SED1565 LCD ve LPC2124

Başlatan Burak B, 29 Ekim 2006, 10:44:08

Burak B

Selam;

Konuya nerden girsem bilmiyorum. Şöyle başlamak doğru olur herhalde;
Elimde çeşitli cep telefonlarından sökülmüş LCD ekranlar var (Motorola V70;8210;5210,3210;3110;Bilinmeyen bir Siemens veya Samsung telefona ait bir TFT) bilinmemesinin nedeni telefonun şahıs tarafından kırılması sonucu geri kalan tek parçasının ekran olması :).

Bu ekranlardan Motorola v70 in ekranını bilgisayara bağlamak gibi bir
hevesle başladığım araştırmalarımda Berty arkadaşımızla yaptığım uzun MSN
leşmeler sonucunda v70 chipinin S6B07xx serisinden şu anda tam
hatırlayamadığım bir chipe denk geldiğini belirledik.

Şimdi bunları neden anlatıyorum tabiki macera olsun diye. :)
Bunun üzerine bir kart yaptım LPT üzerinden ancak ne kadar takla attıysam LCD yi çalıştıramadım. Derken vatan borcu askere geldik. Hala askerim ancak insan rahat duramıyor geçenlerde yine araştırma dürtülerim depreşmiş olacak keil compiler, proteus v6.9 indirdim biryerlerden. Bari bir SED1565(Nokia 7110) bir LPC2124 ile süreyim hemde pratik kazanayım askerliğim bitince elimdeki LCD lerle daha iyi araştırma yaparım diyerek başladım. I2C öğrendim, SPI öğrendim derken baktım SED1565 I2C ile sürülmüyor. SPI ile denedim kaynaklardan yararlanarak PIC tabanlı kodları dönüştürdüm. SPI ile yine denedim olmadı. :( Eee napacaz dedim LCD(SED1565)' ye hakim değiliz herhalde seri haberleşme kavramını anlayamadık yada bari paralel olarak LCD' yi kullanıp (malum paralel veri yollamak daha rahat) LCD' nin çalışmasını kavrayayım daha sonra seri haberleşme ile kullanımına geçeriz. Ama gelin görünki yine başaramadım. Ya ben çok yeteneksizim yada bir yerde büyük bir hata (veya incelik) var.  Proteusta lpc2124 ile bir devre kurdum I2C üzerinde çalıştım ve gayet iyi çalışıyor seri eepromdan bilgi okuyup yazabiliyorum veya başka şeyler ancak iş SPI veya paralel LCD sürmeye gelince olmuyor arkadaş. İşte benim maruzatım bu abiler ve arkadaşlarım biri bana bu konuda yardımcı olursa sevinirim. Varsa basit bir ARM tabanlı SPI veya olmadı paralel arabirim kullanan proteus örneği gösterebilirseniz memnun olurum. Proteusun kendi örnekleri demeyin birtek GNU chess var oda bir işe yaramıyor zaten I2C olayında ondan yararlandım. :)

Derdimi daha nasıl anlatayım bilmiyorum bu tip konuarda (Elektronik anlamda) çok profesyonel olmasamda acemide değilim yıllardır PC üzerinde ASM, C, Delphi, v.s. kod yazmışlığım var. Yani programcılığım  iyidir. Artık şafak saymayı bıraktım ulen elin gavuru yapıyor ben niye yapamıyorum diye kabusları saymaya başladım desem yeridir.

Saygılarımı sunar forumun ve başarılarınızın devamını dilerim.


ByteMaster
Şafak 94
"... a healthy dose of paranoia leads to better systems." Jack Ganssle

Ziya

http://thomaspfeifer.net/

AVR-Projecte nin altında "Nokia 6100 Display in AVR" bağlantısı var. AVR için örnek program da mevcut.

Ayrıca mp3dragon arkadaşımız bu ekranı hem 18F serisinde, hem de LPC2138 de çalıştırdı. Yanlış hatırlamıyorsam kodlarını da verdi. Forumda aratırsanız bulursunuz.

SPI ile sürebileceğiniz gibi 9 bitlik veri gönderecek şekilde data/clock yöntemi ile herhangi iki pin ile de sürebilirsiniz.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

Burak B

Sonunda hallettim faydalanmak isteyen arkadaşlar için proteus simulasyonu ve Keil uVision kaynak kodlar. Kodu hızlı (baştan sağma ve alıntı yaparak) yazdım idare edin.

http://rapidshare.com/files/1159621/SED1565.rar.html
"... a healthy dose of paranoia leads to better systems." Jack Ganssle

gsever

Bu kez rapidshare'den beklemeden dosyayı indirebildim ve mesajınızı daha dikkatli okudum, naçizane birkaç yorum yazma isteği duydum. Olayı hikayeleştirme biçiminiz gerçekten takdire şayan. Bence senorya biraz daha iyileştirilip güzel bir elektroikçi kısa filmi olur :)

Parantez içinde birkaç yorum ekledim, ilginize...

Alıntı yapılan: "ByteMaster"Selam;

Şimdi bunları neden anlatıyorum tabiki macera olsun diye. :)

Bunun üzerine bir kart yaptım LPT üzerinden ancak ne kadar takla attıysam LCD yi çalıştıramadım. Derken vatan borcu askere geldik. Hala askerim ancak insan rahat duramıyor geçenlerde yine araştırma dürtülerim depreşmiş olacak (keil compiler, proteus v6.9 indirdim biryerlerden.


Bari bir SED1565(Nokia 7110) bir LPC2124 ile süreyim hemde pratik kazanayım askerliğim bitince elimdeki LCD lerle daha iyi araştırma yaparım diyerek başladım.

