Sizce En gelişmiş ve en güçlü derleyicisi hangisi ?

Başlatan fatihvelid, 26 Eylül 2006, 15:46:15

fatihvelid

PIC programlamak için mevcut çoğu programlama dilini kullandım. Hıtech'in derleyici aslında güçlü bir derleyici ama iğrenç Dos arayüzünden dolayı beğenmedim. Döndüm dolaştım MicroC'ye geldim. MicroC, görsel zenginliği ve çoğu konuda pratik çözümler sunması açısından hoşuma gitti. Ama zaman zaman MikroC ile çalışmakla hata mı yapıyorum diyr düşünüyorum. Çünkü programı derlerken hiç hata vermiyor ama bu programı Proteusta çalıştırdığımda kod hatası mesajını veriyor. Tabi derlediği programı sadece proteusta değil yaptığım devredede denedim. Çalışmadı.
MikroC'inin sunduğu çeşitli alanlardaki bol örnek, Görsel zenginlik ve Ergonomik gibi özellikleri diğer derleyicilerde bulamadım.

Hangi derleyiciyi önerirsiniz.

En iyi derleyici konusunda tartışmaya davet ediyorum.


Sizce en gelişmiş ve en güçlü derleyicisi hangisi ?
Kainatta her canlı "DNA" diliyle yazılmış bir programdır...

Eagle_Tim

PIC programlamada ASM en sağlam seçimdir, Ancak kompleks olmayan uygulamalar için pic basic, PIC C de uygun...
Software and Hardware Design...

fatihvelid

Komplex uygulamalar geliştirmek istiyorsanız mutlaka C kullanmalısınız diye düşünüyorum. asm ile çok zor. Ama asm'yi C ile beraber kullanabilirsiniz. C ile yapamadığımı assembly ile yapıyorum.
MikroPascal ve MikroBasic'te kullandım. Ama bu iki derleyici MikroC kadar başarılı değil. CCS'de örnek sayısı çok az. Ama MikroC'de diğer derleyicilerin sunduğundan daha çok ve çeşitli örnekler ve işe yarayacak örnekler var.
Kainatta her canlı "DNA" diliyle yazılmış bir programdır...

Logan

Aslında derleyiciler arasında en sağlamı @Eagle_Tim'in de dediği gibi ASM'dir.Fakat birçok işi bir arada yapan komplike programlar için basic veya C gibi dilleri kullanmak en doğru seçimdir.Profesyonel anlamda pogram yazanlar zamandan tasarruf etmek amacıyla genel olarak C dilini kullanırlar.Uzun zamandır ASM ile çalışıp, kendi makrolarını ve hazır programlarını yazmayanlarda yok değil (I2c haberleşme, LCD sürme, step motor kontrol vs vs...).Kısacası bana göre en uygun derleyici HitechC'dir. Bildiğim kadarıyla Windows ara yüzü olmalı.Kolay gelsin.
İmza.

fatihvelid

Hıtech PIC C'nin windows versiyonu yok. En son indirdiğim DOS tabanlı çalışıyor
Kainatta her canlı "DNA" diliyle yazılmış bir programdır...

rf

Hi-tech C windows ara yüzü için MPlab'a entegre ederek kullanabilirsiniz.
Bu şekilde kullanışlı bir editöre ve sağlam bir derleyiciye sahip olursunuz.

Gerekli Plugin hitech kurulum dosyalarından çıkıyor.
KOSGEB Girişimcilik Desteği Bilgi ve Paylaşım Platformu http://www.girisimcilikdestegi.com/

arslan74

Alıntı YapHıtech PIC C'nin windows versiyonu yok. En son indirdiğim DOS tabanlı çalışıyor

Hi-Tech 'in Windows arayüzü vardır. Eski versiyonların arayüzleri yoktu. Ama 9.50 versiyon ve üstü derleyicilerin hepsinin java tabanlı windows arayüzleri var. İstersen kendi IDE si yerine MPlab altındada kullanabilirsin.

selamlar.

birkan

Hi-Tech in windows arayüzü bana göre çok iğrenç, pencereler birbiri ile boğuşuyor. Üst üste biniyor, adama kafayı yedirir. Ayrıca windows arayüzlü olan 9.5 versiyonu ile iç osilatörü olan bir çok pic'i derlemeyi başaramadım.

En güzeli Hi-Tech 8.5pl2 yi editplus la windows ortamında kullanmak.

http://www.hexadesimal.com/forum/viewtopic.php?t=21 adresinde anlatımı var.

mytap

PicBasic'ciler bilir Proton-IDE ile güçlü yazılımlar yapılabiliyor. Komutlar MCS ye göre birazdaha estetikleştirilmiş. Basic kod arasında ASM konutlar kullanılabiliyor. VisualBasic ile hemen hemen aynı mantık ve komut sözcükleri yakalanmış. Bir Basic'ci olarak PROTON-IDE derim..
-------------------------------------------------------- hayırlı günler, iyi çalışmalar..  --------------------------------------------------------

pisi

Alıntı yapılan: "Eagle_Tim"PIC programlamada ASM en sağlam seçimdir, Ancak kompleks olmayan uygulamalar için pic basic, PIC C de uygun...
katilmiyorum
bence asil uygulamalari daha gorsel daha kullanisli kilabilmek icin assembler a gore daha ust duzey bir dilin compiler ini kullanmak daha mantikli.
dolayisiyla bu uygulamayi kompleks kilar.
bazen assembler icin icinden cikilamaz ve ugrasilamayacak kadar kompleks programlarin tek cozumu c dir.
2 sene veya daha fazla assembler kod yazmis birisi olarak ve kendime guvenerek ben de yuksek seviyeli dillerin kodlarinin islem sayisi olarak ve kapasite acisindan daha yeteneksiz olucagini dusunurdum. acikcasi bu konuda cuvalladigimi bilmekten mutluyum. zira su an assembler ile kalkisamicagim kadar karisik problemleri cozmek gozumu korkutmuyor.

compiler konusuna gelince
ben oncelikle dil seciminden bahsetmek istiyorum, bir c savunucusu olarak.
bir cok arkadasim bana basic kullanip kullanmadigimi sordugumda hem sevmedigimi hem de sakin boyle bir hata yapmayin dedigimi de eklemem gerekiyor. sundan dolayi, c ile yazdiginiz kodlari cok kucuk adaptasyonlar ile baska islemcilerde rahatlikla kullanirsiniz. ama eger basic biliyorum diye islemci kullanmaya baslar ve ileride profesyonel olarak bu isi yapmaya niyetlendiginizde baska islemcileri de kullanmaniz gerektigini anlarsaniz o vakit tum yazdiginiz kodlar cope gidicektir ve c bilginizi gelistirmediginize de uzulmeye basladiginiz vakit olucaktir.
pic basic, pic ailesine ait verimli bir compiler olmadigi zamanlarda cikan bir compiler bildigim kadariyla. zira 16 serisi herkesin bildigi gibi az sayida olan komut setiyle c ye pek yatkin olmayan bir islemci ailesidir. bu sebepten cikan ve zamanla visual basic taraftarlari tarafindan da secilip populer olan bir compilerdir.
halbu ki yeni seri olan 18 serisi c ye yatkin ve destekler bir komut setine sahiptir, bunun yaninda gelisen c compilerlar (ozellikle CCS C Compiler) 16 serisinin yeteneksizliklerini de gozardi edicek kadar iyi kod verebilmektedir su siralar.

compiler secimine gelince, ben pic serisi icin ccs kullaniyorum ve pic icin gercekten guzel kod uretiyor. hi-tech in ciktisina bakmadim ama o kotu editorunun yaninda sadece c derleyicisi olmasi sinir bozucuydu benim denedigim vakitlerde. zira siz eger i2c rutini yazicaksaniz registerlari kontrol edicekseniz kullandiginiz programin c derleyicisi olmasina gerek yok assembler da da benzer seyleri macrolar ile halledebilirsiniz. ama ccs de bu tur islemler icin ozel bir register bilgisine ihtiyaciniz yok
set_pwm1_duty(200) yazdiginiz vakit en iyi sekilde bunu pwm ciksi olarak aktariyor ise ve buna karsilik bir assembler cevrimi var ise bence compiler daha verimlidir demektir.
hitech in kod yazilimindaki hata orani ccs ye gore daha iyi diye biliyourm ama zamanla ccs ye alisiyorsunuz ve hata olmayan yerleri kullaniyorsunuz.

eger birden fazla islemci kullaniyor iseniz veya ileride kullanirim diyorsaniz kesinlikle IAR in compiler ini tavsiye ederim
su ana kadar compiler  uretmedikleri islemci var mi bilmiyorum
c++ destekliyor ve cok da saglam kod urettigini saniyorum. ben pic serisi icin kullanmiyorum ama kullandigim islemci icin gercekten iyi kod uretiyor.

neyse cok yazdim sanirim okuyan olursa ne ala :)
az c bilginiz var ise ccs yi cok iyi c biliyor ve ccs size yetmiyor ise iar i tavsiye ederim...
ahmet...

keshh

ct[/url]

OG

Alıntı Yapbazen assembler icin icinden cikilamaz ve ugrasilamayacak kadar kompleks programlarin tek cozumu c dir.
Bunlar lüzumsuz ve geçersiz iddialar.

C, tartışılmaz bir altyapıdır. Üst seviyeli bir dile başlıyacak olana ilk önerilecek olan kesinlikle C dir. Sebeplerini saymaya gerek yok, herkesin malumu. Fakat "Tek çözüm, Mutlak Şart" gibi iddialar da geçersiz iddialardır. Pekalâ basic tabanlı da olsa Proton+ gibi bir dille her ihtiyacınız görülebilmektedir. Tavsiye başka şey, fanatik tarzda futbol takımı şekilli iddia ve tartışma başka şey.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

dentaytr

evet arkadaş her ne kadarda iddalı şeyler söylesede ;

Alıntı Yapsundan dolayi, c ile yazdiginiz kodlari cok kucuk adaptasyonlar ile baska islemcilerde rahatlikla kullanirsiniz. ama eger basic biliyorum diye islemci kullanmaya baslar ve ileride profesyonel olarak bu isi yapmaya niyetlendiginizde baska islemcileri de kullanmaniz gerektigini anlarsaniz o vakit tum yazdiginiz kodlar cope gidicektir ve c bilginizi gelistirmediginize de uzulmeye basladiginiz vakit olucaktir.

bizim gibi yeni kullanıcıların kafasındaki soru işaretlerini çözmek için nedenini açıklamış hemde c daha verimli ve diğer işlemciler için işe yarayacaksa neden uğraşmasınki bukadar

elbette diğer dilleri kullanan arkadaşlarımızında çok başarılı projeleri var fakat cye başlangıç yapacak insalar için altın değerinde sözler ben şahsen yazısını çok defa okudum ve çok şey kazandım saygılar
"İnsanlara akılları ölçüsünde söz söyleyiniz."  hayat 1 ve 0 dan ibaret değildir insanlar hayatı 1 ve 0 a indirgeyerek anlamaya ve çözümlemeye calışır hayat sonsuz sayıda rakam ve sonsuz ilimden meydana gelir   http://www.robo-cards.blogspot