Bobin telinin capi

Başlatan bunalmis, 07 Kasım 2006, 20:08:51

z

Etiketinde 220V 1000W oldugu yazan breyzin icindeki motorun sargilarina baktigimda emaye capini olcmedim fakat gozkarari en fazla 1mm oldugunu soyleyebilirim.

Cinliler acaba breyz motorunun surekli calismayacagin varsaydiklari icin mi  ince tel kullanmislardir dersiniz?

Sargilarindan 5A akim akan elektrik motorunun emaye telinin capi ile, sargilarindan 5A akan transformatorde kullanilacak emaye tel capi farklimidir?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

omenek

Transformatörde bobin yığınının kalınlığı çok fazla olur özellikle iç katmanlarda hava akımı olmadığı için telde oluşan ısı tahliye edilemez.Matkap ve buna benzer cihazların tel yığın kalınlıkları azdır ve dahada önemlisi bu tür cihazlar çok yüksek devirlerde çalıştıkları için kollektör üzerindeki pervane vasıtasıyla sargılar üzerinden yüksek debili hava akımı geçer ve bobinleri soğutur.Bu şekilde telden daha büyük akım geçmesine rağmen oluşan ısı tahliye edildiği için belli bir noktaya kadar sorun oluşturmaz.

z

Bu acidan hic dusunmemistim.

Dikkatimi ceken bir diger husus da, sozkonusu motorun enduvi sargilarinda kullanilan emaye tel capi ile alan sargilarindaki emaye tel capi arasinda bariz fark olduguydu.

(Alan sargisi daha kalin, enduvi sargilari ustune ustluk laklanmis ve havayla temasi kesilmis durumda)

Breyzin tetik butonunu da barindiran hiz kontrol elektronigi acilamaz kutucuga kondugundan sargilara nasil voltaj verildigi anlasilmiyor.

Ancak genellikle bu tip motorlar seri motor tipinde olduklarindan, alan ve enduvi sargilarinin seri bagli olma ihtimali yuksek. Eger boyleyse sargilardan ayni akim akar.

Peki sozkonusu bu motorda neden farkli capta emaye tel kullanilmis olabilir?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

KAZIMUGUR

Çalışma süreleri göz önüne alınmış olmalı.
Seri motor oldukları için akım değeri aynı.Biri sabit biri en az 5000 devirli.
Mekanik zorlanmalar dönen kısmın çok iyi bandaj-polyester yapılmasını gerekli kılıyor.Delik taşlama-avuç taşlama cinslerinde 30-50.000 devir var.
Genelde aynı kalınlıkta gördüm.
Elde bir kaç ürün varsa fazla imal edilenlerde değerlendirilmiş olabilir.

Tetik 2 kısım biri mekanik, bobin uçlarını ters çeviriyor yön için,diğeri basit triaclı kontrol tıpkı dimmer.

omenek

Genellikle akım alan bobinlerinden  birinci kutba  girer birinci bobinden çıktıktan sonra endüviden geçer buradan diğer kutup sargısından geçer ve hız kontrol kartı üzerinden devresini tamamlar.Önce alan sargısının birinci kutbundan sonra seri olarak ikinci kutbundan daha sonra endüviden ve son olarak hız kontrol cihazından devre tamamlayan uygulamalarda vardır,çamaşır makinesi motorları genelde böyledir.Tel farklılıklarına gelince alan sargılarından geçen akım tek tel üzerinden geçer fakat endüvinin yapısı farklıdır içindeki sargılar iki ayrı paralel kol oluştururlar yani endüviye gelen akım iki ayrı kola ayrılır bu nedenle teli ince olur.Hız kontrol yöntemi tetikleme açısını değiştirme prensibine göre çalışır genellikle triyak kullanılır tristör kullanılan uygulamalarda vardır.Endüvi uçlarını birbiriyle veya alan sargısı uçlarını birbiriyle değiştirirseniz dönüş yönüde değişir.Kolay gelsin.

z

Omenek hocam cok dogru soylersin enduvide cok kol olunca akimlar otomatik olarak bolunur tel capi duser. Motor bilginiz ve ilginiz nereden geliyor?


Yalniz;

Alıntı YapÖnce alan sargısının birinci kutbundan sonra seri olarak ikinci kutbundan daha sonra endüviden ve son olarak hız kontrol cihazından devre tamamlayan uygulamalarda vardır...

Kismini anlamadim. Sargi giris cikislarina dikkat ettikten sonra neyin neresi ile seri bagladiginin onemi varmi? Sonucta 3 bobin ve bir elektronik devre var, seri baglantida siralamanin ne onemi olabilir?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

omenek

Haklısın bende seninle aynı fikirdeyim ben sadece uygulamalarda karşılaşılabilecek değişik bağlantı türlerini belirtmek istedim örneğin matkaplarda genellikle ilk söylediğim şekilde bir bağlantı söz konusu olurken çamaşır makinelerinde genellikle ikinci anlattığım bağlantı sözkonusudur.Her iki şekildede oluyor.Yaklaşık üç yıl önce bir firmada çamaşır makinesi hız kontrol kartlarının tasarımı ve PIC le programlarının yazılması işlerini yürütüyordum orada iken motorlarla epey uğraştım.Son yıllarda elektronikten epey uzak kaldım,ama çocukluğumdan beri elektronikle uğraşmayı çok seviyorum.Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

z

Dur, asil bundan sonra yardimci olabilirsin.

