ds1307 de saat ileri gidiyor

Başlatan murataltas, 23 Eylül 2007, 01:34:02

murataltas

ds1307 de saat ortalama her saat sonunda 1 dakika ileri gidiyor bunu önlemenin bir yolu varmıdır
enerjiyi kesince pilde hiç sorun çıkarmıyor. 10 gün sonra bile saat şaşmadan devam ediyor. Problem 5 V ile besleyince ortaya çıkıyor.

Ziya

Frekansı sıcaklıkla fazla değişmeyen bir kristal bağlayın ve deneyin. Benim kullandığım 1307 de geri kalıyor (ortam sıcaklığı 26 derecede sabit tutuluyor).
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

Erol YILMAZ

Her saatte 1 dk ileri gitmesi çok büyük bir hata olduğunu gösteriyor.

Osilatör pinleriniz gürültüden etkilenip gürültü sinyalini clock gibi algılayıp ileri gidiyor olabilir, Onun için güzelce çizmek gerekiyor bu pin bağlantılarını.

Ayrıca,  Kristal 32768 olmayabilir :D

XX_CİHAN_XX

Biraz daha pahalı ama kesin çözüm olabilecek bir tavsiye vereyim.
GPS modül alın ve onu saat olarak kullanın.Oda şaşarsa bulundugunuz ortamdan uzaklaşın orada bir anormallik var demektir  :lol:
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: "XX_CİHAN_XX"Biraz daha pahalı ama kesin çözüm olabilecek bir tavsiye vereyim.
GPS modül alın ve onu saat olarak kullanın.Oda şaşarsa bulundugunuz ortamdan uzaklaşın orada bir anormallik var demektir  :lol:

hocam bu gps modül ile saati otomatik algilior değilmi yani atiyorum yurt disina gitik oranin yerel saatine göre bilgi gösterior öyle değilmi ?
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

bigbey

DS1307 'de batarya uçları boşta ise sorun yapabilir.batarya gerilimi kaynak geriliminin batarya gerilimi 1.25 ile çarpıldığındaki sonuç vcc ds1307 kaynak beslemesinin değerinde olmalı bataryanın 3 v olduğunu ve kaynak geriliminin 4.25 volttan yukarda olduğunu kontrol et.
TA6R

XX_CİHAN_XX

Alıntı yapılan: "teknikelektronikci"
Alıntı yapılan: "XX_CİHAN_XX"Biraz daha pahalı ama kesin çözüm olabilecek bir tavsiye vereyim.

hocam bu gps modül ile saati otomatik algilior değilmi yani atiyorum yurt disina gitik oranin yerel saatine göre bilgi gösterior öyle değilmi ?
GPS ten aldığın saat verileri atom saatine göredir.Nerede olursan ol o saati alırsın diyebiliyorum.Atom saati Türkiye satine göre 2 yada 3 saat geride oluyor(yaz saati kış saati davası).Siz yazılımla bunu kendi ülkenizin satine göre kaydırabiliyorsunuz.GPS uyduya bağlansın bağlanmasın hiç fark etmez kendi içindeki saati ve *pili sayesinde devamlı saat bilgisini kesintisiz olarak (geri kalmadan, ileri gitmeden)alırsınız.
*smd gps lerde bu pil gps in içinde olmuyor.Bunlara harici olarak pil takılıyor.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

iskocyali_calm

Bendeki DS1307 ler farklı ısılarda hiç problemsiz çalışıyor. Belki bigbey arkadaşımızın söylediği konuları kontrol etmelisin...Ayrıca DS 1307 de anlık olarak besleme problemi oluyorsa, yani beslemende parazit varsa, bu durumlarda DS1307 nin ilk adresinde "osilator enable biti" kendini 1 e çekiyor ve saat duruyor. Bence buna da dikkat etmelisin...

armys2000

osilatör devrelerinde kristal vs elamanları mümkün olduğu kadar kaynağa yakın bağlayın, kristalin kılıfını kesinlikle şaseye çekin , aşırı ısınan direnç regülatör vs elemanlardan uzak tutmaya çalışın .. söyeleyebileceklerim bu kadar

LazBoy

Benim daha önceki denemelerimde bulduğum hataların başında güç kaynağının çok etkili olduğu, saat kristalinin capasitans değeri, her saat kristali olmuyor, kapasitans için ek kondansatör ilave edilip frekansın ölçülerek kalibre edildiği bir devre de görmüştüm, muhtemelen Proton forumunda idi. Bu arada GPS modülü bu konularda harika çözüm getiriyor. Saat ayarlamak için uğraşmıyorsunuz. Yaz saati, kış saati, 1 dakika ileri veya geri hiç yok. GPS kullanımı için en az 1 uydudan veri alımı sağlanacak ortam olması gerektiği de unutulmamalı. (Camı olan kapalı mekan veya tamamen kapalı ahşap ortam yeterli)

sigmoid

peki bu gps modülleri nerden kaça bulabiliriz. kodu markası vs var mı?

cakiroglu37

slm arkadaşlar.konu epey eskimiş fakat 16F628 ile bir saat yaptım.saatte 10 adete yakın kristal değiştirdim.bir kısmında saat ileri gittti bir kısmında da geri kaldı.kristale paralel kondansatör bağlamak da kesin çözüm değil.başka bir forumda başka pik ile yapılmış bir saat uygulamasında 15pF kondansatör ile aynen  REZANATÖR KRİSTAL in iç yapısındaki gibi bir bağlantı yapmışlar.(kristalin her iki ayağınada birer 15pf kondansatör , kondansatörlerin diğer ayakları eksi şaseye) bende bu şekilde kristalin her iki ayağınada 15pF kondansatör bağladım.kondansatörlerin diğer uçları da DS1302 nin eksi ayağına lehimledim.2 gündür test ediyorum. 1 saniye dahi şaşmadı.saat kalibrasyonunda sıkıntısı olan arkadaşlara denemelerini tavsiye ederim.

Tagli

Zaten standart uygulama bu değil mi? Gerçi kapasitörlerin diğer uçlarının özellikle DS1302'ye bağlanmasına gerek yok, doğrudan şaseye herhangi bir noktadan da bağlanabilirler bence. Ayrıca, daha doğru sonuçlar için, kristalin olduğu bölgenin şase hattıyla çevrelenmesi öneriliyor. Datasheet'te bunu gösteren bir şekil vardı yanlış hatırlamıyorsam.
Gökçe Tağlıoğlu

jimraynor

bende ebayda aşağıdaki gibi bir kit gördüm. adam kite bildiğimiz kristal değilde siyah dört ayaklı birşey bağlamış. bunun adı nedir ? Böyle bir şeyle yaparsak ds1307nin hatasız çalışma oranı nedir.

F.T

Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.