arx-34 atx-34 ile ses aktarımı mümkün mü?

Başlatan mech, 07 Mart 2007, 12:20:39

aslan_korhan

SAW filtre olsa bile yüksek ses girildiğinde yeterli kayma sağlanabiliniyor.
Yani Ses iletmek için yeterli...

Bir Kristal osilatörede ses girilebilir. +/- 3KHz kaysa bile ses için yeterlidir.
Ayrıca bu mantık ile çalışan bir çok cihaz var.
Örneğin eski tip telsizler veya 49MHz bandında çalışan telsiz telefonlar bu mantık ile çalışır.
Hatta ben yıllar önce Kristale çalışan PLL'siz bir FM verici yapmıştım.
Gayet güzel çalışıyordu. Gerçi buradada mantık biraz farklı.
örneğin 90MHz'de yayın yapmak için 10MHz'lik bir kistal osilatöre ses modüle edilir. FM radyo bandı yüksek modülasyon gerektiği için, yani Wideband olduğundan ses kısık çıkar. Bu durumda 10MHz kristal +/- 2.5KHz kadar kayıyordu. Ama oslatörden sonra frekans toplam olarak 9'a katlandığı için kaymada ( deviasyon ) 9'a katlanıyor.
Çok Professiyonel Radyo vericileri pek PLL ile yapılmaz. Bu anlattığım Kristal ve frekans katlama olayını kullanırlar. Yanlış hatırlamıyorsam TRT'nin bazı vericileri böyle çalışır. Bu durumda PLL'den kaynaklanan Jitter olayları büyük bir derece önlenir ama bunlar ayrı bir konu...

Kısacası bu 433MHz SAW filtreli vericilere anlattıım şekilde ses girildiğinde gayet güzel çalışır. Ama Baz ve tizi kısıp sadece orta frekansları, yani konuşma frekansları verilirse daha iyi olur.
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

mech

Evet bas ve tizler sesi bozuyor. Teşekkürler...
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

suphi

Kristal osilatörle (frekans katlamadan)ses iletimi için başka bir güzel yöntem de sesi sıkıştırmaktır. bu sayede ses frekansında hiç kayıp olmaksızın ses gönderilir. ve alınır. tabi alıcıda sıkıştırılan sesi yeniden açmak gerekir. buradaki sıkıştırma genlik olarak yapılan sıkıştırma.
Voice compander, expander çip kullanılır. bazı kablosuz mikrofon sistemlerinde vardır.

teknikelektronikci

merhaba arkadaslar üstadlar
yeni baslik acmak istemedim o yüzden buraya yazdim insalah basikla alakalidir :)
üstadlar biz okulda dün ilk defa bu tx rc rf modülerden aldik ve calismasini göremekanlamak icin ufak denemelr yaptik vericinin data girisine kara dalga vererek cikista osilaskop ile gözlemledik ve gayet de güzel calisior ama tek sorun vericiden sinyali kestigimizde gürültü olmasidir yani osilaskop ekraninda gürültüler görüoruz bunu da ufak bi deney ile ksin kararlasirdik gürültü oldugunu deney;data cikisinda bir filtre ve transistörü sürerek röleyi cektirdik vericiden gönderilen sinyal yüksek frekanda oldugu icin röle daima cekik kaldi ama verici kisminin enerjisini kestigimizde yani alicida hic bir data yok iken alici röleyi sürekli acip kapatior ve osilaskopa baktigimizda (alicida) bir parazit gürültü ya da sanirim rf tasiyici gözüküor yani bizim problem alici kisminda

bu konuda deneyimleriniz varsa lütven paylasirsaniz sevinirim tesekürler simdiden
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

aslan_korhan

Alıcı kısmına NE567 koyup bunu yaklaşık 2-3KHz'de çalışacak şekilde ayarlanir. Vericiden ise yine 2-3KHz arasında bir Karedalga sinyali verilir.
Böyle bir sistem yaparsan NE567 bir PLL Entegresi olduğu için sadece bu frekansı algıladığında çıkış verecektir. RC türü Filtrelerle çok kararlı bir şey olmaz...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.