crc nedir

Başlatan stlg, 13 Ekim 2006, 04:21:04

stlg

Sevgili arkadaslar bazı sensorlerden veri alırken hata yapmamak icin kullanılan bu yontem asagıda acıklanmıştır kolay gelsin

CRC Cyclic Redundancy Check sözcüklerinin baş harflerinden türetilmiş bir kısaltmadır ve verilerin hatalı olup olmadığını anlamamıza yardım eden bir yöntemi anlatır.

       Veri iletirken ya da saklarken ilettiğimiz/sakladığımız veri ile alınan verinin aynı olduğundan emin olmamız gerekir. Veriler iletim hattında bozunuma uğrarsa bunun farkedilmesi ve verilerin yeniden iletilmesi gerekir. CRC, bu amaçla kullanılır.

       CRC yönteminde bir blok içindeki veriler tek tek toplanır, bu toplam belirli bir sayıya bölünür (bu sayıya P diyelim) ve bölüm sonucunda çıkan kalan sayısı verilere eklenir. Karşı tarafta veri alındığında yine veriler tek tek toplanır ve bu toplamdan bölüm kalanı çıkartılır. Çıkartma sonucundaki sayı da  P'ye bölünür. Eğer veriler hatasız iletilmişse kalan sıfır olmalıdır.

       Bir örnek verelim:

                              VERİLER                                    CRC

       90     69     66     82     65     79     78     69            3



       Yukardaki verilerin rakamsal toplamı 598'dir. Örnekteki P sayımız da 17 olsun.

       Toplam=598

       P=17

       598/17=35, kalan=3

       Bu veri alındığında da şu işlem yapılır:

       (598-3)/17=35, kalan=0 (hatasız iletim)

       Eğer iletilen veriler hatalı ise bu verilerin toplamı 598 olmayacaktır, dolayısı ile kalan da 0 olmaz. Buradan verilerde bir bozulma olduğu anlaşılır ve veriler tekrar iletilir/saklanır. CRC'nin kelime anlamı da yapılan işlemi anlatır (dönemsel kalan kontrolü; dönemseldir, çünkü bütün veri bloklara bölünür ve CRC işlemi herbir blok için uygulanır)

       CRC yöntemi yüzde yüz  güvenilir bir yöntem değildir. Yine örneğimizdeki verilere dönersek altıncı verinin 79 değil de 96 olacak şekilde bozulduğunu varsayalım (yani P kadar). Bu durumda karşı tarafın eline geçen verilerin toplamı 615 olacaktır. CRC işlemini uyguladığımızda:

       (615-3)/17=36, kalan=0

       Yani, bir hatalı iletim söz konusu olduğu halde bu hata farkedilememiştir. Ama verilerin P ve P'nin katları kadar bozulma olasılığı hayli düşüktür. Bu yüzden hataların büyük bölümü CRC yöntemi ile saptanabilir.
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

AST

stlg hocam,

Seri data iletişiminde checksum kulanılıyor.Bu checksum nasıl hesaplanıyor.
Bilgi verebilir misiniz?

kolay gelsin.

stlg

Sevgili kardesim checksumda crc den pek farklı bir şey değil

Checksum: Sağlama toplamı Bir veri paketinin içeriğinden yararlanarak hesaplanan değer. Bu değer paketle beraber aktarılır, alıcı sistem aldığı verilerden yararlanarak bu değeri yeniden hesaplar ve paketle gelen değerler karşılaştırır. İki değer aynıysa alıcı veriyi hatasız olarak aldığından emin olur.
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.