5 volt ile sürülen mosfet

Başlatan salim ALTIN, 05 Kasım 2006, 19:17:45

salim ALTIN

Merhaba
Pic ten 5 voltla sürülen mosfet ile 10 amper anahtarlamam lazım. frekansım 16khz. her ihtimale karşı mosun bozulması durumu için pic ile arasına bir bariyer koymalıyım. fakat maliyet çok fazla önemli. 2n2222 ve 2n2907 ile pus pul bir sürücü  yada ucuz bir opto sürücü. Bu konuda ne önerebilirsiniz.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

OG

Hocam
PIC-->33~100ohm--->Gate
PIC - direnç arasından şaseye 6V zener.

Böyle kullanıyorum ancak yüklerim endüktif değil. Problemsiz.

Transistör olarak PHB125N06 (philips, Vgs=5V da 8 miliohm). Veya IRF3205.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/18393/PHILIPS/PHB125N06LT.html
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

KAZIMUGUR

Bir ara taramış ve düzeltmeleri tamamlamadan bir köşeye atmışım.
BELKİ İŞE YARAR <<<

OG hocamın dediği gibi xxxNxxx serisi kolayca sürülüyor,ucuz.

salim ALTIN

Merhaba.
Teşekkürler.
Hocam benim yük motor. Ve adım gibi eminim zorlayacaklarından. Sonrada getirip " bişey yapmadık ama yandı" diyeceklerinden. En azından pic yanmasada bari ucuz kurtulsam diyorum. Mesele yanan mos nedeni ile pic in zarar görmemesi. Bu amaçla araya bir devre koysam diye düşündüm. En güvenlisi opto aslında.
PHB125N06LT yi temin fiyatı ve temin yeri neresidir.?  Karaköy piyasasında vardı ama toptan olarak almam gerekebilir.

İR bu konuda bir ürünü gözüküyor. Fiyatı da vermiş altta.
Automotive electrical systems such as window lifts, lighting, actuators and anti-lock braking (ABS) can be simplified by using the new IRLR3110ZPbF, since the 4.5V drive enables direct interfacing to microprocessor outputs with a 5V bus," said Anthony Murray, International Rectifier automotive product manager.

Part Number Package VDS RDS(on)
at
VGS = 10V RDS(on)
at
VGS = 4.5V ID Max. Rth (°C/W) Typical RDS(on)
Temp. Coeff. Gate Drive Qual Level
IRLR3110ZPbF D-Pak 100V 14mOhm 16mOhm 42A(1) 1.05 2.67 Logic Q101
(1)Package Limited

Availability and Pricing

The Q101-qualified IRLR3110ZPbF is available immediately, and is priced at US $1.10 each in 10,000-unit quantity. Die are also available in various chip packaging media. Prices are subject to change. The device is RoHS (Restriction of Hazardous Substances) compliant.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

mmengi

PHB125N06 i bulursanız bizide haberdar edersiniz inşallah  :) piyasada adını bile bilmiyor çoğu firma getiren bir yer vardı ama artık getirmiyor son partiyi ben almıştım öle adetlide değildi 20-30 tane ne çıktıysa. Pic ile arasına koruma yapmaya gerek yok herhangi bir yanma yada sıçrama olmuyor, koyacağınız opto hiç bi zaman pic in push-pull çıkışı kadar iyi süremeyecek mosu, ancak opto-mosdrive lar dışında ki onlarda 2$ civarında.

sezgin05

Eski bilgisayar anakartlarında voltaj regülasyonunda kullanılan 5 volt girişli bolca MOSFET var.Rezistif yüklerde direkt pic çıkışında kullandım sorun yok ama endüktif denemem olmadı Eğer yük voltajınız 10 volttan büyük ise Mosfet sürücüsü olarak benim sıkca kullandığım TLP250 opto bu iş için gayet kullanışlı olacaktır.

fahri-

Salim kardeş,
7407 ile sürebilirsin. 7407 nin çıkışı open collector olup  MOSFET in beslemesinden bir direnç ile gate ve 7407 çıkışını birleştir. 7407 nin çıkışı 15V a kadar dayanıyor.

z

Galvanik izolasyon yoksa ne koyarsan koy sistemin topyekun ucma ihtimali her zaman olacaktir. Hele hele yuk enduktif ise.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

KAZIMUGUR

Her halükarda geri etkileşimi olmayan ışıktan başka hangi yöntem var.
Yazdıktan sonra aklıma geldi hall elemanlarıda olabilir.

z

Aslinda opto bile bazen ise yaramiyor. Optoyu da patlatip devrenin kontrol kisimlarinin tahrip oldugu kartlar gordum.

