Güzelim MOS'un kapı-kaynak arası neden kısa devre olur?

Başlatan mcan, 21 Ocak 2007, 16:50:03

mcan

@picusta kafamdaki destekli atmasyon kurguyu anlatayım;Draini  çalışırken sökünce ters diyotun bir ucu boşta kalıyor ve oluşan ters gerilim bu diyot yardımıyla tahliye edilemiyor, sanırım anlık olarak baya büyük oluyor.Eğer bu şekildeyse mos'a paralel ayrı bir diyotun da anlamı kalmıyor. Kapı gerilimi oluşan gerilime göre negatif kalıyor , Vgs ´+- 20v yazıyor , drainde boşda olduğundan Vgs yi aşarak gate ucundan ters bir biçimde devresini tamamlıyor ve kapı-kaynak arası kırılmış diyot gibi kısa devre oluyor.......denemelerimde yaptığım bişeyi hatırladım drain ve "-" uç arasına bağlamış olduğum kondansatör drain e enerji veren kabloyu söktüğümde drainden ayrılmış oluyordu.Belki draini söktüğüm zaman hala draine bağlı olcak şekilde denesem yanmazdı çünki bu sefer diyotun ucu pilin + kısmına bağlı olmasa bile en azından kapasitöre bağlı olup devreyi buradan tamamlayabilirdi.(ama diyotun iletime geçmesi kapasitörün o anki doluluğuna bağlı olacağından ne olur bilemiyorum...)

gerçekle uzaktan yakından alakası olmayabilir .

z

Evet dediğin gibi oluyor.

Gate ucuna 12+9V veriyorsun. Zaten sınırı bu haliyle bile aşmış durumdasın. Hadi Gate Source arası  21v'a dayanıyor diyelim. Bu durumda motora 12V uygulanmıs oluyor. Drain ucunu açtığında motor akımı aniden kesilmiş oluyor ve endüvide zıt EMK endükleniyor. Bununla EMF arasındaki fark atıyorum 10V olsun. (yüzlerce volt bile olabilir)

Bu gerilimin - ucu gate de. Şimdi gerilimlerin yönlerine dikkat ederek toplarsak;

12+9+10 = 31V

Mos deliniyor.

Düzeltme:

Bu gerilimin - ucu gate de. Şimdi gerilimlerin yönlerine dikkat ederek toplarsak; Cümlesinde hata olmuş.

Bu gerilimin - ucu source da. Şimdi gerilimlerin yönlerine dikkat ederek toplarsak; Şeklinde olmalı.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

picusta

Motordan akim geçerken mi ayiriyorsun?
O zaman söyle bir yol deneyebilirsin: ayirdigin noktaya ters diyot bagla. Akim sifirlandiktan sonra diyotu sökebilirsin.
Mos tetiklemesinin detaylarini gerçekten bilmiyorum. Sabah olsun bilen biri yazar elbet.

Edit : Bunalmis hocam ben cevap yazarken konuya seref vermis, üzerine ben  ne desem bostur.

buiba

sevgili mcan irfz44n data sheet'ni iyice bir incele orada bir kac noktaya dikkat ettim -1.'si gate baslangic voltaji max  4volt, -2.'si gate - source arasinda maksimum 20 volt  potansiyel farki olabiliyor.bozulmada bunlar etken olabilir gibi.

KAZIMUGUR

Silinmemesi gerekiyordu ama silinmiş,yeniledim.

http://www.4shared.com/file/9257083/f75fb784/gmfet.html

Bir şeyler daha olacaktı bulunca ekleyeceğim.

aslan_korhan



Ben bu devreyi direkt olarakt PIC'e bağlıyorum ve hiç bir sorun ile karşılaşmadım şimdiye kadar. 2A çektiğim halde IRFZ44 ısınmıyor bile. Voltaj düşümü bile çok az oluyor...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

mcan

vay be aslında ben 9+12 voltu şöyle düşünerek verdim motor dönerken kaynak "-" uca göre 12v olacak bu sebeple gate kaynağa göre 9+12-12=9v olacaktı.Ama draini sökünce(hatta ilk kalkıştan önce) normal olarak motorun uçları arasında eskisi gibi gerilim oluşmadığı gibi birde ters gerilim oluşuyor dediğiniz gibi 10v desek toplam 31v ediyor.Hatta drain de kısa devre olduğuna göre 50 hata 100 olabilir . ..

