74hc14 ile ne yapabilirim?

Başlatan yalnayak, 11 Ekim 2006, 02:35:37

yalnayak

selam arkadaslar.
74hc14 entegresinin datasheet' ini inceledim.

Hex inverting Schmitt trigger..yaziyor.
ne demek oldugunu anlayamadim ayrica bu entegre ile mesela ne yapabilirim? nerelerde kullanılır.asil amaci nedir gibi kisa ve oz bilgi verecebilcek, bu entegreyi cesitli amaclarda kullanmis arkadas varmi?
Kızımın iffeti batmakta rezîlin gözüne... Acırım tükürüğe billâhi, tükürsem yüzüne..! MEHMED AKİF ERSOY  Kardan Adaminla,GUNES'e calim mi satiyorsun?

OG

Hex= 6 adet demek, yani bağımsız altı adet
inverting= 6 adet olan buymuş, yani inverter olarak çalışan kapılar mevcutmuş. Giriş 1 ise çıkışa 0, giriş 0 ise çıkışa 1 verir
Schmitt trigger= Bu konu biraz daha geniş. Girişinde belli bir seviyenin üstü 1 kabul edilir, belli bir seviyenin altı sıfır kabul edilir. Daha çok giriş sinyalinin analog yapıya benzer şekilde dik olmayan yükselme ve alçalmalarında işe yarar. Girişteki gerilim yeterli seviyeye gelirse girişi 1 kabul eder. O seviyenin altındaki seviyelerde sıfır kabul eder.

Girişi 1 kabul ettiği durumlarda çıkışını hızlı bir şekilde sıfıra çeker (invert yapıyor). Girişini sıfır kabul ettiği değerde de çıkışı ani şekilde 1 e çeker.

Bu giriş kabul değerleri datasheet de gösterilir ve belli bir histerezis yapıya sahiptir.

Mesela nerede yarar. Girişinde digital yapıda L ve H dataları değil de bir pot dan verilen 0-5V arası her türlü değeri çıkışta dikkate alıp çıkışını ona göre ayarlayabilir.

Başka nerede yarar, bir data herhangi bir taşıma ortamında kullanılan yolun capasitif veya endüktif etkilerinden dolayı vardığı noktada çıkış ve iniş kenarlarının dikliğini kaybeder. Sanki sinüs gibi yamulma yapar. Bunu tekrar temiz bir kare dalga haline getirme işine yarar.

Ve daha birçok yerde..
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

yalnayak

süper bi aletmiş.sagol hocam.
demekki bi kac uygulamasini yapar pratik olarak gorurusem ,işe yaradıgı sahalari daha fazlasiyla bulacaz.

peki girisinde belli bir seviyenin ustu 1
belli bir seviyenin altida 0 kabul edilir derken,rakamlar degişkenmi?
yoksa bu entegreye gore degişen bi durummu?
yani mesele ben 3,5 ustunu 1;
1,5 altini 0 kabul etmesini istesem bu entegreye nasıl yaparım?
Kızımın iffeti batmakta rezîlin gözüne... Acırım tükürüğe billâhi, tükürsem yüzüne..! MEHMED AKİF ERSOY  Kardan Adaminla,GUNES'e calim mi satiyorsun?

OG

Bu değerleri Vt+ ve Vt- değerlerinden görebilirsin. Entegrenin besleme voltajına bağlı olarak değişir. Fakat bu durum HC serisinde o kadar esnek değildir. 40106 gibi diğer türleri incelersen 3-15V arası beslemede değişik Vt+ ve Vt- değerleri aldığını izleyebilirsin.

Senin istediğin işi opamp ile yapabilirsin. İstediğin eşik değerini bir girişe referans olarak verirsin, diğer girişe de izleyeceğin sinyali verirsin. Referan ile karşılaştırır. Bu duruma opampın comparator olarak çalışması denir.

Verdiğin örnekteki gibi 2 farklı eşik değeri kullanmak istersen 2 opamp ile pencere diskriminatörü yaparsın. Verdiğin sınırlar içinde kalmasına pencere içinde kalması denir. "Window diskriminator" olarak ara.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

z

Analog bir sinyalin belli bir değerden yukarısını 1, aşağısını da 0 ile temsil etmek gerektiğinde (tersi de olabilir) bir komparatörün bir girişine eşik değer girilir, diğer girişine de analog sinyal girilir.

Bu şartlarda analog voltaj eşik değeri geçince örneğin 1, eşiğin altında kalınca da 0 değeri verir.

Ancak;

Sinyalimiz yavaş değişiyor ve bu esnada da hafif hafif kıbraşıyorsa (sinyal gürültü yada yüksek frekanslı rıpıl içerebilir) bu durumda sinyalin eşik değerine yaklaştığı bölgede, sözkonusu kıbraşmalar bir eşiğin geçilmesine bir altında aklınmasına neden olur. Bu durumda komparatör çıkışında 1-0-0-0-1-1-0-1-1 gibi sürekli zıplamalar gözlenir.

Bu durum uygulamanızda rahatsız edici olabilir. Buna çözüm olarak komparatöre hysteresiz özelliği eklenir.

