Kayan yazı parlaklığı için yardım!

Başlatan bilgehansahin84, 26 Eylül 2006, 14:33:00

bilgehansahin84

Arkadaşlar 40 sütun bir kayan yaz yaptım. Sütun taramalı (satır taramalı olarakta denedim) olarak yapıldı. Fakat led parlaklıkları gündüz okumaya yetmıyor. 8x8matixler kullandım. Şekli şu:



bunun parlaklığını nasıl arttırabilirim?
2. Nasıl bir kutu ve önüne cam koymalıyım?
Önceki kullanıcı adım : bilgehansahin84  ALLAH (c.c) kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez. İnsan bu düşünce ile hareket ederse, 'PES' etmek üzere olduğu tüm işlerinden başarıyla ayrılabilir.

Logan

Display'leri direk olarak picin çıkışlarından sürme.Araya transistör veya buffer koymalısın.
İmza.

zoptan

Selam arkadaş yaptığın devreyle ilgili şema ,kodlar ve diğer dosyaları verebilirmisin çalışıyorsa bende yapmayı planlıyorum.
Herkes Cennete Gitmek İster, Ama Kimse Ölmek İstemez.

MICROCEBEL

led lerin parlaklığını pwm metoduyla belirleyebilirsin.birde pic te sürerken uln2803 entegresini kullan.Ledin parlaklığı max nekadar akım çekiyorsa ona bağlıdır birde dar açılımı geniş açılımı ona bağlıdır.Ben yaptığım projeyi kutu içerisine daha toplayamadım ama önüne kırmızı mika camlar oluyo onlardan koymayı düşünüyorum camcılardada bulunabilir.Kolaygelsin....

ibrsel

displayleri sürdüğün direnç değerini düşürerek parlaklığı arttırabilirsin,Fakat display daha fazla akım çekeceği için ömrü azalabilir..Zaten hazır dotmatrix ler ile yapacağın kayan yazı projelerinde normal ledler ile yakaladığın parlaklığı elde edemezsin..Devreni kutulayıp önüne kumlu cam koyar isen verim biraz daha artar..

vatandas30

gün ışığında görünmesini istiyorsan mcd si yüksek ledler kullanmalısın. bende çok araştırdım ama matrislerin gün ışığında görüneni yok. bir de yazının önüne mutlaka kumlu flexi koymalısın. normal flexi ile çok farkediyor.

arslan74

Merhaba,

Tarama mantığın cok karışık olmuş. En önemlisi ekran taraması sayısı sanırım 8 den cok yüksek. Onun yerine en fazla 8'li tarama yapmalısın ve taramada shift register kullanırsan özellikle Latch özellikli örneğin 74hc595 gibi taramada parlaklığı cok artırmış olursun. Bu yöntemle fazla parlaklık elde edemessin.

Selamlar.

Eagle_Tim

satırlarıda sütunlarıda transistör,uln vs.. ile kuvvetlendirmen gerekli.. sütun taramada hazır dotmatris ile enyüksek parlaklığı bu şekilde birde sutun bekletme sürelerini arttırarak elde edebilirsin.. bende kayan yazı işiyle uğraştım. eğlenceli ancak yorucudur.. donanımda değşiklik yapamıyorsan bekletmeleri biraz arttır ama bu seferde titreşim olayı başını ağrıtabilir.. sonuçolarak aşağıdaki parlaklığı elde etmek istiyor isen 3000-5000 mcd led kullanman gerekli.

Software and Hardware Design...

bmutlu

1- sütun taramadan satır taramaya gec.
2- led sürmelerini tranzistör gurubu ile güçlendir.

Neden sütun taramadan satır taramaya geçmelisin ?
İnsan gözu 18-20 mSn tarama döngüsünün üzerine çıkıldığı zaman ledlerde kırpışma gorunmeye başlar (göz algılamaya başlar).Tarama göngüsü içinde ledlere nekadar çok eneji verirsen (zaman olarak) ledler okadar parlak yakarsın.Senin devrende sütunlarının sayısı satırlarının sayısından fazla olduğu için daha az enerji verilmiş olur (zaman olarak).
Senin devrende led guruplarının satır ve sütun sürmede zaman olarak led guruplarının yan zamanını bir hesaplayalım.
Zaman hesabı.
1 satırın yanma süresi = (16mSn/8satır) = 2mSn
1 sütunun yanma süresi = (16nSn/40 sütun) = 0,4mSn

Satır sürmede led gurubu sütun sürmeye göre 5 katı daha uzun süre yanmakta.Kayan yazının sütun sayısını arttırırsan bu zaman daha da kısalacaktır.Kısacası devreni satır sürmeye çevir.

Eagle_Tim

Satır tarama sütun taramaya göre çok yüksek akım çeker kayan yazı uzadıkça çekilen akımda sütun sayısı arttıkça aynı oraranda yükselir sütun tarama da böyle bir dert yok..  Satır tarama ile sutün taramanın bir birlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır ancak parlaklık veya kıpraşımdan ziyade efekt oluşturma ve animasyon ile ilgilidir...
Software and Hardware Design...

bilgehansahin84

Arkadaşlar ellerinize sağlık. Dediklerinizi şimdiye dek çalışmalarıma nazaran düşününce, 40 sütunlu projemde bir sütuna yanma zamanı 40.sütunun sönmesiyle geliyorki, buda matrixler için çok uzun. Satır taramada ise bu olay 8.sütunun sönmesiyle oluyor. Yanlışlık ortada. Birisi 1/40 diğeri 1/8 oranında. İnanın o kadar yol denedim ki, hiç bu olay aklıma gelmedi. Hepinizin engin gilgi paylaşımına teşekkür ediyorum.
Önceki kullanıcı adım : bilgehansahin84  ALLAH (c.c) kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez. İnsan bu düşünce ile hareket ederse, 'PES' etmek üzere olduğu tüm işlerinden başarıyla ayrılabilir.