sanırım mosfet sürücü yaparken opamp ile motorun uçları arasındaki gerilimi 10 ile toplanmış halini üst fetin kapısına veren bişey daha mantıklı olur böylece motorun uçlarındaki gerilime göre gate korunmuş olur.Ve de bir şekilde drainin devreden ayrılması durumunda(motoru besleyen kaynağın bozulması-kablo kopuğu)motor üzerinde oluşan ters emk nın gate den başka bir yol üzerinden boşalmasını sağlamak mesela bende şu an olmayan alttaki feti birsüre daha iletimde tutarak.alt fet ve üst fet arasındaki tetiklenme zamanı farkı bu sebepdenmi koyuluyor bunu bi araştırayım.

KAZIMUGUR

Pdf deki IR2112 nin nasıl kullanıldığını incelemelisin.
Yarım köprüyü tam köprüye çevirmesi kolay.

Ek : Linki unuttum  :?

http://www.4shared.com/file/9258192/c0e2cc32/AN1664.html

Ek:aslan_korhan kardeşimizin verdiği devredeki 10k önemlidir.Ben 2,7-4,7 k olarak kullanıyorum.Ve o şekilde bağlıyorum,kesinlikle Gateyi devreden çıkaracağım diye o direnci atlama.Daima source-gate arasında bağlı kalsın.
İlk zamanlar benim başıma çok iş açtılar.
Moslar kendileri ile birlikte devreyi karartırlar.Mosları yenilerken o dirençleri yenilemeyi unutup enerji verdiğinde tekrar üzülürsün.Çünkü temizlik bir dert.O is gibi şeyin çok iyi iletken kaplama olduğunu gördüm.
Köprü devreleri çalışırken hele frekans ve gerilim yüksekce ise hele güç kaynağın istenilene yok demiyorsa:Gate-source arasını hele digitalle ölçmeye çalışma.

mcan

Alıntı yapılan: "aslan_korhan"(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Ben bu devreyi direkt olarakt PIC'e bağlıyorum ve hiç bir sorun ile karşılaşmadım şimdiye kadar. 2A çektiğim halde IRFZ44 ısınmıyor bile. Voltaj düşümü bile çok az oluyor...

hocam olay farklı,nasıl diyim,aslında sizin gösterdiğiniz tarzda ben devremi kurunca bende bir sorunla karşılaşmıyorum.ve bu şekilde draini ayırırsam motorda oluşan ters emk bir ucu boşta olduğundan normal yollardan devresini tamamlayamıyor.(belki başka bir şekilde oluyordur).ancak h köprüsünün üst kısmında sorun farklı gibi ;bu sefer boşta kalan gerilim gate üzerinden seferini yapıyor :)

yani motoru sürsem bende bu şekilde sürerim aşşağı yukarı fakat ben h köprüsünü yapmaya çalışıyorum.devrenin 4 de 1 ni çizdiğimden sanırım yanlış anlaşıldım.

aster

Alıntı yapılan: "KAZIMUGUR"mos çalışırken hele frekans ve gerilim yüksekce ise hele güç kaynağın istenilene yok demiyorsa:Gate-source arasını hele digitalle ölçmeye çalışma.
Kazım hocam önemli bir noktaya deginmiş, bu cumleyi unutup G i ölçüğümde fitili ateşlenmiş dinamit gibi o bölge hep patlamıştır,
mos çalışırken G ye skop harici dokunmak Mörfi kanununa göre yasaktır