Bu özellik eşik değerinin dinamik (hareketli) olması demektir.

Eğer analog sinyal eşik değeri geçerse hemencecik eşik değer aşağılara çekilir. Böylece sinyal üzerindeki oynamaların zıplamaların eşiğin altına inmesi zorlaşır. Analog sinyal yeni eşiğin altına indiğinde bu kez eşik değer hemencecik yukarılara taşınır. Analog sinyal üzerindeki oynamaların son eşiği geçmesi gene kolay olmaz. (Eşikteki bu hareketlilik tabiki otomatik olmakta, yani biz yapmıyoruz)

İşte dinamik olarak değişen bu eşik değerin küçük değerine Vth-, yüksek olan değerine de Vth+ denir.

Gelelim Schmit trigger'e.

Komparatörlerin iki girişi vardır. Eğer çip içinde eşik girişine  sabit bir değer verir ve bu ucu dışarı çıkartmazsanız 1 bacak karınız (hanımınız anlamında değil) olur.

Sözkonusu tek bacaklı komparatöre birde hysteresiz özelliği katarsanız artık komparatörünüzün yeni adı schmitt trigger olur.

Bu durumda 1 analog girişiniz bir de digital çıkışınız olur.

Schmitt triggerin girişine analog sinyal girilme zorunluluğu yoktur. Pek ala digital sinyal de girilebilir.

2 farklı eşik için 2 komparatöre gerek yok. Window dedektör daha farklı bir olay.

Örneğin 0...5V aralığında değişen bir analog sinyalin 2..3 volt aralığında olmasını 1, bu aralığın dışında olması (0...2 ve 3..5) durumunu 0  la temsil etmek istersek window dedektör yaparız. Bunun schmitt trigerle alakası yok.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

OG

Alıntı YapÖrneğin 0...5V aralığında değişen bir analog sinyalin 2..3 volt aralığında olmasını 1, bu aralığın dışında olması (0...2 ve 3..5) durumunu 0 la temsil etmek istersek window dedektör yaparız. Bunun schmitt trigerle alakası yok.
Hocam alaka kurmadık zaten. Arkadaşın istediği işe uygun olan budur dedik. Farklı eşikler içindeki sinyali takip.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

stlg

Tipik uygulamalarından biriside sayıcı uygulamalarıdır, bir sayıcının girişine bir buton baglayalım, butona her basışta sayıcımız bir ilerlesin, bu pratikte mümkün olmaz tabi (pic turu bir işlemci kullanılmadıysa ) butona her basışta sayıcının birkac sayı ilerledigini sacmaladıgını goruruz, işte burada Schmitt trigger ozelligi imdadımıza yetişiyor biz butonu bu tur bir kapı uzerinden sayıcımıza baglarsak butona her basışta sayıcımızın birer birer arttıgını goruruz, tabi bu kapı girişine kondansatorde baglamak gerekir kolay gelsin
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

byka

bu tur switch lerden kaynaklana sorunları gidermek maksadıyle  chatter-proof switchler kullanılırdı
DWIN LCD Satış Türkiye email:info@kamantek.com  web:http://www.kamantek.com/shop/index.php

yalnayak

velhasili..74hc14 ile picten yada baska bir digital ic den gelen 1 ve 0 i tersleyebiliriz.mesela picin rb7 den cikan 1 i bu ic(7414) ye girip 0 olarak cikabilirim oyle mi?yada tam tersi...

yani dataşitindne anladigim kadariyla

1a,2a,3a,4a..giris
1y,2y,3y...lerde cikis oluyo.
mesela 1a ya 0 girmisse
1y den 1 cikiyo..
2a ya1 girmisse
3y den değil
2 yden 0 cıkıyo...dogrumu anlamısım??


APPLICATIONS
· Wave and pulse shapers
· Astable multivibrators
· Monostable multivibrators...
Kızımın iffeti batmakta rezîlin gözüne... Acırım tükürüğe billâhi, tükürsem yüzüne..! MEHMED AKİF ERSOY  Kardan Adaminla,GUNES'e calim mi satiyorsun?

fuko88

Alıntı yapılan: "stlg"Tipik uygulamalarından biriside sayıcı uygulamalarıdır, bir sayıcının girişine bir buton baglayalım, butona her basışta sayıcımız bir ilerlesin, bu pratikte mümkün olmaz tabi (pic turu bir işlemci kullanılmadıysa ) butona her basışta sayıcının birkac sayı ilerledigini sacmaladıgını goruruz, işte burada Schmitt trigger ozelligi imdadımıza yetişiyor biz butonu bu tur bir kapı uzerinden sayıcımıza baglarsak butona her basışta sayıcımızın birer birer arttıgını goruruz, tabi bu kapı girişine kondansatorde baglamak gerekir kolay gelsin

Buna bir örnek de EKG cihazlarında var.

Kalbin atış sayısını hesaplamada kullanılıyor. Kalp hep aynı uzunlukta ve aralıkta atmadığı için her attığında bu entegre 1 darbe üretiyor. Bu şekilde daha sağlıklı bir kalp atış bilgisine ulaşıyorsunuz.