Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

amper ölçmek

Başlatan spooner, 03 Haziran 2007, 17:27:58

spooner

arkadaşlar pic ile çıkışı 12 ile 18 volt arasında olan  adaptörden geçen akımı ölçmmek istiyorum bunun için nasıl bir devre kurmam lazım bana yardımcı olurmusunuz ben gerilim bölücü ve opamp devreleri kurup denedim ama yapamadım kodunu yazabilrim sanırım ama devreye ihtiyacım var ilginiz için tşk ederm[marq=up]

e3

Gerilim hattı üzerinde seri olarak düşük değerlikli bir direnç bağlarsan(gücünü ve değerini sen hesaplayabilirsin) ve bu direnç üzerinden düşen gerilimi ADC ile okursan I=U/R'den akımı bulabilirsin.Kolay gelsin.İyi çalışmalar. ;)
.eem.

spooner

hocan ilgin için tşk derm bu şekilde devreyi kuracam ama bide gerilim bölücüye ihtiyac yokmu bu kadar yüksek değeri pice nasıl girecem pini uçurmayalım :)

e3

Alıntı yapılan: "Protection"Gerilim hattı üzerinde seri olarak düşük değerlikli bir direnç bağlarsan(gücünü ve değerini sen hesaplayabilirsin)..

Hocam şimdi gerilimin çok önemi olmaz diye düşünüyorum.Sen direnç üzerinden maksimum 100 mA geçireceksen(max. geçecek akımı bildiğini varsayıyorum) direnç üzerinde de maksimum 5 volt düşürmek isteyeceksin, böylece direncinde 5/100=0.05 Ohm olacak.Şimdi bu kadar düşük direnci nereden bulacağım diye düşünebilirsin.Onu da şöyle yaparsın, 0.2 ohm değerlikli dirençten 4 adet paralel bağlarsan hem direncin değeri düşer hem de toplam güç artmış olur.İnşallah yardımcı olabilmişimdir.Kolay gele.İyi günler. ;)
.eem.

ete

Ortada bir yanlış anlaşılma var sanırım. Arkadaş akım ölçeceğim demiş ama bana kalırsa 15-18V luk gerilimi ölçmek istiyor sanırım. Terim yanlışlığı var. O yüzden gerilim bölücü konusunda ısrar ediyor sanırım. Bu konuyu açıklığa kavuşturursa mesele hallolacak sanırım.

Şayet gerçekten voltaj okuyacaksan opamp kullanmaya gerek yok. Maksimim adaptör voltajını gerilim bölücü ile 5 v seviyesine düşür ve picinADC girişlerinden birisine gir ve ölç.
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

spooner

hocam ben solar panelden ölçüm yapacam solardan basılan gerilimi gerilim bölücü ile buluyorum ama bide ne kadar akım bastığını bulmam lazım güneşin hangi durumunda maksimum ne kadar akım bastığını bulmak istiyoruum bunu nasıl yapabilirim solar panel zayıfken 10 volt yüksekken 18 volt basıor
saygılar

remzi

bunu en kolay LEM ile ölçebilirsin. Lem üç uçlu bir elemandır. Bir ucuna +15V bir ucuna -15V verirsin. birde hangi aralıkta akım ölçmek istiyorsan ona göre direnci seçerek M ucu ile gnd arasına direnci bağlarsın. zaten dediklerim dadasheetinde yazıyor. nerden bulucam ben bu lem i dersen istanbul karaköyde özdisan da var. Geçenlerde 55A ini 23 ytl ye almıştım.
şimdiki fiyatıda aşağı yukarı aynıdır.

kolay gelin...

e3

Hocam gerilimi, gerilim bölücü dirençlerle okuyabilirsin.Ancak akımı böyle değişken bir gerilim değerinde sabit bir dirençle okumak zor olabilir.
Ancak şöyle yapılabilir diye düşünüyorum.Sen gerilim bölücü direnç kısmından da akım okuyabilirsin.Gerilim tamam değişiyor ama gerilim bölücü dirençten hep aynı akım geçiyor.Çünkü oradaki direnç sabit.Eğer gerilim düşerse oradaki direnç sabit olduğundan akım da azalacaktır.Böylece ölçüm yapabilirsin diye düşünüyorum ama bu sadece bir düşünce...LEM'in sensörleri var ama biraz pahalılar.Ama eğer bu yöntem çalışmazsa ya da sen bir yöntemle akımı okuyamazsan sanırım geriye LEM sensörleri kalıyor. :)


Direnç değerlerini öylesine yazdım.Gerçek değerleri sen belirleyeceksin.Kolay gelsin.İyi çalışmalar. ;)
.eem.

