IRFP460 ile H bridge

Başlatan bunalmis, 08 Kasım 2006, 00:51:58

z

300V DC gerilimle beslenen IRFP460 larla yaptigim H bridge daha ilk denemelerde patir patir moslari yakiyor.

Moslarimin yanmasinin tek sebebi olarak kartin fiyatinin dusuk (asil neden kart boyutu) olmasi icin israrla moslara harici olarak baglamadigim hizli ters diyodlarin bulunmayisini sorumlu tutuyorum.

Moslarimin devreye giris cikislarinda yeterince olu bolge var, anahtarlama frekansim 20Khz, H surucunun yuku trafo, trafomun yuku ise ark. Mos akimlari denetimim altinda. (Nasil denetim se)

Simdi merak etmeye basladim. Ozellikle elektronik kaynak makinesi uygulamalarinda bu moslarla karsilasiyormusunuz? Karsilasiyorsaniz paralel harici diyod baglanmis mi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

haciman

@ bunalmis

Hocam yüksek performanslı step motor sürücü kartında problem var anlaşılan. Bende bugün yarin motor denemeleri yayınlanır diye bekliyordum. Biraz bekleyeceğiz anlaşılan. İki günde bir sitenizi ziyaret ediyorum yeni gelişmeler ne diye. Bu arada cnczone sitesine gönderdiğiniz resimleri gördüm ve isminizin altındaki "Turkey" yazısındanda gurur duydum.

Bu arada sırf meraktan soruyorum yanlış anlamayın üstadım bu gecko firması nasıl halletmiş bu işi. 7A 80V bipolar mikrostep sürücüler imal etmişler ve anladığım kadarı ile onlarda güç katında mos kullanmışlar.
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

KAZIMUGUR

Diotlar gerekiyor.Hele köprüde.Hatta içlerinde üretim artığı diot olmayıp dışarıdan bağlama daha bir dayanıyor gibime geliyordu.(ölçüm ve testlere dayanmadığı için böyle bir cümle oldu)
Bu tip devrelerin deneylerinde varyak çok yararlı oluyor.

Benzeri konuyu bir kaç yerde tartışmıştık.Son ve özet olarak aklımda kalan trafoların köprüleri sevmediği idi,bir arkadaşımız buna teknik açıklamalar yapmıştı.

Daha önce yazdığım gibi her seride farklı transistör ile karşılaştım.
Yerine farklı elemanlar kullandım.460 bunlara dahil.Bir problem görmedim.Orijinallerin dayandığı kadar dayanıyorlardı.

Değişik markaların değişik modellerinde hiç köprü görmedim.



z

H bridge ile trafo sürmede aklıma gelen tek problem dengesiz sürümle trafodan DC akım bişleşeni akıtıp nüvenin doyurulması. Bu yüksek güçlerde karşımıza çıkan ve staircase saturation olarak adlandırılan olay.

Karşı karşıya kaldığım sorun bu olabilir. Akım koruma normalde devremi koruyor. Ancak yükten işe yarar akım akıtamadan koruma devreye giriyor. Sınırı artırınca da moslar gidiyor.

En iyisi patlayan devrede hiç bir değişiklik yapmadan önce diyodları ekleyip sonucuna bakmak.

Haciman, evet step sürücülerde sorun çıktı ve pcb dahil pek çok değişiklik gündemde. Şu an karşı karşıya kaldığım sorun sonuçta gene cnc ile ilgili ama ise motor sürücü değil, saç levha kesmeye yarayan plazma üretecinin güç katı.

Mos anahtarlara sahip devrelerde sorunlar frekansla ve voltajın karesi ile dramatik şekilde artıyor. 100V altı devrelerde fazla bir sorun yok.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sezgin05

@BUNALMIŞ
Kaynak makinelerinde MOSFET değilde IGBT tercih edilmiş.Ben deneme amaçlı(birazda malzeme sıkıntısı nedeniyle)IRFP450 kullanarak çalıştırmıştım. Düşük akımlarda kaynak yaptım ama akımı 100 Amperlere getirdiğimde MOS lar patladı.VGS ye dikkat ederek tabii.Eğer kaynak makinesi benzeri bir şey yapacaksan yukarıdaki devreye sadık kalmanı tavsiye ederim.
Ayrıca Fimer marka kaynak makinesine ait full şema daha önce yayınlanmıştı.Eğer sende yoksa bakmanı tavsiye ederim.
http://download.yousendit.com/9FFA3CC00FC97E0E

orbital73

merhaba verdigin link calışmıyor tekrar verebilirmisin?
birde akım kontrolu ve 3842 nin comp(1) nolu uc ile (2) nolu uc
arasındaki baglantı hakkında bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkür ederim.

