Cep telefonun pilini projede kullanmak

Başlatan Macera, 02 Şubat 2007, 10:30:42

Macera

Elimizin altında kullanmadığımız bir şekilde çekmecenin dibinde duran cep telefonlarımız vardır.
Burdaki parçaları bir şekilde projelerimiz için kullanabiliriz.
Bende çalışmayan bir Nokia 2300 var.
İçindeki pilini vede şarj aletini bir uygulama için kullanmak istiyorum.
Pilin şekli aşağıda.



Uygulamam 3.3 volt da çalışacağı için 3.7 voltluk pili kullanmamda mahsur gözükmüyor.
Soracağım şu uygulamamda pili arada sırada şarj etmem gerekeceği için nelere dikkat etmem gerekecek.
Telefonun Li-Ion pili hangi kurallara göre dolduruluyor?
Nasıl bir devre düşünmem gerekiyor?
Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar burda bilgilerini paylaşabilirlermi?
Not: Uygulamamda PIC18LF452 kullanacağım
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

leblebitozu

Lithium ion pilleri kullanırken çok dikkatli olman gerekiyor, pilin kontaklarına lehim falan yapmaya kalkma sakın patlama riski var


teknikelektronikci

Alıntı yapılan: "leblebitozu"Lithium ion pilleri kullanırken çok dikkatli olman gerekiyor, pilin kontaklarına lehim falan yapmaya kalkma sakın patlama riski var

hocam ben zamaninda pilin kontaklarina lehimin alasini yaptim hic bir sey olmadi hala kulaniorum pi ayni pildi cep tel piliydi demek atesle  oynamisimda haberim yokmus uyarniz icin sagolun
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Macera

otm verdiğin linkler beni epey aydınlattı.
Bu pillerde üç kontakt var



En sol ile en sağ arasında voltaj farkı 3.8 civarı , ortadaki ile en sağ arasında ise 3.6 civarı voltaj var.
Ortadaki kontak ne işe yarıyor?
Pilin ısınmasını gösteriyorsa hangi durumda şarjı kesmeliyim?
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

otm

merhaba
Aşağıdaki resimdede görüldüğü gibi diğer uç ya ntc için yada sabit direnç için ayrılmıştır.piyasadaki pillerin çoğu aslında 4 pinlidir.
Aslında iki ucunda çıkarılmasına gerek yoktur.
Ancak bu uç daha çok üreticilerin ürettikleri ürünlerin diğer cihazlara uyumlu olması için bırakılmaktadır.ancak amaca özel üretilen (örneğin telefon bataryaları) bataryalarda sadece gerekli olan 3 adet uç bırakılmıştır.
Li-ion pilleri şarj etmek diğer pillere (ni-cd,ni-mh vs) göre biraz daha karmaşık ve zor.Şöyleki li-ion piller kapasite olarakta şarj edilme akımı olarakta diğer pillere göre daha avantajlı.ancak basit yöntemlerle şarj edilebilmeleri ömürlerini azaltır.Eğer özel bir şarj devresi kullanmayacaksanız kapasiteye göre en az 3 saat gibi bir sürede şarj etmenizi öneririm.ve şarj pilin tam anma geriliminin 03v üzerine çıktığında şarjı kesin.Ama burada dikkat edilecek önemli bir sorun şu: eğer kısa sürede şarj etmek istiyorsanız ısıyı mutlaka kontrol etmeli ve ısı yükseldikce akımı orantılı olarak düşürmelisiniz.ancak nominal şarj akımını kullanacaksanız ısıyı kontrol etmenize gerek yok.15 saat boyunca nominal akımda bırakın yeterli.
kolay gelsin

freewill78

Pili tam kapasite kullanmak istiyorsanız, DC-DC converter kullanmak gerekebilir. Max1674 'ler iyi sonuç veriyor. Pil 1V'a dusene kadar 3.3V besleme problemsiz alınabiliyor. ST 'nin de aynı kodda entegresi var, dhaa ucuz sanırım. Şarz olayı Li-Ion da basi bir şekilde halledilemiyor. mutlaka ilgili şarz entegresi kullanılması taraftarıyım, hem pilin ömrü için hem de problemsiz şarz için.