(Bu kısım bana "Forrest Gump" isimli filmde Gump'ın ortada hiçbir sebep yokken birdenbire koşmaya başladığı sahneyi hatırlattı. Forrest koşuyor bir süre sonra şehrin sınırına gelmişken şurayada koşayım diyor böyle böyle Amerikanın öbür ucuna varıyor oraya gelince de buraya kadar gelmişken diğer uca koşayım diyor böyle diye diye 3 yılı aşkın koşuyor adam... Siz de gayet iyisiniz bu konuda gerçekten.)

I2C öğrendim, SPI öğrendim derken baktım SED1565 I2C ile sürülmüyor. SPI ile denedim kaynaklardan yararlanarak PIC tabanlı kodları dönüştürdüm. SPI ile yine denedim olmadı. :( Eee napacaz dedim LCD(SED1565)' ye hakim değiliz herhalde seri haberleşme kavramını anlayamadık yada bari paralel olarak LCD' yi kullanıp (malum paralel veri yollamak daha rahat) LCD' nin çalışmasını kavrayayım daha sonra seri haberleşme ile kullanımına geçeriz. Ama gelin görünki yine başaramadım. Ya ben çok yeteneksizim yada bir yerde büyük bir hata (veya incelik) var.  Proteusta lpc2124 ile bir devre kurdum I2C üzerinde çalıştım ve gayet iyi çalışıyor seri eepromdan bilgi okuyup yazabiliyorum veya başka şeyler ancak iş SPI veya paralel LCD sürmeye gelince olmuyor arkadaş. İşte benim maruzatım bu abiler ve arkadaşlarım biri bana bu konuda yardımcı olursa sevinirim. Varsa basit bir ARM tabanlı SPI veya olmadı paralel arabirim kullanan proteus örneği gösterebilirseniz memnun olurum. Proteusun kendi örnekleri demeyin birtek GNU chess var oda bir işe yaramıyor zaten I2C olayında ondan yararlandım. :)

(Dene-yanıl-öğrenleriniz de gayet ilgi çekici, benim öğrenme sürecim de sizinkine benzer işliyor. Kimseden bir yardım gelmeyince, benden başka kimse bana öğretemez deyip işe koyulmuşsunuz ve sonuç gerçekten etkileyici. Sayenizde Proteus'taki ilk el yapımı örnekle tanıştım, gerçi benimde LPC21xx tasarımına girmem an meselesi.)

Derdimi daha nasıl anlatayım bilmiyorum bu tip konuarda (Elektronik anlamda) çok profesyonel olmasamda acemide değilim yıllardır PC üzerinde ASM, C, Delphi, v.s. kod yazmışlığım var. Yani programcılığım  iyidir.

Artık şafak saymayı bıraktım ulen elin gavuru yapıyor ben niye yapamıyorum diye kabusları saymaya başladım desem yeridir.

(Şu cümleniz bizim için örnek alınmaya değer bir cümle bence. Nedeni ise askerde dahi o bitmek bilmeyen merak dürtüsünün ortaya çıkış biçimi. Herkes, gereksiz ve ufak tefek şeylere kafa yormayı bırakıp ehemmiyetli işlerle meşgul olup kafa yorsa eminim Güneş sistemin dışına ilk insanlı aracı gönderen ulus biz oluruz.)

Saygılarımı sunar forumun ve başarılarınızın devamını dilerim.

ByteMaster
Şafak 94

Benimde ARM sıkıntım ve öğrenme merakım CC ve LuminaryMicro'nun ortaklaşa düzenlediği DesignStellaris2006 yarışması katılmak istememdendir. Gerçi biri Cortex-M3 diğeri ARM-7TDMI çekirdekli olsa da Philips daha bir popüler ve kaynağı bolca olduğundan onuda biraz kurcalayım istiyorum baştan.

Elimde olsa projeme ortak olmanız için Genelkurmay'dan özel izin ayarlayıp, sizinle birlikte çalışmak isterdim.

Son olarak bir alıntıyla cevabımı sonlandırayım:

"Einstein'ında "Benim özel bir yeteneğim yok. Yalnızca fazla meraklıyım" dediği gibi, ihtiyacımız olan, korkulardan ve zincirlerden arınmış özgür bir zihin ve merak yalnızca. Keşfedilmeyi bekleyen bilinmeyenler, gözlemlediğimiz, okuduğumuz yerlerde bize el sallıyorlar, bir adada mahsur kalmış, kurtarılmayı bekleyenler gibi. Bizse onları göremiyoruz, gözündeki gözlüğü arayanlar gibi. "

Burak B

Teşekkür ederim. Yeni konular buldukça göndermeye çalışırım.
"... a healthy dose of paranoia leads to better systems." Jack Ganssle

CoşkuN

Ben de askere gidiyorum ve kaygım uzunca bir süre meslekten uzak kalmak.Umarım orda bu tür çalışmalar yapabileceğim bir ortam bulurum.

M_B

Alıntı yapılan: ByteMaster - 29 Ekim 2006, 17:23:19
Sonunda hallettim faydalanmak isteyen arkadaşlar için proteus simulasyonu ve Keil uVision kaynak kodlar. Kodu hızlı (baştan sağma ve alıntı yaparak) yazdım idare edin.

http://rapidshare.com/files/1159621/SED1565.rar.html

@ByteMaster hocam
yukardaki link hale elinizde var mı ?

Teşekkürler
İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

Burak B

Malesef bu çok eski bir başlık. Hatta benim ilk açtığım konu galiba bu. :D 6 yıl olmuş.
"... a healthy dose of paranoia leads to better systems." Jack Ganssle