Analyzer

Alıntı yapılan: "haciman"
Bu arada sırf meraktan soruyorum yanlış anlamayın üstadım bu gecko firması nasıl halletmiş bu işi. 7A 80V bipolar mikrostep sürücüler imal etmişler ve anladığım kadarı ile onlarda güç katında mos kullanmışlar.
Selam,

Gecko tamamen analog. 1/10 mikrostep sabit. 200 khz de girişi var!

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

812

Bunalmış hocam son durum nedir bir gelişme sağlayabildinizmi ?

z

Gecko lineer değil. Chopper sürücü. İnternette sıkça adı geçen lineer tek sürücü bildiğim kadarıyla Linistep.

@812 neyi sorduğunuzu anlayamadım. Uğraştığım konular da burnum ..kdan çıkmıyor. Ancak iyi gidiyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

@Haciman.

Geliştirmekte olduğum sürücü Gecko dan prensip olarak çok farklı. Sorun çıkış katı değil. Gecko sürücünün benzerini yapmak şu sıralar işime gelmiyor.

Bildiğiniz gibi chopper sürücüler hysteresis mantığıyla akımı istenilen iki band arasında tutmaya çalışır. Bu band aşağıya yukarı doğru sinüsel olarak sallandığında motor akımı da sinüsel olarak sallanır.

Bu çok çok basit mantık iş görse de dezavantajları vardır.
Ancak bu dezavantajlar yöntemin kullanılmasına engel değildir.

Sözkonusu dezavantajların en önemlisi akımdaki rıpıl faktörüdür. Rıpıl, motoru ısıtan en büyük elektriksel etkendir.

Gecko türü bir sürücü tasarımı için herhangi  arge çalışmasına ihtiyaç yoktur. Chopper sürücünün prensibi, peryodik olarak sürücünün akım akıtacak şekilde sürülmesi, akımın  üst limite ulaşması halinde sürücü sinyalin resetlenmesidir. Üst limit değeri  DAC çıkışından elde edilirse ve DAC sinüsel sinyal üretecek şekilde sürülürse  akım da belli bir band aralığında sinusel olur. Alt limit kontrolu yoktur. Alt limit, chopper frekansına ve motor parametrelerine bağlı olarak kendi kendini belirler.

Sinüs sinyalin +/- peryodlarında  H köprünün polaritesi değiştirilerek
akımın da yönü değiştirilir. Tabiki konu çok da basite alınmamalıdır. Motor endüktansı ve mekanik yükün ataletine göre decay modun değişken olması gerekir.

Geliştirdiğim sistem chopper düzeneği değildir. Prensip olarak motor akımlarının digitalleştirilmesi ardından sayısal kontrol algoritmalarıyla akımı hedef değerde tutacak pwm değerlerinin hesaplanması ve akımların sinusel dalgalanmasının sağlanmasıdır.

Chopper sürücünün decay problemleri bu sistemde motor ve yükten bağımsız olarak olması gereken ideal değere oturması sayısal olarak çözülür. Rezonansa engel olma işlemlerinde de sayısal tekniklerin avantajından yararlanılmaktadır. Kısaca bütün olaylar matematiksel olarak
ele alınmaktadır.

FLZ03 olarak anılan ürünün parçalanmış halinin yüksek voltaj ve akımlı modelinde sorunların çıkması ve işin uzaması normaldir, çünkü alışılmışın dışındaki bu tekniğin benzerleri her nekadar AC indüksiyon ve brushless motor kontrolunda kullanılıyor olsa da gerek servo band genişliğinin yüksek olması gerek rezonans problemleriyle de uğraş gerektirmesi
özellikle mahrumiyet bölgesi bir ülkede çalışmaların yavaş ilerlemesine neden olmaktadır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

812

Alıntı yapılan: "bunalmis"300V DC gerilimle beslenen IRFP460 larla yaptigim H bridge daha ilk denemelerde patir patir moslari yakiyor.

z

Ok. Frekansı düşürmek suretiyle fedakarlıkta bulundum. Bazen taviz vermek gerekiyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

karahanx

arkadaşım motorla devren arasında ters diyot olması şart
yani motor üzerinden geri dönüş alırsa mos anında pattlar veye birden ısınır n kanal mos kullanıyorsan mosların çıkışına diyodun artısı gelecek diyodun şasesinide direk devrenin artı girisine bagla böylece sorun çözülücektir.