ayrıca yükseltme işleminden sonra çıkışın tekrar integral alan opamp a geri besleme ile pozitif ucuna bağlanıyor. Sözünü ettiğiniz gibi bir hesaplama söz konusu olsa gerek. Bundan sonraki opamp devrelerinde ise değişen eğri ile bunu sabit hiç bir değişmeye ugramamış benzer ibir frekansla karşılaştırma yapılıyor olmalı ki fark alınsın.

Bence elektroniğin temeli bu opampları iyi anlamak ve öğrenmek, bu tür küçük opamp devrelerini isis de çiziyorum inceliyorum, opamplar arasında kullanılan analog kapılarda devreyi anlamayı karmaşık hale getiriyor. Acaba devre en baştan alınarak bir hesaplama sistemi mi var yoksa her çıkışı osiloskopla inceleyerek bir sonuca mı varılıyor ? Bu tür devreler nasıl anlaşılır ve öğrenilir ?

yardımlarınız için teşekkür ederim

birumher

Birkan.Herguner

turkronik

integral bir de uygulama olarak bunalmis arkadaşında belirttiği motor ve benzeri sistemlerin bulunduğu kontrol sistemlerinde hata düzeltici olarak kullanılıyor.Mesela PID sistemlerinde de I parametresi integral i belirtir.Bir de  integral alıcı aynı zamanda alçak geçiren filtre olarak da kullanılıyor.
Beynimin %98 lik kısmına sesleniyorum.Beyin yangelip yatma yeri değildir!!!  http://www.selcuktarget.com/ http://www.robotmalzemeleri.com/

loqpol

Genelde integrator ve differentiator operational amplifier devreleri gelen sinyalin frekansa bağlı olarak peek degerini degiştirmene yardımcı olur.Daha oncede soylendigi gibi matematiksel hesaplamaların bir benzeridir.
     Kullanıgın isis programını bende kullanıyorum ama yaptıgın devrelerin hesaplamalarını iyi yapman gerekiyor.Yoksa isis ve ewb aldıgın oscillator cıktıları gerçekle pek ilgisi olmuyor.isis te çalışan labarotuvarda çalışmıyor.Labda çalışan isis te çalışmıyor.Yine de güvenebilecegin bir program gerege en yakın sonuçları alırsın.Kolay gelsin.

teknikelektronikci

merhaba arkadaslar

hocamiz bize integrator devresinin ic yapisini arastirmamizi istedi ve aramalarim sonucunda integratorun bir op-amp li integral alma devrei oldugunub gördüm fakat bu dverenin cift egimli olmasi gerekiromus daha önce normal op-amp integral devresini duydum gördüm ama cift eginli ilk defa duyuyorum acaba bana bu konuda yardimci ollabilirmisiniz ? simdiden tesekürler kolay gelsin
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

z

Çift eğimli integrasyon özel bir ADC tekniğinin adıdır.

Giriş sinyali belli bir süre integre edilir. (1.Eğim)

Ardından integratör girişindeki sinyal kesilir ve yerine girişteki sinyalin işaretine ters olacak şekilde referans  sinyal uygulanarak integratör çıkışının sıfıra inmesi beklenir. (2.Eğim)

İşte bu esnada geçen süre giriş gerilimi ile orantılıdır. Avometre ve benzeri panelmetre tipi cihazlar bu tekniği kullanır.

Sonuç olarak çift eğimli integrasyon özel bir integral alma devresi değil ADC tekniğinin adıdır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Alıntı yapılan: "proje"... Bence elektroniğin temeli bu opampları iyi anlamak ve öğrenmek, bu tür küçük opamp devrelerini isis de çiziyorum inceliyorum, opamplar arasında kullanılan analog kapılarda devreyi anlamayı karmaşık hale getiriyor. Acaba devre en baştan alınarak bir hesaplama sistemi mi var yoksa her çıkışı osiloskopla inceleyerek bir sonuca mı varılıyor ? Bu tür devreler nasıl anlaşılır ve öğrenilir ?....

Elektronik devreler matematiksel olarak ele alınıp incelenebilir.

Örneğin elektronik olarak integral alma işlemi için uç bağıntısında integral işlemi görünen devre elemanı kullanılır.

Örneğin kondansatör uçlarındaki gerilim, kondansatörün içinden geçen akımın integralinin kondansatör değerine oranıdır.

O halde bir sinyali integre etmek için kondansatörden yararlanabiliriz. Bunun için sinyalden direnç üzerinden akım çekeriz. Bu akımı aynen kondansatör üzerinden akıtabilirsek gerilimin integralini bulmuş oluruz.

Devreden daha doğrusu giriş sinyalimizden çekilecek akımın, kullanacağımız diğer devre elemanlarından bağımsız olması için imdadımıza opamp yetişir. Artı girişi topraklanmış bir opampda;

Sinyal bir direnç üzerinden opampın eksi ucuna uygulanırsa, sinyalden çekilen akım V/R olur. Eksi uç ile çıkış arasına da bir kapasite bağlanırsa V/R akımı aynen kapasiteden geçecek demektir. Bu durumda çıkış gerilimi -1/C* integral (V/R) dt olur.

R*C değerini 1 olacak şekilde seçersen çıkış gerilimi doğrudan giriş gerilimin integrali olacaktır.

Yaşınız küçükse bu konuları öğrenmek için acele etme fakat merak edip kafanda sorularını biriktir.

Okuldaki matematik eğitimin devam ettikçe günün birinde bütün taşlar yerli yerine oturuverecektir.

O halde yapmanız gereken şey matematik dersini severek dinlemek (öğrenmek) ve bazı konuların öğrenimini zamana bırakmaktır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

teknikelektronikci

z hocam cevabiniz icin tesekür ederim peki ben simdi sinavda bana integrator ün ic yapisini ciz derse direk op-amp ile integrator devresinmi cizeyim  :!:  

ayrica deminizki :
Alıntı Yap
Yaşınız küçükse bu konuları öğrenmek için acele etme fakat merak edip kafanda sorularını biriktir.

Okuldaki matematik eğitimin devam ettikçe günün birinde bütün taşlar yerli yerine oturuverecektir.

O halde yapmanız gereken şey matematik dersini severek dinlemek (öğrenmek) ve bazı konuların öğrenimini zamana bırakmaktır.

bu yas kücükse derken ben 19 um bende dahil oluormuyum :(
bize bu zamana kadar bu op-amplarla ilgili integral almayla ilgili bir sey gönstermedilerde acaba ileride mi gösterecekler (bu arada egemyo 1.sinif ögrencisiyim)
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

z

Eğer integratörün devre şeması istenirse opamplı devreyi çizmeniz gerekir.  Fakat daha önce de dediğim gibi uçbüyüklüklerinde integral ifadesi geçen herhangi bir devre elemanı ile de integral alabilirsiniz. (Mesela bobinle)

Açıkcası MYO müfredatını bilmiyorum. Muhtemelen birinci sınıf için bu konulara girmek yanlış olacaktır.

Yaşınız küçükse demek yerine meslek lisesi öğrencisi iseniz dersem belki daha iyi olurdu.

Matemetikte hiç olmazsa dif denklem çözme ya da laplace ile analiz yeteneği kazanılmadıkça elektronikte bazı taşları oturtmak zor hatta imkansız olur.

Opampı kısaca tanıdıktan sonra devre analizi 1-2-3 ya da eşdeğeri dersler alındığı taldirde çözülemeyecek devre kalmaz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com