ODB II

Başlatan oyhan, 16 Ocak 2007, 01:48:17

oyhan

Merhaba Otolarda bulunan bu ODB II konnektöründe bağlantı için  kullanılan protokoller ile ilgili çalışan arkadaş varmı?
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR:

d_yol

Bir ara üzerinde çalışmıştım, ama ara verdim. İnşallah ileride devam ederim.

otm

Tam olarak ne öğrenmek istiyorsunuz.?

muratdu

Bir ara devresini yapıp arabaya bağlamıştım ama derinlemesine bir bilgim yok.

http://www.obdii.com/

oyhan

Aslında öğrenmek istediğim her araba ile haberleşmek için standart komutlar varmı ayrıca protokoller ve bunların en çok kullanılanları hangileri. Fiziksel özellikleri ve servislerde obd ile bağlantı amaçlı kullanılan elektronik cihazlarının genel kullanım gayesi ve çeşitleri gibi birçok konu var aklımda. henüz 0 a 0 durumdayım. Bunun için öncelikle kaynak lazım sanırım. :) bu anlamda her türlü yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler...
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR:

otm

OBD (On Board Diagnosis) bir bağlantı arabirimi olarak ortaya çıkmıştır.İlk sürümlerinde tam bir standart karmaşası yaşandı.1996 yılından sonra SAE (www.sae.org)dokumanlarında belirtilen obd protokolleri kabul görmeye başlandı.Avrupa birliği ülkeleri bu protokollerde bazı değişiklikler yaparak EOBD yi standart kabul ettiler(Europan OBD)
2001 ve sonrası benzinli ve 2004 sonrası dizel araçlar için standartlar oturtulmaya başlandı.2006 yılı ve sonrası için ise bu standartlar zorunluluk haline gelmesine rağmen bazı uzakdoğu ve VAG grubu (Wolkswagen-audi-seat-skoda) üretücüler tarafından birçok modelde desteklenmedi.VAG grubu desteklemesine ragmen access için özel yetkilendirmeler öngördü.
Ancak istisnalar hariç OBD-II ve EOBD küçük değişikliklerle beraber 12 adet protokolu desteklemektedir.Bu protokollerde araç ile bağlantı sinyalleri datanın içeriği ve identifikasyon bilgileri SAE ve ISO dokumanlarında belirtilmişlerdir.2006 yılı ve sonrası tüm araçların ISO prptpkolunu destekleyeceği öngörülmektedir

oyhan

Merhaba
Mevcut kullanılan protokollerin tüm ayrıntılarına ulaşma imkanı varmı peki. Siz;
Alıntı YapVAG grubu desteklemesine ragmen access için özel yetkilendirmeler öngördü
demiştiniz.
  Buna göre aracın tüm bilgilerine ulaşma imkanı yokmu demek oluyor?Yani bu konuda çalışma yapmak isteyen birisi ne yapabilir?
  Yine ODB içindeki tüm protokolleri, araçların hata kodlarını vs.. yorumlayan bir kitap yada derli toplu bir sayfa varmı bildiğiniz?..
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR:

xenix

OBD konektör üzerinden araçla ilgili verileri okuyup pic ile LCD ekrana yazdırmak istiyorum. Araç çalışırken de veriler sürekli güncellenecek ekranda. Böyle bir uygulamanın çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Böylece sensör verilerini, motora ne kadar yüklenildiğini, gaza ne kadar basıldığını görebileceğim. Bir arıza oluştuğunda da anında ekranda belirecek. Örneğin, basit bir sensör arızası varsa yola devam edebilirim, alternatör şarj etmiyorsa uzun yola çıkmadan tamire gitmeliyim.

1998 den itibaren üretilen araçların neredeyse hepsi OBD II konektörüne sahip. Araçlar, bu konektör üzerinden 5 farklı protokolden biriyle haberleşiyorlar. Bunlar:

•CAN Bus (Controller Area Network),
•ISO 9141-2,
•ISO 14230 (K WP2000),
•SAE J1850 PWM ,
•SAE J1850 VPM

Bu protokolleri SAE diye bir organizasyon belirlemiş ve dökümanları 61$ dan satıyorlar.
http://www.sae.org/servlets/productDetail?PROD_TYP=STD&PROD_CD=J2201_199907

Internette bir süredir araştırıyorum, açık kaynak kodlu mikrodenetleyicili hiç proje bulamadım. http://www.sterntech.com/ da yapılıyordu, ama orası da kapanmış. Elinde açık kaynak kodlu OBD projesi olan var mı?

İkinci olarak bu protokoller elinde olan var mı?

ELM firması 5 OBD protokolünü de destekleyen yazılımı yapmış ve pic içine yükleyip ELM327 entegresi olarak 30$ a satıyor. Protokol fiyatlarını ve kod geliştirmek için harcayacağım zamanı düşününce bu entegreyi almak da mantıklı geliyor.

muhittin_kaplan

www.fordclubtr.com da bir arkadaş bu çalışmayı yaptı. nokia ın renkli lcd leriden birine aktardı ..
LİNK

xenix

@muhittin_kaplan

Güzel bir uygulama olmuş, bu gösterge çok işe yarayacaktır.

Ford en basit protokollerden biri olan SAE J1850 PWM ile çalışıyor. Arkadaşlar da sadece o protokolü destekleyen bir uygulama yapmışlar. Yanılmıyorsam 2006 dan itibaren bütün araçlarda artık CAN kullanılıyor.

Ayrıca projenin ayrıntılarını paylaşmamışlar.

muhittin_kaplan

elm chip le epey uğraştım. yanlız bu protokollerin stnd. olmaması sıkıntı doğuruyor. evet can bus kullanılıyor.
ekleme: WAG Com diye bir chaz aldım. (Wosvos,Audi ...)usb den pc bağalntısı için i.erisinde ft232 var :)

OG

Alıntı YapInternette bir süredir araştırıyorum, açık kaynak kodlu mikrodenetleyicili hiç proje bulamadım. http://www.sterntech.com/ da yapılıyordu, ama orası da kapanmış. Elinde açık kaynak kodlu OBD projesi olan var mı?
Konunun yabancısıyım, sizle ilgili olabilir,

http://picobdii.googlecode.com/svn/trunk/

http://web.archive.org/web/*/http://www.sterntech.com/ (Bu arşivciler kim ise, benim dandik siteyi bile arşivlemişler)

http://rapidshare.com/files/254332127/SAE_OBDII_j1979_200204.pdf
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.