Pic le invertor yaptım. Fakat fetler ısınıyor

Başlatan crypto, 06 Ekim 2006, 17:04:30

crypto

Herkese merhaba.
Aşağıdaki resimde görünen 1 ve 2 noktalarına PIC ten sırayla pals gönderiyorum.
Çalışma şekli şöyle:
1- fet2=0
2- fet1=1
3- sürme süresince bekle
4- fet1=0
5- kesim süresince bekle
6- fet2=1
7- sürme süresince bekle
8- fet2=0
9- kesim süresince bekle
10- 2 nci maddeden itibaren devam

Sürüm frekansı ortalama 60 Hz. Bu durumda trafo çıkışından yaklaşık 20 Volt - 30 mA bir güç çekiyorum ve buna ramen fetlerde çok aşırı ısınma oluyor. Fetleri 4N25 optocoupler ile sürüyorum.
Isınma sebebinde aydınlatıcı bilgi verirseniz sevinirim.

Not: Devrede 4 er paralel fette kullandığım halde ısınma tek fet e göre az da olsa yine de ısıları yüksek.


ise

GATE direncini 100 ohm olarak değiştirin.  pulse genişlik aralığını ayarlamanız gerekmektedir direkt olarak %50 %50 çalıştırırsanız belli oranda ısınma olacaktır.  sürekli olarak takip için geri besleme yapmayı ihmal etmeyin

sguykan

Fetler yapı itibari ile yüksek frekanslarda açıp kapama yapmak için üretildiklerinden sanırım senin sorunun 10 khz den düşük frekansta çalışmış olman. Eğer 10 khz den düşük frekansta çalışacaksan IGBT kullan.

crypto

Aslında devrede tam olarak yapmak istediğim şu:
Çıkışta çekilecek akım için değeri belirliyorum. İstenen akım değerine ulaşılıncaya kadar fetlerin sürümde olma zamanlarını yükseltiyorum. İstediğim akıma ulaşıldığında ise zamanları sabitliyorum ve çıkışta alınabilecek akım değerini de sabitlemiş oluyorum. Çıkışta voltajı DC ye dönüştürüyorum. Çıkış dalga şeklinin benim için bir önemi yok.

PIC in özellikle o devreden yalıtılmış olması gerekiyor. O yüzden de opto kullandım. Şu an optoların çıkışı ve gate ler arasında 100 ohmluk direnç var, ancak ısınma devam ediyor.

Acaba optoların gatelere uyguladığı voltaj ya da akım değerinin düşük olmasından kaynaklı olabilir mi? Ya da uyguladığım yöntemde (sürüm ve kesim zamanlamalarında) mı bir hata var?

@suguykan
Senin mesajı sonradan gördüm. Önerini dikkate alacağım. Ancak fetler konusunda bir kaç öneri daha gelse sevinirim.

omenek

Fetleri iletimde tutma zamanın fazla olabilir.12/220  trafonun çıkışında 20v alıyorsan ; transformatörün bu uygulama için uygun olmayabilir veya orta ucu yanlış bağlamış olabilirsin,anahtarlama süreleri uygun olmayabilir,yüksek akım taşıyan kabloların ince ise beslemen düzensiz olabilir,çıkıştaki C/R  değerlerin yanlış olabilir çünkü bu elemanlar boştayken bile R/C değeri ve anahtarlama frekansına bağlı olarak devreyi yüklerler buda boştayken bile bir miktar akım çekilmesine neden olur. Kolay gelsin.

crypto

İlginizden dolayı hepinize tşk. ederim.

@omenek
Frekans 60 Hz, dolayısıyla bir fetin maksimum iletimde kalma süresi 1/120 sn., o da yaklaşık 8 milisaniye. Kullandığım trafo 2X12-800 volt. Çıkış voltajını da akımla paralel olarak ayarlıyorum. Yani çıkışta sabit bir voltaj istemiyorum. İhtiyacım olan şey aslında volt değil, akım. Çıkıştaki yükün direncine göre üzerinden geçecek akımı istediğim gibi ayarlamak istiyorum.

