Bilmece bulmaca kapasite arasına kaydırmaca

Başlatan bunalmis, 26 Aralık 2006, 00:20:54

z

Hava aralıklı, paralel levhalı  kondansatörün levhaları arasına levhalara degmeyecek şekilde kalınlığı sıfır kabul edilen üçüncü bir levha daha koyalım.

Kondansator kapasistesi nasıl ne yönde değişir?

Lazım derseniz levhaların alanı S
Levhalar arasındaki mesafe d
Levhaların metali aluminyum

İkinci bilmece, ortaya konan levha altın metalinden olursa ne olur?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

e3

Hocam kondansatör levhaları arasıdan geçen elektron yükleri, bir metal içerisinden geçerken zorluk yaşamıyorsa o levhanın eklenmesi bence kapasiteyi değiştirmez.Çünkü geçen q sayısı bir öncekiyle aynı olur.Yok bu metal elektronları tutuyor derseniz kapasite doğal olarak azalır.Altın iyi bir iletkendir.Işıma eğrilerini yanlış görmediysem veya hatırlamıyorsam içinden elektron koparılmasına müsaade edecek ve kapasite artacaktır.Doğru mu? Yoksa sınıfta mı kaldık ne ? :D
.eem.

alabora

Kondasatörde depolanan gerilim levhaların arasında oluşmaktadır. Eğer bu mesafeyi azaltacak bir levha daha eklenirse depolanacak gerilim azalacaktır diye düşünüyorum. Ve yön değişmez diye tahmin ediyorum.

Bu mantıktan yola çıkarsak eğer levha altından olursa ortada kondansatör falan kalmaz veya başka bir deyişle yüksek frekanslara cevap verecek bir kondansatör elde etmiş oluruz diye yine düşünüyorum.  :?

Analyzer

Selam,

Kondansatörün kapasitesi kitaba göre :

C = 0,0885 K . A .( n-1 ) / d

C : Kapasite
K : Dielektrik sabiti
A : Plaka alanı (Tek plaka için)
N : Plaka Sayısı
d : Plakalar arası mesafe

İlk soruda denmiş ki, plakalar arası kalınlığı sıfır kabul edilen bir dielektrik konuluyor. Kalınlığı sıfır değil de sonsuz küçük alsak daha doğru olur zannedersem. Bu şekilde olursa düzeneğin kapasitesi :

Lim (d->0) C = 0,0885 . K . A . (n-1) /d kadar olur.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

Ziya

İkinci levha eklenmesi birbirine seri bağlı iki kondansatör elde etmenize neden olur. Kapasitans düşer.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

Göktuğ

Levhalarda + - +  veya - + - yukler toplanacaktır. 2 kapasite etkisi gostermeyebilir. ?

Ziya

Alıntı yapılan: "goktug1217"Levhalarda + - +  veya - + - yukler toplanacaktır. 2 kapasite etkisi gostermeyebilir. ?
Haklısın. Levha eklenirse iki kapasitör oluşur ama ara mesafe azaldığı için her bir kapasitörün kapasitansı artar. Seri bağlantıda da toplam kapasitans orjinal tek kapasitörünkü ile aynı kapasitansa gelebilir.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey