PIC Kontrollü RGB LED Sürücü

Başlatan XNHCX, 06 Mart 2007, 00:37:40

XNHCX

Alıntı YapSon yıllarda LED teknolojisinde hızlı gelişmeler olmakta. Aydınlatma uygulamalarında artık 3mm-5mm çaplı LED'lerin yanısıra, yüksek ışık akısına sahip flux LED, süper flux LED ve power LED çeşitleri de yaygın olarak kullanılmakta. Renk değiştiren uygulamalarda ise genellikle RGB LED'ler tercih edilmekte.

Bu yazıda 8 pinli PIC12F675 mikro denetleyicisi kullanılarak flux RGB LED'i kontrol eden bir sürücü devre verilmiştir. Gerçekleştirilen elektronik devre ile LED'in ışık rengi kırmızı, yeşil, mavi, sarı, mor, turkuaz ve beyaz olarak ayarlanabilmektedir. Tasarlanan bu devre ile çeşitli ışık efektleri oluşturmak da mümkündür.  

Işık rengini değiştirmek için en basit yöntem kırmızı (R), yeşil (G) ve mavi (B) ışık yayan 3 farklı LED kullanmaktır. Bu 3 ana rengin karıştırılmasıyla ara renkler kolayca elde edilebilmektedir. Örneğin kırmızı-yeşil ışığın karışımı sarı rengi; kırmızı-mavi ışığın karışımı mor rengi; yeşil-mavi ışığın karışımı ise turkuaz rengi verir. Ara renkleri elde etmek için 3 ayrı LED kullanmak yerine tek bir kılıf içerisinde 3 adet LED çipi barındıran RGB LED de kullanılabilir. Şekil 1-6'da piyasada satılan çeşitli LED türleri görülmektedir.






Alıntı Yap4 adet bacağa sahip RGB LED'lerin bağlantı şekli ortak anotlu veya ortak katotlu olabilmektedir. Şekil 7'de bu bağlantı şekilleri görülmektedir.  

Proje yazarı:
Yavuz Erol

----- Flux RGB LED' ve PIC12F675 ile yapılmış uygulamaya ait şema, kaynak kodlar ve dahası.......
http://www.antrak.org.tr/gazete/032007/yavuz-erol.html

XNHCX


XNHCX

RGB renk uzayı

RGB renk uzayı, İngilizcedeki 'Red' 'Green' 'Blue' (yani 'Kırmızı' 'Yeşil' 'Mavi') kelimelerinin baş harflerinden ismini alan bir renk uzayıdır. En sık kullanılan renk uzaylarındandır.

Işığı temel alarak, doğadaki tüm renklerin kodları bu üç temel renge referansla belirtilir. Her renk %100 oranında karıştırıldığında beyaz ve %0 oranında karıştırıldığındaysa siyah elde edilir.

Bu uzayda, ana renkler olan kırmızı, mavi ve yeşil belirtilmediği için, bu ana renklerin tanımı değiştikçe, tüm renkler değişir.

İnternet'te kullanılan renk sistemi RGB renk sistemidir. Bunun sebebi, 1953'te ilk fotoğraf makinesi Polaroidde ve ondan sonra da televizyonlarda standart kabul edilmiş olmasıdır. Günümüzde de tüplü ekranlarda, tarayıcılarda, televizyon ve manuel fotoğraf makinelerinde standart olarak kullanılır.


http://tr.wikipedia.org/wiki/RGB_renk_modeli