PC to radio PTT Sound v2

Başlatan alieren, 29 Eylül 2007, 22:16:47

alieren

MeYo

hocam ses kartınızdan radyo çıkışı alabiliyorsunuz.Ses kartınız ile bir yazılım aracılığıyla bu ara modülü kullanarak radyo yayınlarını kontrol edip yayın yapabileceğiniz gibisinden şeyler yazıyor anladığım kadarıyla....
Kızılderili Atasözü »Allah'ın kelimeleri meşe yaprağı gibi sararıp düşmez: cam yaprağı gibi ilelebet yeşil kalır. Lumbee Kabilesi » Günümüzde insanlar bilgiyi arar oldu, hikmeti değil. Halbuki bilgi mazidir, hikmet ise istikbal.

OG

Telsiz-PC bağlantısı için. Radio demek bizdeki telsiz cihazı anlamında.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

alieren

PC-telsiz baglantisi oldugunu anlayabiliyorum. ogrenmek istedigim tam olarak,
eger PC ile telsiz birbirine baglanirsa ikili arasinda ne tur alis verisler yapilabilinir. ve ayriyeten kavramam acisindan ustadlarin biraz yorumu lazim.
tesekurler. iyi gunler.

OG

Alıntı yapılan: "alieren"eger PC ile telsiz birbirine baglanirsa ikili arasinda ne tur alis verisler yapilabilinir.
PC-TELSİZ  çifti sayısız uygulamada kullanılabilir.

SCADA, Diğer Otomasyonlar, röle-papağan röle, RTTY ve benzerleri, APRS vs vs.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

aslan_korhan

XR2206 ve XR2211'i incele. Bunlarla PC ve telsiz arasında 1200 veya 2400 baud hızında haberleşme sağlayabilirsin...

Yani Data'yı sese çevirip telsizden gönderiyorsun ve sonrada sesi dataya çevriyorsun tekrardan...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

alieren

merhaba hocam, bir suredir bu konularda arastirma yapiyorum ama pek bir gelisme kaydettigim soylenemez. ararken tam anlamakla beraber sadece yazilimla pc-telsiz baglantisi gerceklestiren bazi arayuz programlari na rastladim. uygun bir arakablo ile ikiliyi birbirine bagladiktan sonra uygun yazilimla daha yuksek hizlarda haberlestirme gibi.

simdilik daha herhangi bir deneme yapmis değilim, henuz arastiriyorum.

bu konuda bilginiz varmi acaba? bildiginiz uygun yazilim varmi. iyi aksamlar

aslan_korhan

"packet radio" gibi aratırırsan bolca program var. Fakat bunlar genelde DOS tabanlıdır. Ayrıca radyo amatörleri içindir bunlar.Bu datayı ses üzerinden taşırsan en fazla 9600 baud oluyor. Yani yazılımsal ile daha yükseye çıkamassın. "True TTY" programınıda öneririm. Telsizi PC'nin ses kartına bağlayıp 1200 Baud hızında haberleştirebilirsin. Birçok formatı destekler.
Örneğin : RTTY , BPSK, QPSK, FSK, AX25 vs...

İlla özel yazılım geremiyor. Seri porttan hyperterminal'den bile çalıştırabilirsin...

alieren

hocam dediginiz programi indirdim(True TTY) ve denemek icin biraz zamana ihtiyacim olacak.

bu konularla ugrasirken cok farkli hedeflerim var, ilk yapmak istedigim ise iki kabosuz haberlesen sistem arasinda iki kisi gorusurken ucuncu kisinin dinlemesini egeleyebilmektir. bunun icin cok cesitli sistemler mevcut. mesela  aselsan in telsizleri var. yaesu nun vx-6,vx-7r( ve diger vx'ler) gibi telsizlerinde ise boyle bir ozelik yok. bunlara boyle bir ek yaparak şifreli ses haberlesmesi gerceklestirmek istiyorum.  su NE567 li bir devre vardi(cine 5 ses cozucu devre) o bu durumu karsilayamiyor. belirtigim şifrelemeyi yapabilecegim, uyumlu bir sistem,devre ve ilgili dokuman lazim. ilgileriniz icin simdiden herkese tesekur ederim.

aslan_korhan

Şifreleme değişik şekillerde yapılabilir. Fakat askeriye haricinde telsizlerde şifreleme kullanmak yasak. SENAO telefonlar zaten başlı başına tamamen yasak zaten.

Askeriye bu işler için şifrelemeden ziyada frekans atlama tekniğini kullanır. Yani telsiz saniyede bilmem kaç defa alıcı ile senkron şekilde frekans değiştirir. Bu durumda bu konuşmayı dinlemek ( neredeyse ) imkansız oluyor .

Yada bu sesi dijitale çevirip ileteceksin. Bu durumda ayrıca bir şifreleme yapmanda gerekmeyecek. TRUE TTY üzerinden ancak yazı şifreleyip gönderebilirsin. Sesi 1200 baud hızında gönderemezsin.

En basiti yine SENAO telefonların kullandığı ses bandını yukarıya kaydırmak. Ama bunuda çözmek hiç zor değil ve telsizin band genişliğini zorlar...

alieren

hocam true tty programi kulanmak icin pc-telsiz baglantisi icin boyle bir ara kablomu gerek. en yukaridaki sema olurmu? yada sema gosterebilirmisiniz.

http://rapidshare.com/files/59787447/VX7RUSBCBL_A1a.jpg.html

aslan_korhan

Ara kabloya gerek yok. RS232 arakablosu ile telsizi gönderme-dinleme konumuna geçirmek için kullanılıyor. Yani pek gerekli değil.

Ben hiç bir bağlantı yapmadan sadece telsizden çıkan sesi "datayı" PC'nin mikrofonuna yaklaştırarak haberleştiriyordum. Bu sayede bir arkadaş ile chatleşiyorduk. Yavaş ama deneme için ilginç oluyordu...

alieren

hocam ozur dilerim ama ben baglanti yi gerceklestiremedim. bir pc de programi kurdum ve programdaki tx butonuna basip bir seyler yaziyorum bu arada cikan sesi ( bu data olmali) telsizin vox ozeliginide aktif yaptim ve ptt ye basmayada gerek kalmadi. bu sesi alan ikinci telsiz den cikan seside diger pc nin mikrofonuna dayadim ama ikinci pc deki kurulu truetty programini hangi moda tam olarak almak gerekiyor onu anlamadim, ben degisik bicimlerde denedim. acaba neyi yanlis yada eksik yapiyorum, siz tam olarak nasil yaptiniz biraz daha acabilirmisiniz. saygilar.

aslan_korhan

Baud hızını çok düşük tut. Volüm olayıda önemli. Çok fazla veya az olmayacak. 75 Baud gibi hızları dene ilk önce...

alieren

hacam tesekur ederim haberlestirebildim sayenizde. ama herhalde disaridan giris yapan diger gurultu vb. den olacakki bazan gonderilmemis karakterleride karsi taraf alabiliyor. herhalde uygun bir ara kablo ile duzelir.
saygilar