MURSEL

slm   arkadaşlar  peki bunu  bir altarnötörün cıkışındaki gerilim ve akımı ölçmek istersek nasıl uygulayacagız (380v 40A) yukarıda protection arkadaşımızın şeklindeki gibi cıkışa parelel bir devre ile çözebilirmiyiz parelel akım metoduna göre mi düzenlenmiş bu sekilde sadece direnc üzerine düşen akım sabit olmazmı istedigimiz  alıcınının cektigi akımı göstermek akım ölçme olayını biraz daha genişletebilirmisin yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler

e3

@ Mursel, yukarıdaki devreyi hiç kullanmadım sadece teoride ürettiğim bir fikirdi.Alternatör olayına gelince sürekli değişim gösterirse ölçmen zor olabilir, hatta Pic'e zarar bile verebilirsin(ani gerilim yükselmesinde).

Yukarıdaki devrede akım ölçmenin mantığı şöyledir: Varsayalım girişte 10 Volt var ve dirençlerde toplam 10 ohm değere sahip.Koldan geçen akım 1 Amper olacaktır.Ancak girişteki gerilim yükselir de 15 Volt olursa akım bu sefer 1.5 Amper olacak yani akım değeri de değişecektir.Teoride düşündüğüm bu devre ile sadece koldaki akım ölçülebiliniyor.Belki koldan geçen akımla ana devre akımı arasında bir orantı kuralabilinirse buradan akımın Pic'le hesaplaması çok kolay bir şekilde yapılabilir.Yok orantı kurulamazsa o zaman ilk verdiğim şekildeki gibi ana akım yolu üzerinde seri bir direnç bağlamak en ucuz ve basiti olacaktır.Yok o dirençte artık işini görmüyorsa bir akım trafosu kullanmak artık sana farzdır. :D İyi çalışmalar.İyi günler. ;)
.eem.

MURSEL

öncelikle msj cevab verdigin için teşekkür ederim  protection  pensli ampermetrelerin nasıl çalıştıgı hakkında bilgiSİ olan arkadaşlar varmı  daha güvenirli ve saglıklı olucagını düşünüyorum akımın yaydıgı manyatik alan etkisinin volt degerini alarak buna  göre yapılmış bir düzenekmiidir???  :idea:  :idea:

dombilik

Akım

bu linkdeki devre belki yardımcı olabilir sana.
Bildiklerini kime miras bıraktın?kimseyemi? O zaman bildiklerinin ne önemi kalır. ******** /////////// ******** PROTON-ASM PROTEUS 7.4 SP3 EAGLE 5.40

bariseryener

380 V da 40A okuyacaksan Akım trafosu kullanmanı öneririm arkadaşım.Hazır komponent var bu iş için

ferdem

Alıntı yapılan: "MURSEL"pensli ampermetrelerin nasıl çalıştıgı hakkında bilgiSİ olan arkadaşlar varmı  daha güvenirli ve saglıklı olucagını düşünüyorum akımın yaydıgı manyatik alan etkisinin volt degerini alarak buna  göre yapılmış bir düzenekmiidir???  :idea:  :idea:

Aşağıdaki toroidin ortasından bir tel geçtiğini ve bu telin akım taşıdığını düşünelim. Eğer akım alternatif ise yani değişiyorsa nüvenin içinde değişen bir manyetik alan oluşturur (Amper yasası). (Eğer akım alternatif değilse yine manyetik alan oluşur ama sabit bir manyetik alan, pens ampermetre alternatif akımları ölçer.)

Nüve içindeki değişken manyetik alan nüveye sarılı telde bir gerilim indükler (Faraday yasası), bu gerilim de alternatif tabi. Oluşan bu gerilimin büyüklüğü akım şiddetine(akımın oluşturduğu manyetik alan şiddetine), akımın frekansına, nüvenin manyetik geçirgenliğine, nüvenin boyutlarına ve telin sarım sayısına bağlıdır. Pens ampermetreler nüve içinden geçen akım ile sarım telinde indüklenen gerilim arasındaki bu bağıntı kullanılarak  tasarlanır.  
Pens ampermetre tasarımında ilk problem nüvenin doyma problemidir, belirli bir manyetik alan şiddeti değerinden sonra nüve daha fazla manyetik alana izin vermez, nüvenin hysteresis grafiğinden anlaşılacağı gibi doyuma gider. Dolayısıyla ölçüm aralığımızı iyi belirlemeli, nüveyi doyuma sokmamalıyız. Nüvenin doyuma girmesi demek 1A de 10mV indüklenirken 5A de 50mV değil 42mV indüklenmesi demektir. Yani linner bir sonuç alamıyoruz demektir bu durumda mikro+look up table ile ölçüm sonuçlarını yazılımla düzeltebileceğimiz gibi daha uygun ve sağlam yöntem olan sardığımız telin uçlarına uygun büyüklükte-duruma göre değişir- direnç bağlayarak içteki akımın(ölçülmek istenen) oluşturduğu manyetik alanın nüveyi doyuma sokmasını önleyebiliriz, yani nüveyi hysteresis de lineer bölgeye sıkıştırabiliriz bu sefer de indüklenen gerilim düşük olacağından bir yükseltici kullanmamız gerekir ama olsun amaç sonucun lineerleştirilmesiydi.