Sonucta ark olusur ve boyu bir sekilde uzarsa devrenin uzerine elektron bombasi atilmis gibi olur.

Izolayon icin piezo benzeri surface acustic wave (SAW) yontemi de var.

Eger uygulamada sorun yoksa trafolu surme bence en guveniliri.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

KAZIMUGUR

Haklısınız,opto + ferrit bobinleri patlamış elektronik kaynaklar gördüm bende.
Gerçi klasik eleman yerine uzaktan kumanda gibi ayrık verici -alıcı veya fiber optik olurda,uğraşılmaz.

"surface acustic wave (SAW)" bunu düşünmemiştim,teşekkür ederim,araştırıp öğreneyim inşaallah.

salim ALTIN

Merhaba.
Maliyeti düşünmeyince çözüm çok ama herşeyi ile otuz lira lık bir sistem yapmaya kalkınca iş zor biraz tabii. Fakat düşününce  hasar konusunda şöyle bir durum çıkıyor.
Mos yandı, pic i de yaktı ise (mos uçlarında 16Volt civarı var.) ovakit lm2575 te arızalanabilir. dirençler dahil beş dolarlık maliyet. Klamensi - plaketi de yakacak halleri yok ya. Karar verdim PCB de ince yol yapacağım akım yolu üzerine. 125N060 ı 30-45 amper civarı yükledim iyi sonuç verdi. sonuçta yolları ince yaparsam hiçbir zaman bu seviyeye çıkamasınlar. o zaman söyleyecek sözü de kalmaz kimsenin.

@sezgin05 ben HPGL3120 kullanıyorum genelde. Bu biraz pahalı ama bunun ucuzu (%50) fairchild bi malzeme çıkarmış. Teknik özellikleri aynı. Bir firma kullanmaya başlamış arkadaş tavsiye etti.Yakında düşer piyasaya. Ama 5 volt besleme gerimini ile çalışacağım.Olmuyor.

@mmengi ben bi konuşayım malzeme sağlayıcılarımla belki miktarlı olur ama buluruz. Fiyatları uygun olursa yazarım.

Göktuğ

Alıntı yapılan: "salim ALTIN"Merhaba.
PCB de ince yol yapacağım akım yolu üzerine. sonuçta yolları ince yaparsam hiçbir zaman bu seviyeye çıkamasınlar. o zaman söyleyecek sözü de kalmaz kimsenin.

@sezgin05 ben HPGL3120 kullanıyorum genelde. Bu biraz pahalı ama bunun ucuzu (%50) fairchild bi malzeme çıkarmış. Teknik özellikleri aynı. Bir firma kullanmaya başlamış arkadaş tavsiye etti.Yakında düşer piyasaya. Ama 5 volt besleme gerimini ile çalışacağım.Olmuyor.

Abi ince yol yaparsanız, ilk tehlike anında pcb cope gider. Yada size gelir tamir edersiniz tekrar yollarsınız. Bunun maliyeti ve imajda yaratacagı etki iyi olmayacaktır. Yolları mumkun oldugunca (yetecek kadar) kalın tutmalısınız.

Kaliteli bir opto kullanmanız sorun için en uygun cozum bence. Zaten sizinde 2. mesajınızda belirttiginiz cozum.

HPGL3120 kodunda google da sonuc gelmiyor.

http://www.fairchildsemi.com/pf/MO/MOC3021-M.html
http://www.fairchildsemi.com/pf/MO/MOC3023-M.html
http://www.fairchildsemi.com/pf/MO/MOC3063-M.html

hunter

dogru kod numarasi-> HCPL-3120

aster

Geçen patlattığım MOS'un G sini süren yer hariç her yer kapkara olmuştu,
310 V un D den girip S den çıktığı bir devrede mos dahil 20 malzeme pop corn gibi olmasına aha şimdi poku yedik derken
değişen malzemelerden sonra MOS'u süren TR ve gerisi sağlamdı opto falan da yoktu  8O