zener diyodelu voltaj bolucu mu yoksa regulatormu

Başlatan target, 20 Kasım 2006, 15:45:05

target

arkadaşlar, elimde 5 volt var, bunu 3.3 volta dusurmem gerekiyor, 3.3. volttan da toplamda 150-200 mA akım cekilecek, bunu zener diodelu bir voltage diveiderla yapmam doğru olur mu, yoksa lm1117 max8.. gibi regulatorlermi kullanmalıyım,

zener diodela yapacağımız voltage dividerlarda cok akım cekilirse voltajda değişim olacağını ogrendim, ama bunun kaç ampere kadar doğru çalıştığını nasıl anlarım?

p_rof

arkadaşım 3,3 voltu tam olarak nerde kullanıcan açıkca yazarmısın yardımcı olalım saygılarımla
:roll:
FEDAKARLIK OLMAZSA ZAFER'DE OLMAZ (soundimpacttechnology@windowslive.com)

otm

merhaba
eğer zener diyodu bir transistorle desteklerseniz belirttiğiniz akımı rahatlıkla alırsınız sorun çıkmaz.zener diyotlar üzerinden geçen akım belirli bir değerin altına düştüğünde kırılma gerilimi işe yaramaz.anma gerilimi artık tutmaz.o yüzden uygun watta ve yaklaşık 20mA civarında bir akımı zener üzerinden akıtmalısınız.anma gerilimi ve üzerinden akan akımın çarpımı zener üzerinde hacanan gücü verecektir.kullandığınız zener için bu degerlerin sınırı aşmamasına dikkat edin.

ibrsel

Aşağıdaki linki bir incele..Arkadaşlarımızın değerli açıklamalarına ulaşacaksın..

http://picproje.org/index.php/topic,12483

fuko88

RT9163 500mA Low Dropout Positive Voltage Regulator
Bu regülatörü kullanabilirsin.
İstanbulaysan. int-el elektronik yazcıoğlu hanın karşısındaki hanın 2. katında. (Kadıköy)

Eagle_Tim

bir birine seri 2 silisyum + 1 germayum diyot bağlarsanız regülatörsüz ve akım problemi de olmadan bu iş çözülecektir,

5 volt - 0,7+0,7+0,3
5 volt -1,7 = 3,3 volt olacaktır kolay gelsin..
Software and Hardware Design...

target

merhaba ugrastığım şey bir mikrodenetleyici devresi, kullanacağım grafik lcdnin backlightı 3.2 voltta calışıyormuş,yani anladığım kadarıyla anode ucuna 3.2 volt civarı bir giriş bağlamam gerekiyor ve lcdbacklight 70-90mA civarı akım cekkiyor,kullanacağım mikrokontrolerda biraz garip, mcu core olarak adnaldırılan 8051 core a sahip ve bu kısmı 3.3 volt giriş istiyor, birde 8051e ek olarak içinde psd module var ve o da 5 voltta calışıyor, mikrokontrollerın bir kaç Vcc Vdd girişi var işte ve ben 5voltla 3.3 voltta buraları beslemeliyim ve ne kadar akım ceker bilmiyorum .ben devreye  5 voltluk bir adoptor baglayacağım ve 3.3 voltu kolay yoldan elde edip bu girişlerde kullanmak istiyorum.

3 diyodu seri bağlamak en basit yol ,kullanımı çok kolay olacak; peki dez avantajları nedir, bu kadar basit bir yol varken bu iş için regulatorler , entegreler uretiliyorsa veya zener diyodlu voltaj bölücüler, transistorlu devreler varsa boşa değildir heralde.(cahilliğime verin gercekten bilmiyorum. keşke tek bir secenek olsaydıda cizip kurtulsaydık insan hata yapmaktan korkuyor, kartı yaptıracaksın elemanları takacaksın vs. birsuru maliyet emek, bi basit hatadan hepsi boşa giderse o kötü)

p_rof

kullanacagın 5 voltu aşagıdaki gibi 3.3 volta çevire bilirsin kolay gelsin devreyi denedim kurdum çalışıyor devre baskı devre şeması değil blok şema oki :roll:
FEDAKARLIK OLMAZSA ZAFER'DE OLMAZ (soundimpacttechnology@windowslive.com)

madpic

Microchip'in sitesinde bu konu ile ilgili baya bir bilgi var.
verdiğim linkide bir incele, uygun olanını kullan derim. :)

http://www.microchip.com/stellent/groups/techpub_sg/documents/devicedoc/en026368.pdf

target

evet verdiğin link bayağı faydalı, ben bu devreyi yapmaya karar verdim, yarın gidip zener diode bakacağım belkide satıcıdan d abilgi alabilir ne kadar akım çekebileceğimle ilgili, başka fikirleri olan arkadaşlarda fikirlerini yazarsa sevinirim

target

arkadaşlar bu devreyi proteusta kurdum 3.3 volt cıkıs aldım, fakat mcu yerine led bağlayınca 2 volta dustu, 2 volta dusmesinin nedeni ledin ozelliğinden mi kaynaklanıyor, led yerine istediğim kadar direnç bağlıyorum voltaj gene 3.3 volt oluyor fakat bir led bağlasam 2 volt gozukuyor, benim calışacağım graph lcd nin data sheetinde lcd backligt ledin çalışma voltajında 3.2 volt yazıyor, devreyi bu şekilde kurarsam sorun yaşarmıyım? data sheet te aynı zamanda 90 mA akım çektiğide yazıyor, voltajın 3.2 3.5 civarı kalması lazım bu kaynakla mcu yuda besleyeceğim.

OG

Led 0,02A akım cekerse (20mA)

470 ohm üzerinde = 9.4V düşürmek isteyecektir. Zaten giriş gerilimi 5V.

PIC tarafına giden max akımı bilmeden bu devre kullanılmaz. Daha doğru yöntem bir transistör ile bufferlamaktır.

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

fuko88

Arkadaşım tekrarlıyım

   
MesajTarih: Pts Ksm 20, 2006 6:26 pm    Mesaj konusu:
RT9163 500mA Low Dropout Positive Voltage Regulator
Bu regülatörü kullanabilirsin.
İstanbulaysan. int-el elektronik yazcıoğlu hanın karşısındaki hanın 2. katında. (Kadıköy)

Bende bu çözümü uzun uğraşlar sonucu buldum en kolay ve kestirme yol. Aynı senin gibi korkuyordum devreyi yakarmıyım diye (Devre 70$ ve yurt dışından 1 ayda geldi) En son devreninde kitapçığında yazan en iyisinin bu olduğuydu. Bluetooth devresi için bunu kullandım hatta ayrıca 1 led de bağladım (mavi ledlerden) Hiçbir sorun yok bunların özelliği zaten bu.
Bu regülatörün giriş ve çıkışlarına 10-100uf okndansatör bağlıyorsun. Ondan sonra 500mA çek isteresn. Başka modelleri 1.5A'e kadar çıkıyor istersen onları da yazayım.

Adam yapmış neden kullanmayalım değil mi ? bi sürü transistör diyot uğraşmaya gerek yok bence. Kolay gelsin.

Not
parça SMD olarak satılıyor haberin olsun (Gerçi yaratıcılığını kullanırsan transistör gibi bacaklı hale getirebilirsin ben öyle yapmıştım.)