Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

RGB sürücü ve Dimmer Özelliği

Başlatan oyhan, 16 Ağustos 2007, 20:51:10

oyhan

Merhaba yazdğımı kodda rgb ledler sürülürken
dim etme özelliğininde olmasını istiyorum. Kullanmam gereken pic 12f675 işlemcisi. Aynı zamanda dimmer özelliğini adc üzerinden aldığım değeri duty cycle max değerini değiştirerek kullanmayı düşünüyorum. Fakat bu dengeyi nasıl kurmalı. Rgb tarafı tamam ama dimmer yazılımsal pwm ile nasıl olabilir.
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR:

bmutlu

Kuracagin mantık birbirinden bagimsiz olacaksa ayrı olarak donanım gerekir.Ayni PWM ile yapacaksan PWM in cozunurlugunu dimmer cozunurlugu kadar arttırmalisim .Ornek su andaki PWM degerin 8 bit cozunurlukte dimmer i de 4 bit cozunurlukte tanımladıgınızı varsayalım
o zaman yeni PWM inizin cozunurlugu 12 bit cozunutlukte olacak ve dusuk 8 biti eski PWM degeriniz olacak yuksek 4 bit kısım ise dimmer kısmına ait olacaktır .

oyhan

Şöyle düşünmüştüm. 8bitlik çözünürlük te led pwm sürücüsü. Fakat istersem 255 max değerini 25 yapar ve ledin daha düşük seviyede yanmasını sağlarım diye düşündüm. Ancak kafamda bu algoritmayı kuramadım. Yazılımsal pwm olunca...
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR:

bmutlu

RGB surme isleminde dimmer ayarın olsun olmasın cozunurlugun sabit olmalıdır bu yuzden bu iki olay birbirinden bagımsız calısması gerekir.Boylece dusuk ısık siddetti ayarında da yuksek isik siddeti ayarında da aynı renk tonunu elde etdebilrsin senin mantıgında bu saglanmıyor .Buna dikkat etmelisin.

oyhan

Aslında 2ms her bir period. Bunun içerisinde dolaşmama gerekiyor sadece. Kesme tmr0 2ms periyota ayarlı. Kodu kesme içerisindemi yazmalı. :(
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR:

Veli B.

Ilk mesajinda yazmis oldugun gibi bu isi yapmanin yolu duty cycle ile oynamak.
RGB kendiliginden mi  ton kaymasi yapiyor, yoksa senin belirledigin renk tonlarinda sabit mi kaliyor.

oyhan

kendiliğinden belirlediğim çizgide ton kaynası yapıyor.
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR:

erkan614

hocam iki hafta önce bende buna benzer bi sistem yapmıştım dimer özelliği yok yalnız benim devre adcden aldığı değere göre renk veriodu biraz kısıtlı aralık olduğundan bunu şimdi encoder tarzı bi potla yapmayı düşünüyorum neyse
siz bunu hangi alanda kullancaksınız
size tavsiyem dimmer için adcden okuduğunuz değere göre bi uygun bekleme vermeniz böylece duty cycle da off süresi her renk için azalacaktır buda parlaklığı azaltır.

