Bedavaya sicaklik sensoru ve projesi

Başlatan bunalmis, 13 Mart 2007, 22:00:43

CLR

Knowledge and Experience are Power

PhD

Selam @bunalmis hocam,

Nasıl bir devre kullandınız, devrenin çalışma mantığı kısacası çözümünüzü biraz detaylı anlatırsanız sevinirim. İlginç bir proje gibi görünüyor. Şimdiden çok teşekkürler.

Kolay gelsin.
...hiç...

vebe

Merhaba umarım asagıdakı lınktekı 5. bolum ısınıze yarar

http://www.capgo.com/Resources/Temperature/Semiconductor/Semi.html
_____________________________________________________________

Alıntı yapılan: "bunalmis"Transistorlerin bagli oldugu sogutucu sicakligini cok basit bir sensor ile olcup sonucu ADC ile okuyacagim. Butun amac, transistorlerin tehlike sinirina kadar isinip isinmadigini kontrol etmekten ibaret.

Sicakligin kac derece oldugunu bile bilmeme gerek yok. Zira belli bir esik degerinin ustunu asiri sicaklik olarak kabul edecegim.

Soruma gelirsek;

Bu is icin pahali bir sensor dusunmuyorum. Vidali NTC-PTC yada termostat da dusunmuyorum. Piyasadan herdefasinda bulabilecegim cok basit ve ucuz bir malzeme olmali.

Ayrica sensor cikisina transistor, opamp yada komparator gibi devre de kurmayacagim. (Baski devre cizimim bitti ve bu tip devrelere yerim yok)

Sensor (buyuk olasilikla basit bir diyod olacak) tek bir direnc ile beslemeden polarmalansin ve sensor yada polarma direnci uclarindaki voltaji dogrudan ADC ile olceyim istiyorum.

Her defasinda ayni NTC yi bulursam NTC de kabulum ancak hic bir piyasa arastirmam olmadi.

Onerileriniz neler? (Diyod ismi onerisi bile yeterli)

Aynen belirttigim sinirlamalar dahilinde bu tip uygulama yapan varsa hic kafa yormadan uygulamanizin aynisini bende yapmak istiyorum.

OG

Sıcaklığa göre devre kesiciler iş görmezmi? Ben kullanıyorum, sarı minik bişey, 220V anahtarlama yaptırıyorum. Değişik sıcaklık değerlerine göre üretilmişler. Ben 85 dereceliğini kullanıyorum.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

conavar

@bunalmis
peki hocam devrenizle tahmini ne kadar bir ısı ölçmüş oluyorsunuz...
alt ve üst gerilimleriniz nelerdir ?
100K ve 1N4148 ilavesiyle asiri sicaklik korumasi cok güzeL bir olay...
bunu ileriki zamanlarda bende kullanmayı düşünüyorum...

Selametle
.::BiLgi Paylaştıkça Çoğalır::.[/url]

z

Alıntı yapılan: "comlekciler"Nasıl bir devre kullandınız, devrenin çalışma mantığı kısacası çözümünüzü biraz detaylı anlatırsanız sevinirim.

Ilk mesajimda belirttigim gibi butun sorun sogutucu sicakliginin tehlike sinirina ulasip ulasmadigini anlama sorunudur.

Kullandigim transistorlerin  katalog bilgilerine gore, transistorlerin 150 dereceye kadar isinmasinda sakinca yok.

Zaten uygulamamda da transistor sicakliklarinin en fazla 70 derece civarina yukselmesini ongoruyorum.

Ancak, uretilen modul kucuk yuzeyli sogutma metaline sahip ve uretici olarak modulun, kullanim asamasinda ,sogutma kabiliyeti olan metal bir yuzeye monte edilmesini sart kosuyoruz.

Sayet olurda benim gibi aceleci bir tip, modulu deneme amaciyla sogutucuya baglamadan uzun sure calistirirsa transistor sicakliklari  ister istemez tehlike sinirina yukselecektir.

Iste bu tip kullanici hatasi nedeniyle urunun hasar gormesine engel olmak icin modulun termal koruma altina alinmasi gerekiyor.

70 derece ile 150 derece arasinda yari yariya fark var. Bu durumda devreye hangi 1N4148  takilirsa takilsin sistem, hic bir kalibrasyona ihtiyac duymadan 150 derecenin cok cok altinda korumaya gececektir. (Sicaklik olcmek gibi bir niyetim olmadigini gene ilk mesajimda belirtmistim.)

Devre yapisina gelecek olursak;

Zaten modul, ADC ve islemci unitesine sahip ve kart uzerinde bosta kalmis ADC pini bulunmakta.