Ucuz guclu DC motor arastirirken birden aklima breyzler geldi. Fakat bu motorlarin devir sayilarinin yuksek olmasi nedeniyle isime fazla yaramiyor.

Firmalara aradigim motor ozelliklerini bildirince karsima 300 ...500 YTL araliginda rakamlar cikartiliyor. Halbuki ben bu isi 100 YTL civarina hatta daha ucuza cozmek zorundayim.

Camasir makinelerinde kullanilan kollektorlu motorlar deyince aradigim motor belki de bunlardir. (Ekonomiklik acisindan)

Degisik marka makinelerde kullanilan bu motorlarin guc ve devir sayilarini biliyormusun? Fiyatlari hakkinda bilgin varmi? Rahatca satin alinabilir mi?

Gerilim konusunda secenegim olmasa da bana 3000 devir/dak 1000W gibi DC motor lazim. Rakamlar asagi yukari oynayabilir.

Gelelim diger sorularima.

Atiyorum;

Bir seri motorun enduvisinde 40 kollektor dilimi olsun.

Bir baska motorun enduvisinde ise 80 kollektor dilimi olsun.

Motorlarin alan sargilari biribirinin ayni ve bir cift fircalari olsun.

Motorlarin kollektorlerin farkli sayida olmasi, motorun hangi ozelligini degistirir?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

omenek

Öncelikle şunu belirteyim motorların iç yapılarıyla uğraşmadım yanlış bir bilgi verip seni yanıltmak istemem çünkü ben piyasadaki çamaşır makinelerinin kontrol kartlarını tasarlıyordum motorlar zaten üzerinde çalıştığım makinada mevcuttu.Benim için önemli olan motorun gücü ve tako sinyalinin oranıydı.Bu motorlar teorik olarak sonsuz devir sayısına sahiptir ama pratikte sürtünmelerden dolayı hız belli bir yere kadar tırmanabilir.Benim motor boştayken ölçebildiğim max değer 30000 i geçmedi.Uygulamada tako sinyali kullanılarak motor 1000 ila 15000 d\d arasındaki hızlarda çalıştırılıyor güçleri 250 ila 300 wat arasında değişen motorlar vardı takoları zaten üzerinde oluyor,beyaz eşya tamircilerinde veya onlara malzeme satan toptancılarda bulabilirsin.Tam emin değilim ama kollektörün dilim sayısının artması  hızı etkileyebilir.

omenek

Sözkonusu motorların fiyatları 50 ila 100 YTL arasında değişiyordu şu an durum nedir bilmiyorum ama pahalı olacağını sanmıyorum.Femsan diye bir firma DC motor üretiyor ama adres bilgilerini bilmiyorum.Belki işini görebilecek ekonomik ürünleri olabilir bir sor istersen.Kolay gelsin.

z

Camasir makinelerindeki bu motorlarin mili ile kazan arasindaki kayisin trigger kayis olan makine modeli biliyormusunuz?

Femsanla 5-6 ay once yazistigimda isime gelmeyen fiyat soylemislerdi.

(Yanlis hatirlamiyorsam 400 - 500W civarindaki motora 350 YTL istendi.)

Tamam endustriyel motor uretiyorlarda ben o kismiyla simdilik ilgilenmiyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

haciman

@ bunalmis

Hocam bu aradığınız motoru mini cnclerde servo motor olarakmı kullanacaksınız sırf merakımdan soruyorum. e-bay sitesinde birkaç tane servo motor gördüm ama güç olarak işinize yararmı bilmem.

Bir mini cnc sever olarak (bi türlü bizim murat 124'ü tamamlayamadık o ayrı) sayenizde step motorlarla ilgili çok değerli bilgiler edindim (edindik). Ama servo motor konusuna çok yabancıyız. Bildiğimiz tek şey servo motor diye birşey yoktur (yalın olarak). Acaba bizi servo motorlar konusunda bilgilendirebilirmisiniz (enkoderların çalışma prensipleri v.s.).
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

omenek

Bunalmış hocam Ariston 836,Ariston 840,Vestel 58X,AEG LV71,Arçelik 2600,Arçelik 3300,Arçelik 4100,AEG RV20. Bunların haricindede birçok model var yetmezse onlarıda daha sonra yazarım.İyi çalışmalar.

z

Haciman,

Evet niyetim servo uygulamasında kullanabileceğim ucuz DC motor bulmak. Asıl uygulama gene cnc ama mini boy değil.

Step motorlarla fazla uğraşmazdan önce servo konusunda çalışmalarım olmuş ve zamanında bir site hazırlamıştım. Aradığınız bilgilere belki cevap bulabilirsiniz.

http://www.geocities.com/pidpwm/dcmcon.html
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com