bilgehansahin84

Arkadaşlar projeyi değiştirmekten başka çare kalmadı ve en doğru seçim sanırım 74HC595 araştırmalarıma göre. Şöyle düşünüyorum :
Önce 1.satır aktif. Buna nazaran o satırda yanması gereken sütunlara '0' vericem. Yani satır taraması bu oluyor sanırım ki, alt veya üst satırdan başlayarak sütun bilgileriyle oynicam. (Eğer bir yanlışlık varsa düzeltin)

Fakat 74HCnin çalışmasını çözemedim. Bana öz bir şekilde şu prensip vardır, şöyle sinyal gönderirsen bilgilerini çıkartırsın diye anlatabilirmisiniz. Veya sizce nasıl daha iyi anlayacaksam.

Önceki kullanıcı adım : bilgehansahin84  ALLAH (c.c) kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez. İnsan bu düşünce ile hareket ederse, 'PES' etmek üzere olduğu tüm işlerinden başarıyla ayrılabilir.

Logan

@bilgehansahin84, aslında en başında sana bu yöntemi önerecektim ama programda ufak bir zaman kaybına sebep olmamak için önermedim. 74595 entegresi data ve clock uçlarından gelen seri bilgiyi çıkışlara paralel olarak aktarır.Örnek verecek olursak; diyelim ki %10101111 bilgisini entegrenin çıkışlarına göndereceksin. İlk olarak en büyük bitten başlarsın yani 7. bitten.Bu biti data ucuna gönderirsin ve clock ucunu önce "1" e sonra "0" a çekip bir kare dalga gönderirsin.Clock sinyalini gönderince data ucundaki bilgi 74595 entegresinin 15 nolu bacağına geçer.Daha sonra 6. biti data bacağına verirsin ve aynı clock işlemini tekrar uygularsın.Bu sefer 15 nolu uçtaki bilgi 1 nolu uca kayar ve data ucundaki bilgi ise 15 nolu uca geçer.Bu işlemi 8 adet bit gönderene dek yaparsın.Son olarak enable ucuna kare dalga sinyal gönderirsin (1 ve 0). 74595 entegresinin en büyük özelliklerinden birisi gönderdiğin 8 adet biti tutmasıdır.Ayrıca içerisinde buffer vardır.Dolayısı ile çıkışı oldukça kuvvetlidir.Örnek program istersen;
'******************************************************************************
'Lcd_reg registerindeki bilgiyi seri olarak gönderir.
'******************************************************************************
gonder: 
if tekrar=8 then
 tekrar=0  :  high enable  :  pauseus 1  :  low enable  :  return
  endif
   if lcd_reg.7=1 then
    data=1  :  clock=1  :  pauseus 1  :  clock=0
     lcd_reg=lcd_reg<<1  :  tekrar=tekrar+1  :  goto gonder
      endif
       data=0  :  clock=1  :  pauseus 1  :  clock=0
        lcd_reg=lcd_reg<<1  :  tekrar=tekrar+1  :  goto gonder


Devre şeması ise gayet basittir.

Kolay gelsin.
İmza.

Eagle_Tim

74HC595 Yerine tipik595 kullanmanı tavisye ederim.. farkı şu ayrıca bir kuvvetlendirici kullanmana gerek kalmıyor zaten fet çıkışlı olmsı lazım..

kullanımı oldukça basittir 74164 kullandıysan ek olarak bir lacth birde QE ucu bulunmaktadır..

seri datanı 74164e basar gibi data ve clock uçlarını kullanarak 8 bit basarsın sonra normalde 0 da tutacağın lacht ucuna 1-0 palsini uygularsan veri çıkışı aktarılır. eğer QE ucunuda 0 konumuna alırsan veri çıkışta görüntülenir.. satır taramada tüm sutun sayısı kadar veriyi bu şekilde bir döngüde basarsan sonrada yolladığın verinin sutun bitini aktif edersen tüm satır boyunca yolladığın veri görünrülenir.. negatif veya pozitif tarama yapabilirsin ancak sutunları negatif satırları pozitif olarak kullanmak daha avantajlıdır...
Software and Hardware Design...

bmutlu

@Eagle_Tim
"Satır tarama sütun taramaya göre çok yüksek akım çeker"
Bu ifadeniz yanlış kayan yazıdan aynı ışık şiddetini elde edebilmek için toplamda aynı gücü uygularsın(led leri kastediyorum).

"efekt oluşturma ve animasyon ile ilgilidir..."
Cihazın program kısmının algoritması donanıma göre belirlenir ve programı ona göre yazarsın bazı animasyonlar sütun sürmede kolay satır sürmede daha zordur başka bir animasyon ise satır sürmede daha kolay  sütun sürmede yapmak daha kolay olabilir . Pofesyonel kayan yazı üreten firmalar genellikle satır sürme şeklinde donanım oluşturuyorlar.
Genelde kayan yazılar karakter olarak ifade edilirler senden 8 karakterli ,16 karakterli ve 24 karakterli kayan yazı isteseler ve bunların ışık şiddetleri aynı olması isteniyor bunu nasıl gerçekleştirebileceğini bir düşün(1 karakter 6 sütundan oluşmakta)..