iki analog sinyal nasıl çarpılır ?

Başlatan fener7758, 14 Mayıs 2007, 00:05:40

fener7758

Merhaba arkadslar hepimizn bilgiği gibi güç kavram akım ve gerilimin çarpımı sonucu oluşmaktadır.İşte bu güç kavramı digital bir devre kullanmadan nasıl yaplır.Bu konu hakkında bilgi sahibi yada bir web sitesi verebilrimisiniz.Teşeküürekler

ibrsel

Bu işlem için Analog elektrik Saatlerinin yapısını ve çalışmasını incele istersen..Çünkü bu sistemde Akım ve gerilim değeri çapılarak harcanan güç hesap edilmektedir.
http://www.elektrikbilgisi.net/showthread.php?tid=219

İnternette daha ayrıntılı araştırma yapabilirsin.

timpati

nette veya kataloglarda opamplarla yapılan "logaritmik kuvvetlendirici" devresi arat. national kataloglarında olacak. bir zamanlar bir arkadaşın bitirme ödeviydi, oradan anımsıyorum.
why mr. anderson, why ?

remzi

analog çarpmayı yapan eleman şu anda ok benim bildiğim. Ama eğer sen güç okumak istiyorum dersen analog device ın entegreleri var. aktif reaktif ve görünür gücü bile hesaplıyor. ade7753 di galiba adı. mikrodenetleyici ile seri haberleşiyor. kolay gelsin...

tnen

Timpatinin dediği gibi bunu opamplarla yapabilirsin. Şöyleki ;
ilk once çarpılacak analog sinyallerin ayrı ayrı logaritmalarını alman gerekir.Daha sonra bu logaritması alınan iki sinyal yine opamplı toplayıcı devre ile toplanır.Daha sonra logaritması alınarak elde edilen toplam sinyalin antilogaritması alınırbu sayede iki analog sinyal çarpılmış olur.
Yani;
log(A)+log(B)=log(A*B)' dir. elde ettiğimiz bu logaritmik değerin anti logaritması alınarak A*B degeri elde edilir.