ShiftRegister Bağlantı Şekilleri

Başlatan protech06, 19 Mayıs 2007, 02:00:53

protech06

Slm Arkadaslar İyi Çalışmalar .
Shiftregisterlerin Farklı sekillerde Baglandıgını Gördüm Bir Kaç semada
   Asagıdaki semalarda da  74HC595   baglantı olarak iki ayrı şekilde kullanılmıs bu 2 baglantı arasındaki fark nedir?

1. Baglantı Şekli





2.Bağlantı Şekli



Veli B.

595 in datasheetini incelerseniz, çalışma mantığını kavrar ve yorumu siz de yapabilirsiniz.
1. şema mantık dahilinde değil. 3 digitte de aynı değer görünecektir. Birbirinin kopyası gibi düşünebilirsiniz. OE pini beslemeden ayrılıp, 3 pinden kontrol edilse idi tarama olabilirdi.
2. şema bilinen klasik yöntem. Data tek pinden basılıyor ve 9 nolu pinden seri olarak, 9. clk tan itibaren alınmaya başlıyor.

ete

Ben biraz daha farklı düşünüyorum.
Birinci bağlantı şeklinde her bir display bilgisi 595 lere ayrı olarak veriliyor ve latch bacağı ile bilginin displaylere verilmesi kontrol ediliyor. Kısaca son digite bir şey yazdırmak ister isek, data hattından bilgiyi veriyoruz. Aslında 595 lerin hepsi aynı bilgiyi alıyor ancakson digite ait latch(kilit) bacağında konum değiştirip verilen bilginin yalnızca son digit de display e aktarılmasını sağlıyoruz. Bu şekilde 3 display de de ayrı bilgiyi görebiliriz.
Bu tekniği saat programlarında kullanmış idim.

İKinci şekilde ise ötelemeli sistem kullanılmış. Kilit sürekli açık vaziyette yani ne verirseniz 595 çıkışına aktarıyor. Bu durumda 8 bitlik bir bilgiyi ilk displaye verirseniz ilkinde verilen bilgiyi okursunuz. İkinci bir bilgi daha verirseniz ilk bilgi ikinci displaye geçer ve ilkinde son verilen görülür. Bir kerede daha 8 bitlik bir bilgi verirseniz bu sefer ilk verilen en son displayde görülür ve ikinci bilgi ikinci displayde ve en son verilende ilk digitde görülür. Böylece 3 digitlik bir sistemde her üç displayde istenilen bilgi gösterilmiş olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus 3 digit bilginin sıra ile verilmesi ve en son digit de görülmesi istenen bilginin ilk olarak sisteme verilmesidir. Kısaca bu sistem verilen her 8 bitlik bilgiyi öteleme yaparak bir sonraki 595 e aktarmaktadır.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

CaFFeiNe

katana hocam 1. cizimdede tarama yapılabilir bence

önce 1.digit bilgisi gönderilir tabi her 595 e gidecek ama sadece 1. latch aktif edilerek 1.ye yazılır sonra aynı şekilde 2. ve 3.
böylece tarama olur

diğerinden farkı her digit bilgisi gönderildiginde ona ait olan latch ucunun aktif yapılması
diğer benimde uyguladığım bağlantı tüm digit bilgilerinin ardarda gönderilip tek seferde tüm 595 lerin latchi aktif edilip tümünün basılması

ikisininde birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır sanıyorum.

sitenindelisi

@ ETE , @caffeine,
Haklısınız, o saatte dumura uğramışım. Sabah bakınca bende gördüm. Storage pinleri ayrı ayrı kontrol ediliyor.
Ete, neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duydun? Hız sorun mu oluyordu?

protech06

@CaFFeiNe

  hocam 1.cizim hakkında haklısınız bir deneme yaptım calısma sizinde anlattıgınız sekilde  ama baglantı sekli uygun değil gibi tabi her biri icin bir cıkıs kullanılmasıda dezavantaj

   2.ci cizim deki baglantı seklini kullanıcam .Bir 9999 sayıcı devrem iicn

CaFFeiNe

1. çizimde sadece istediğin digite veriyi yazabilirsin yani 2.den daha hızlı olarak dijitteki bilgiyi değiştirebilirsin ama dijit sayısı arttıkça kullanacağın pinde artacak
ayrıca iki bağlantı şekli arasındaki hız farkının uygulamada pek bişey farkettireceğini sanmam (uygulamaya bağlıdır tabiki bu)

ete

@Sitenindelisi,

Alıntı YapEte, neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duydun? Hız sorun mu oluyordu?
Display sürmenin çok fazla yolu yok. Biliyorsunuz;
Ya direk display sürücüsü kullanacaksınız 4511 gibi ya bir shift register kullanacaksınız 74595 gibi yada multiplex süreceksiniz hiç bir şey kullanmadan.
Sorunu, neden multiplex kullanmadın şeklinde algılıyorum.
Multiplex display sürmeyi oldum olası sevmem. Zamanlama çok kritik. Display sürmenin dışında size çok fazla zaman kalmıyor. İşin program kısmı çok özen istiyor o yüzden multiplex tarama yapmadım.
Shift register yada 4511 kullanmak pek çok yönden avantaj sağlıyor. Birincisi ekranda zıplama yada titreme kesinlikle olmuyor. Zamanlama probleminiz de yok. Daha ne isteyeyim. Yalnızca dezavantaj olarak fazladan entegre kullanıyorsunuz oda 40 krş. pahalı değil anlayacağınız. Tercih sebebim bu idi.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

teknikelektronikci

merhabalar bilmiyorum forumumuzda varmı pek bakamadım ama bu 2. bağlantı şekili olan çizim ile display sürme hakında bir örnek varsa koyabilirmisiniz (pic basic pro ile) rica etsem seco06 üstadımızın taramalı (sanırım multiplex) devresini hc595 e uyarlamaya çalışcam bana bu konuda önerilriniz varmı acaba şimdidien teşekürler kolay gelsin
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!