Yarın IGBT yle deneyip sonucunu da buraya yazarım.

z

Mos suruculerin sorunlu. 4N25 ile MOS suremezsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

crypto

Alıntı yapılan: "bunalmis"Mos suruculerin sorunlu. 4N25 ile MOS suremezsin.
Teşekkür ederim. Çok yardımcı oldunuz.

salim ALTIN

Merhaba.
4n25 ile mos süremezsin. Bunun yerine HCPL3120 opto sürücüsünü kullanmalısın. Karaköy piyasasında var ve 2$ civarı fiyatı var.
Sürme voltajı. Ki bu 15 volt olursa sistem gayet güzel çalışır. 12 volt sürme voltajı bile bu devre için yetersiz olabilir. 12 volt devrede çalışacak DC-DC çevirici ile step-up bir kaynak yap 15 volt. 7805 girişini bile bu kaynaktan al böylece sorun yaşamazsın.
Ayrıca irfz44 bu iş için en dandik mos. (IRF Power MOSFET(Vdss=55V, Rds(on)=17.5mohm, Id=49A)) çok daha az iç dirence sahip moslar var dolayısıyla daha az ısınız. mesela irf3205 (55Volt, 110 Amp, Rdson=8mOhm.)
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

crypto

Problem çözüldü arkadaşlar. Olay tamamen trafo sarım tipinin uyumlu olmayışından kaynaklanıyor.

Isınmaya sebep olan trafonun primer ve sekonder sargıları üst üste sarılı oması.

Primer ve sekonder sargıları yan yana standart bir 2X12 -> 220 Volt olan bir trafoyla yaptığım denemede ısıdan eser yok. Devrede 3 er adet paralel IRFZ44 kullandım. Gate sürücüsü olarakta optoların çıkışına bağladığım BD679 NPN transistor kullandım.

Devrede kayıplar sürüm sürelerinin düşük olduğu noktalarda çok fazla. Sürüm süresi arttıkça kayıplar da o oranda düşüyor. Örneğin çıkıştan 100mA akım çektiğimde kayıp oranı %50, akım değerini 200 mA e yükselttiğimde de bu oran %30 seviyelerine düşüyor.

Sonucu sizlerle de paylaşmak istedim.

Bu konuda mesaj yazan herkese teşekkür ederim.

mustafacan

Sanırım bu projeyi paylaşmayı düşünmüyorsun?
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

crypto

@mustafacan
Ne münasebet. Ben anlattıklarımla projeyi zaten paylaştığımı düşünüyordum.
Projede amaç çıkıştaki yük üzerinden geçmesi gereken akım değerini ayarlamaktı. Çıkışa seri bağlı, rs232 bağlantısı olan bir ölçü aleti (Ampermetre) kullanıldı. Belirlenen aralıklarda ampermetreden geçen akım okundu. Bu arada istenen akım değerine ulaşılamamışsa eğer, fetlerin iletimde kalma süreleri arttırıldı. İletimde kalma süresi arttırıldıkça akım ve paralelinde voltaj da artmış oldu. Hedef akım a (bu değer voltta olabilir) ulaşıldığındaysa o anki sürüm ve kesim süreleri sabitlenmiş şekilde fetlerin sürümü sabit tutuluyor. Projenin özü bu.
Eğer kastettiğiniz şema ve pic programı vs. ise müsait bir zamanda onları da upload ederim.

sezgin05

Dostum TLP250 ile bu sorunları aşacağına inanıyorum.Çok ucuza mosfet sürersin... ;)

z

TLP250 nin fiyatı ne kadar? SMD olanı  da kolayca  bulunuyormu?

Primer ve sekonderi üst üste sarmayıp ayırmak aslında kaçak endüktansları daha da artırır.

Eğer ilk denemelerinizde primeri alta değil de sekonderin üstüne sardıysanız zaten karşılaştığınız ısınma problemi kaçınılmaz olur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

picusta

Ben transformatörün sarilma sekli ile fetlerin isinmasi arasindaki iliskiyi anlayamadim. Acaba esdeger devreye fazladan seri endüktansmi ekleniyor? biri anlatabilirmi?