Sogutucuya monte edilmis ve icinden dogru polarma altinda 50 mikroamper civarinda akim akitilan 1N4148 sicaklikla cok guzel voltaj degisimine neden oluyor. (Gerilim, sicaklikla orantili olarak  0.6V civarindan asagilara dogru kayiyor)

Islemci arada bir bu gerilimi okuyup atiyorum 0.2V dan dusukmu değilmi diye bakmasi ve eger dusuk ise transistor biaslarini kesmesi,  amaci gerceklemeye yeterli.

Bu sartlarda sistemi korumaya almanin bedeli de sadece ve sadece 1 adet direnc ve 1 adet 1N4148 bedeline esdeger oluyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

PhD

@Bunalmis hocam ayrıntılı cevap için çok teşekkür ederim.

Alıntı yapılan: "OG"Sıcaklığa göre devre kesiciler iş görmezmi? Ben kullanıyorum, sarı minik bişey, 220V anahtarlama yaptırıyorum. Değişik sıcaklık değerlerine göre üretilmişler. Ben 85 dereceliğini kullanıyorum.

@OG hocam, bu dediğiniz malzeme nasıl bir şey resmini buraya koyabilir misiniz (veya PDF de olabilir)? Malzemenin ismi nedir?

Şimdiden teşekkürler, kolay gelsin.
...hiç...

OG

Resim imkanı yok, makinam bozuk. İnt-el elektronikten isteyebilirsiniz.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

e3

OG hocam siz belli bir değere kadar ısınıp daha sonra sigorta gibi atan malzemelerden bahsediyorsunuz değil mi?Aşağıdaki gibi yani :.



:. Üreticisi .:
.eem.

OG

Bu verdiğiniz silindir yapılı. Bahsettiğim ise dikdörtgen yapıda, düz yüzeylere rahat temas sağlıyor. Her iki bacak da aynı taraftan çıkıyor ve kablo ile bağlı, yani kırılgan değil. Benim çok işime yaradı.

Sarı renkli minicik birşey, normalde kapalı ısınınca açılıyor (kesiyor), ısı normale dönünce tekrar kapanıyor. Hüseyin Bey'e sorduğunuzda hemen söyleyecektir.

Edit;
Galiba bu, tek farkı bacaklarda kablo yok:


http://www.cantherm.com/products/thermal_fuses/therm_fuse.html#sdj1
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

PhD

Selam, @OG hocam geçen gün elime eski bir labtopun pili geçmişti bende içini açtığımda verdiğiniz linkteki gibi şekillerde (diyota benziyordu)  iki adet buna benzer eleman vardı. Acaba bu amaçlı konmuş olabilir mi? Ayrıca bu elemanları piyasada ne isimle hitap ediyorlar ne şekilde isteyelim?

@Protection hocam, sizin gösterdiğiniz sigorta gibi atıyor mu yoksa tekrar düzeliyor mu?
...hiç...

feride

İsterken şu tabirleri kullanabilirsiniz.

"2 adet Bekçi istiyorum" (hemen anlayıp istediğiniz malzemeyi verecektir)

Sarı = Bekçi
ısınır devreyi açar soğuyunca kapar (otomatik Termik)

Beyaz = Polis
ısınınca açar bir ucunu ayırmadan devreye girmez (manuel termik)

Yeşil = Komiser
Belli ısıya gelince açar besleme kesilip tekrar verilirse kontağını kapar

Bunalmışın uygulamasına benzer uygulamayı germanyum Tr nin 2 pinini diyot olarak kullanarak havyama ısı kontrolu yapmıştım

Germanyum diyot size daha iyi tepki verecektir

e3

@ Comlekciler hocam, benim resmini verdiğim malzeme tek kullanımlık.Genellikle fotokopi makineleri, laminasyon makineleri gibi yerlerde kullanılırlar.Bizim fotokopi makinelerinde hem optik bölümde hem de fırın ünitesinde bunlardan var.Bir kere takıyoruz, ortam çok ısınır da yanma derecesine gelirse bu küçük malzeme sigorta gibi atıyor ancak tekrar çalışmıyor, yenisini takmak gerekiyor yani.Kolay gelsin.İyi günler. ;)
.eem.

Veli B.

Alıntı yapılan: "eemkutay"Piyasada PT100 pozitif sıcaklık sensensörü var (aynı görüntüsü 32768khz kristallere  benziyor) ,fiyatı da çok ucuz (1-2 milyon), lineer, resistans table'ı var , oradan hangi sıcaklıkta kaç ohm öğrenebilirsin...
Su an bana bu malzeme lazim oldu :)  Nereden temin edebilecegim konusunda bilgi verebilir misiniz? Ozellikle o fiatlara...