@mcan, köprü devreyi tam haliyle versen de onun üstüne konuşsak  diyorum,
sen gene de malzemeyi de bol al daha çok deneme yapacağız  :) tecrübe başka türlü kazanılmıyor

remzi

motora serbest geçiş diyodu eklemelisin. Eklemezsen mos u istediğin gibi iletime sokup çıkaramazsın. Kolay gelsin....

zafzaf82

@remzi mosfetlerde genelde serbest geçiş diyodu olur. örneğin IRFZ44N de var.
Mikroişlemci bi araçtır, amaç değil.....

mcan

fet yakmaya devam... :D
sonunda deneme kartı yapıp ir2110'u denedim.



bu başlıkdaki tavsiyeler ile kapı vekaynak arasına 10k direnç, sönüm oluşturması açısından kapıya seri 22ohm direnç ve ona paralel diyot.sürekli fetleri deldiğim için ne olur olmaz diye her kapıya negatif gerilim veya pozitif gerilimlere karşı zener.daha iyi diyot bulamadığım için motor uçlarına ek 2 diyot daha bağladım....

şuanda sorun şu ; 255 us periyodu olan bir kare dalganın t(on) süresini 180 nin üzerine çıkardığımda motor bi duruyor bi dönüyor..eğer motor milini ellersem yada bir yere durdurmaya yönelik sürtersem (biraz sürtünme-yük) motor normal dönüyor kesilme-durma yok. t(on) süresi 140us nin altında motor normal çalışıyor. ir2110 nun ho(7.pin) ucuna 20k ohma seri bir led ile dokunduğumda motordaki dalgalanma aynen burdada var led bi parlak yanıp bi sönüyor... sanırım  kondansatör ile alakalı bir şey var anlayamadım....

böyle bi durumla karşılaşan varmı? ya da yaptığım kartta bir hata mı var?

KAZIMUGUR

Resimdeki uygulama seninkine çok benziyor ve çalışıyor.


mcan

ir2110 nun datashhetinde kondansatörü polarize olarak göstermiş,ben ise normal 470nf kullandım yönü yok.sizin verdiğiniz örnekde de yönsüz 100nf var.kendiminkileri 100nf ile değiştirdim yine aynı hatayı yaptı.daha sonra 16v 10uf elektrolitik kondansatör ile denedim normal çalışmaya başladı.acaba illaki yönlümü olucak yoksa yönü ile alakası yok kapasite ile mi alakası var.pwm frekansım yaklaşık 3.9Khz.  eğer iyi sonuç alamassam birde kondansatör yerine oraya 12v luk ayrı bir pil bağlayacam bakalım yine arıza çıkaracak mı :?:



şans eseri evde 0.1uf elektrolitik buldum.birde bununla denedim yine aynı hata... demekki 3.9khz için 100nf az geliyor.

birde pil ile denedim,kondansatörü söküp onun yerine 12v luk pil koydum çalıştı.ayrıca 25v 10-470 uf arası kondansatörlerlede çalıştı....

şimdi aklıma bir soru takıldı ; ir2110 periyodun t(off) süresinde kapasitörü diyot üzerinden şarj ediyor gibi.büyük kapasiteli kondansatörün şarj olma süresi küçük kapasitedekilere göre daha uzun olucak.yüksek frekanslarda pals genişliği arttığı zaman bu dolum süresi baya azalıcak ve kondansatör vcc değerine şarj olamayacak.(sanırım)......biz bu kondansatörün değerini bi hesap ile mi bulucaz?datasheetde pek anlatmamış.
birde kondansatör yerine ek bir kaynak kullanılan bir örnek varmı?

araştırmaya devam.... şöyle birşey okudum bootstrap kapasitörünü (düzgün)şarj etmek için her periyodda alt fetlerin ikisinide iletime sokmak lazımmış.

ve çok çok hafifi motor yüklerinde ,sıdıra yakın motor akımlarında alt fet iletime geçirilmeden sadece diyotlar üzerinden kapasitörü şarj etmek iyi sonuç vermiyormuş....

sanırım en iyisi kondansatör yerine ek üreteç kullanmak.onuda step up gibi bişeyle deneyeceğim.