edit off süresi kadar çalışma süresinden eksiltmelisiniz ki frekens değişmesin

SpeedyX

Buradan devam
Alıntı YapSpeedyX [03|May 09:39 ÖS]:   Hem RGB rengi pwm ile oluşturup hem de şiddetini ayarlama (dimm leme) ile ilgili bir konu vardı bulamadım, yerini bilen?
pea [04|May 01:13 ÖÖ]:   Konuyu bilmiyorum ama her rengin duty'sini aynı oranla çarpsanız olur gibi
katana [04|May 01:14 ÖÖ]:   Mantık doğru ama çözünürlük bozulmasın diye max dim kademsi * pwm frekansı ile sürmek lazım.
SpeedyX [04|May 01:33 ÖÖ]:   Konu o değildi ama ona da fikir üretelim. Mesela 100Hz de giren bir timer ile PWM yapılıyor. Bunu 75Hz yaparsak, dimlemiş olur muyuz? Bu arada Dimm değeri tek, her renk için ayrı dim değeri gibi birşey olamaz öyle değil mi?
mehmet [04|May 10:02 ÖÖ]:   Frekans ile değil, doluluk oranıyla oynayarak parlaklıl ayarlanmalı. Frekansla oynanırsa düşük frekanslarda titreşme görülür...
SpeedyX [04|May 12:10 ÖS]:   Frekans sabit tutulup, duty değişirse busefer de renk değişmez mi?
Allegro [04|May 12:29 ÖS]:   bence rgb için 8 bit pwm değilde 16 bit fln kullanilmali. duty oranli olarak düşürüldüğünde renk değişimi cok azalir boylece
SpeedyX [04|May 04:16 ÖS]:   Renk bozulmadan dimm olayını daha anlaşılır açıklayacak var mı?
mehmet [04|May 05:00 ÖS]:   Söylediiniz renk bozulma olayını tam anlatamadım.Ancak lede uygulanan gerilim nominal gerliminin altında veya üstünde olursa renk bozulması oluşabilir. RGB için 256x256x256 renk derinliği oluşabilmektedir. Erkeklerin göz algılaması 8bit renk derinliğinden düşük.(4-9bit) Kadınlarda bu daha fazla. 65bin renk ledlerde fazla belli olmamakta. (Dekor ve aydınlatma amaçlı olanlardan bahsediyorum) Bu nedenle renk başına 8bitten fazlasına gerek duymuyorum...
katana [04|May 07:51 ÖS]:   Bir başlık açın, tartışalım. Orada yazılı kalsın.
katana [04|May 07:52 ÖS]:   rgb de renk bozulması olmadan dimm nasıl yapılmalı konuşalım.
katana [04|May 07:52 ÖS]:   İlk mesajı yazan arkadaş bir başlık açar mı?

Ersin

Alıntı YapKonu o değildi ama ona da fikir üretelim. Mesela 100Hz de giren bir timer ile PWM yapılıyor. Bunu 75Hz yaparsak, dimlemiş olur muyuz?

Dimlemiş olmazsın sadece frekans değişir , dimleme yi duty oranı yapar.Şu var 50Hz gibi frekansta düşük duty de ledin yanıp sonduğu gözle görülebiliyor o yüzden en az 100Hz olmasında fayda var.

Alıntı Yaprgb de renk bozulması olmadan dimm nasıl yapılmalı konuşalım.
Renk bozulmadan dimleme yapmak biraz zor , piyasada bulunan ledler aynı marka hatta aynı parti mallarda farklılık gösterebiliyor , o yüzden her bir rgb led te veya modülde o renk farklı olabilir.

SpeedyX

Renk bozulmasından kasıt farklı,
Örneğin 6699CC rengine ayarladık, daha sonra ışığın şiddetini değiştirmek istiyoruz ama renk yine aynı renk kalacak.
Milyonda bir hassasiyette düşünmeye gerek yok, fikir yürütüyoruz sadece.

Kabil ATICI

Renk kayması şart. Çünkü dim olayına girildiği zaman olay RGB değilde HSB renk modeline giriyor. B'de zaten bu rengin dim ayarı oluyor.

Asıl renge ne kadar sadık kalacağı RGB'deki ayarda kullandığınız adım sayısına bağlıdır.
ambar7

Veli B.

#12
Klasik olarak(işlem kolaylığı yüzünden) RGB için 24 bit kullanılıyor(R*8+G*8+B*8).
Siz bunu dimm kademesi kadar örneğin 16 kademe dimm için 36 bite çıkartırsanız, artan çözünürlük ile birlikte 16 kademe dimm imkanı sağlarsınız.
8 BIT      - %10 DIM          12 BIT           - %10 DIM  
R:51         45              R:800               720
G:100        90              G:1060              954
B:200        180             B:3200              1880
   

8 bitte ciddi bir renk kayması yaşanırken, 12 bit için asıl renge oldukça yakın oranda sadık kalınması mümkün olmuştur. 

Ersin

@katana,
12bit te bazı değerler arasında led parlaklığında ani atlamalar oluyor mu , benim denemelerim 8 ve 10 bit , aralarında pek fark görmedim.
Örnegin: 8bit çözünürlük olsun , tek renk için  mesela değer  0x32 olsun , 33 yaptınız fark yok , 34 fark yok  36 ya kadar oyle , sonra birden parlaklık artıyor.8 ve 10 bitte durum aynı , 12 bit te de oyle mi mi.

Veli B.

Bizde böyle bir sorun yok. Yaşadığımız tek sorun düşük dimm değerlerinde ledin gerekli tepkiyi verememesi ve soft off ve soft on konusu idi. Onuda limit koyarak çözdük. Örneğin % 5 altı bir değer için direkt off yapıyoruz.
Teoride taban değerler haricinde yumuşak bir kayma olmalı eğer olmuyorsa yazılım kısmını incelemek lazım.