Turmetre yapımında sensör belirleme

Başlatan Elektron74, 03 Aralık 2006, 15:47:52

CaFFeiNe

@Elektron74

stroboskop ile ilgili araştırma yapmanı tavsiye ederim

temassız bir şekilde devir ölçmeni hatta sadece devir değil düzenli başka hareketleride ölçebilmeni sağlar (örneğin ileri geri hareket eden, titreşen parçalar gibi)

Elektron74

@CaFFeiNe
  Hocam ben PIC ile yapmak istiyorum. Üni. okurken söylediğiniz şekilde devir ölçümleri yaptık. Çok hantal bir sistem. Tabi benim söylediğim 12 yıl önce idi. Bilmiyorum stroboskop ile ilgili bir gelişme oldumu? O zamandan beri hiç ilgilenmedim. Bu iş için motor devrini 30-50 cm mesafeden algılayan sensör bulmam gerek veya kendim kızılötesi bir sensör yapım denemesinde  bulunmam gerekecek herhalde. Bilmiyorum başarabilirmiyim. Hazır sensör olsa gayet kolay olacak bu iş ama malesef :cry:
Yarın; yorgun kimselerin değil rahatlarına kıyabilenlerindir.

CaFFeiNe

evet stroboskoplarda gelişme oldu artık elde rahatça taşınabiliyorlar :)


Elektron74

Ooo hocam baya kibar hale getirmişler.  :) Özellikle lamba felan baya kibar olmuş. Ama yinede lamba cihaz iki aparat. Bence bu devri ölçecek cihazın tek bir parça olması daha kullanışlı olmasını sağlar derim.
     Hocam şimdi anlattığım şekilde bir sensör bulsak veya yapılsa bu iş olmaz mı? Daha önceki mesajlarda anlattığım şekilde çalışan turmetreler var. Bunu biz yapamazmıyız?
Yarın; yorgun kimselerin değil rahatlarına kıyabilenlerindir.

z

Motor miline ışık yansıtan ve yansıtmayan bölge oluşturmaya razıysan 10-15 cm den aydınlatma yapıp gene aynı mesafeden motor milinden yansıyan ışığı değerlendirecek bir devre yapabilirsin.

Aynı mantıkla daha uzak meafelerden ölçüm yapmak istersen bu kez motor miline laser yollayıp yansıyan ışığı algılaman gerekir.

Sonuçta sorun optik alıcı çıkışına opamplı yapacağın bir devreden ibaret.

Büyük mesafeden devir sayısı ölçümünde kızıl ötesi ışık kullanmak istersen, yapmak imkansız olmasa da sorun çıkartabilir. IR led ışığını sabit bir sinyalle modüle edip yansıyan ışığı algılayıp motor milinin yapmış olduğu 2. modülasyonu tespit etmen gerekir. Bu daha fazla karmaşa anlamına gelir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

CaFFeiNe

Alıntı yapılan: "Elektron74"Ooo hocam baya kibar hale getirmişler.  :) Özellikle lamba felan baya kibar olmuş. Ama yinede lamba cihaz iki aparat. Bence bu devri ölçecek cihazın tek bir parça olması daha kullanışlı olmasını sağlar derim.

böyle düşüneceğin aklıma gelseydi tek resim koyardım, onlar iki ayrı stroboskop :)
soldaki benim işyerinde kullandığım model üst tarafından fotosel-reflektör şeklinde ölçüm yapıyorsun (yani dönen nesneye reflektör yapıştırılıyor bildiğimiz ışık gönderiliyor geri dönen ışık ölçülerek devir ölçülmüş oluyor)
alt tarafından ise stroboskop mantığı ile ölçme yapıyorsun (alt tarafında 3 adet 1cm'lik kırmızı led var ve cihazın üzerindeki potlar ile bu ledlerin yanıp sönme frekansını ayarlıyorsun böylece ledler dönen nesnenin 1 turunda yanıp söndüğünde dönen nesne duruyormuş gibi görünüyor ve ekrandan RPM olarak devri okuyorsun süper birşey bence)

sağdaki stroboskop ise daha gelişmiş bir model olabilir bilemiyorum canlısını elime alıp incelemedim :)
ama soldakine göre çok daha rahat ölçüm yapacağı kesin gözüküyor çünkü lamba (flaş tüp olabilir) ne kadar aydınlık yaparsa okadar iyi oluyor

Elektron74

@CaFFeiNe
    Hocam söylesene ya ben bunlardan birini frekensı ayarlanabilir ışık gönderiyor diğeri ile de ölçüm yapıldığını düşündüm. Fakat size cevap yazdıktan sonrada iki aparat neden  tek cihaz üzerine konulmamış diye de düşündüm inanın.  :) Neyse durum anlaşıldı. Soldaki cihaz iki şekilde ölçüm yapıyor öyle ise. Pekala cihazın, reflektörden yansıyan ışık yardımı ile ölçüm yaptığı değerle, stroboskobik olay yardımı ile ölçüm yaptığı değer arasında fark varmı? Varsa hangi yöntemden yararlanarak ölçüğü değer daha doğru? Cevap için teşekkürler hocam.
 
     @bunalmis hocam ayrıca sizede teşekkür ederim.
Yarın; yorgun kimselerin değil rahatlarına kıyabilenlerindir.

CaFFeiNe

reflektör ile yapılan ölçümde ekrandan direk devir değerini okursun
stroboskop kısmında ise iş birazda senin gözünün ayarına kalıyor dönen nesneyi tam duruyor şekilde yakalaman lazım örneğin 3000rpm lik bir motoru 10-20 rpm hata ile ölçebilirsin gibime geliyor

stroboskopun avantajı pratik olması temas etme olayı yok reflektör bulup dönen kısma yapıştırma derdi yok vs.