load cell kullanımı

Başlatan sdonmez, 15 Ağustos 2007, 09:37:58

sdonmez

taşıma bandı üzerindeki ağırlığa göre taşıma bandına yük aktaran motorun hızını ayarlamak için load cell kullanmayı düşünüyorum.  Ama yük ile hız ters orantılı yani yük arttıkça motor sürücünün hız referansı düşecek dolayısıyla hızı düşecek.  Bu şekilde ters orantıyla çalışan yük hücresi amplifikatörleri var mıdır ya da bunu nasıl yapabilirim?  Araya bir  kontrolör mü koymak gerekir?

elektronik

hızı sabitmi tutmak istiyorsun ? servo kullan.

Fixxer

Alıntı yapılan: "ahmet_ahmet"hızı sabitmi tutmak istiyorsun ? servo kullan.
Hayır motor devrini düşürünce torkunu artar üzerinde taşıyacağı yük ağırsa yavaşlıycak motor  değilse  (hafifse) hızlanıcak.
...............................

tuteme

arkadasım sen zaten yapacagın devrede load cel sadece sensor olacak
yanı sen agırlıgı ogrenıp bır karsılatırma yapıcan mesea su kadardan fazla ıse yada dıger kosulları koycan ve load cell de sana bu degerı vercek zaten load cell lıner bı sensor dur o yuzden ısın bıraz daha kolay veya bır ındıkator kullan o zman sadece yazılım yapman kalıyo cunku ındıkatorlarde rs 232 cıkısı var

umarım ısıne yarar

sdonmez

load cell çıkışına zaten hazır bir amplifikatör takılacak, bunun çıkışını siz switchlerle seçebiliyorsunuz ve işin geri kalanının yani çıkışa yük ile orantılı 0-10V, 0-5V,0-20mA gibi çıkışları kendisi veriyor ama bu çıkışlar yükle doğru orantılı. ben misal 0-10V çıkışısını sürücüme hız referansı olarak vermek istiyorum ama ters orantılı olması lazım ki yük arttığında referans gerilimi azalsın. sürücüden de girişi tersleyemiyorum. sorduğum soru şu: hazır olarak ters orantılı olacak şekilde çıkış veren load cell amplifikatörü var mı?  Araya PLC veya herhangi bişey koymak istemiyorum

mckmk03

loadcell kartının yada sürücünün  manuellerini incelemeni tavsiye ederim.özellikle sürücüde böyle bir seçenek yüksek ihtimal olmalı.Hangi sürücüyü kullanıyorsun.

Fixxer

Hocam bu simbonun filan küçük tartıları var acaba onlardan alsan içine bir göz atsan fikir verirmi ?
...............................

cenkishan

Alıntı yapılan: "Fixxer"Hocam bu simbonun filan küçük tartıları var acaba onlardan alsan içine bir göz atsan fikir verirmi ?
keske verse hocam arkadas sadece smd direnc kondanstor ve gomme entegre gorebilir.arkadasım tasıma bandı demissin bu loadcellin baglı oldugu band hareketliyse nasıl sabit bir deger okuyacaksın.az bir dengesizlikte  loadcellin cıkısı degisir.sabit deger tutturamazsın.eger deger okuyacagın zaman loadcelli yani bandı hareketsiz hale getireceksen.bu ancak bir indikatorle olur.indikatorde ayar olur 1.minum kilo 2.max kilo olabilir.bu iki kilosunuda devamlı adc loacellden surekli kilo okumalı,kilo cok, kilo  az diye
degerlendirme yapmalıdır.yaptıktan sonra araya bir hız kontrolu konup onuda bir role yardımıyla motorun HZ ile oynayıp yavaslatırsın veya hızlandırırsın.yazılımda bir tablo yapılıp her kilo degeri ayarlanır  okunan kilolara gore hızlandırırsın veya yavaslatırsın.surekli okuyacagı icinde bant hareketsiz olmalı yoksa adc degeri cok gezer.bu projede mutlaka adc sarttır.
not:loadcell ne marka? youngzon,zemic,esit,filinx...
Bir bit olsam dolaşsam C de byte byte

picusta

Hocam basta neden hizin yük ile ters orantili olmasi gerktigini merak ettim.
Acaba üretim kapasitesi sabit (üretim/zaman) oldugundan mi?
Sürücü ne marka? kitapçiginda böyle çalismasi için ayarlari vardir belki.
Op-ampli analog bir devre yapilabilir belki.
PIC ile hasir nesir iseniz ters oranti kolayca yapilir.
Ben olsaydim sanal sensör kullanirdim, motorun torkunu ve hizlanmasini ölçüp bant üzerindeki yükü öyle ölçerdim.

EGEHAYDAR

Hayır motor devrini düşürünce torkunu artar üzerinde taşıyacağı yük ağırsa yavaşlıycak motor değilse (hafifse) hızlanıcak.


Devir düşünce tork bana göre artmaz. Maxımum ve minumum devir aralıkları nedir.Eğer plc kullanacaksan ağırlık hareketli olacağından belirli zaman aralıklarında ( 2 - 3 sn de bir) okutmanı tavsiye ederim.Ayrıca PLC de ters orantı yapabilirsin.
TOPLUMA FAYDALI OLMAK İSTİYORSAN DOĞRU BİLDİĞİNİ PAYLAŞ.

sdonmez

Kullanılan motorlar dc motor.  Dolayısıyla tork hız eğrisi aşağıdaki gibidir.  Armatür voltajı ile yapılan hız ayar bölgesinde tork sabittir, alan azaltma bölgesinde tork düşmeye başlar.
http://img292.imageshack.us/img292/5576/dckr5.png
Yapılacak olan sistem şu şekilde çalışacak: Ben dc motorun yük aktardığı taşıyıcı bandın ağırlığına bakarak yük aktaran motorun hızını dolayısıyla aktarılan malın miktarını ayarlamak istiyorum.[img]