PIC ile lazerli sayıcı

Başlatan uberalles, 08 Ekim 2007, 21:30:38

uberalles

PIC ile lazerli sayıcı yapmam gerekiyor, bu meseleye nerden başlamalıyım ?  
yardımlarınızı bekliyorum

Cetinal

lazerli sayıcı derken ???

konuyu açsanız daha iyi olur aslında

7 segment displayları mı lazer li yapacaksınız

uberalles

saydırma lcd ile olur
lazer ışığı çizgi halindeya normalde o çizgiden bir cisim geçtiğinde sayıcı 1 artcak, olay böyle oraya  ne sensörü konur acaba we dewamı nasıl olur, bakalım

mech

sen lieneer encoder istiyorsun sanırım ya da rotary encoder. Eski tekerlekli mouse'larda olduğu gibi. Printer'ların içinde de çizgili şerit vardır.

Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

tayyar

Basitçe bir tasarım yaparsan bir tarafa bir lazer verici yerleştirilir. tam karşısınada bir alıcı yerleştirilerek lazer ışığı alıcıya odaklanır. daha sonra pic yardımıyla alıcıdaki durum okunur. ışık kesildiğinde bir cisim alıcı ve verici arasından geçmiş demekir.

Ufak bir geliştirme olarak vercisi sabit değilde pic kontrolüne verebilirsin pic verciyi belirli zan aralıklarıyla aktif eder bu aktif olduğu süreler içerisinde alıcıdaki duruma bakar. bu işlemi hızlıca yaparsan gayet güzel çalışır ve bu yöntemle daha az enerji tüketmiş olursun.

Kolay gelsin.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

Cetinal


#include <16f84.h>
#fuses XT,NOWDT,NOPROTECT
#use delay (clock=4000000)
#include <lcd.c>
char n=0;

void main ()
{
lcd_init();
while (1)
{
lcd_gotoxy(1,1);
printf(LCD_PUTC,"Sonuc=%04u",n);
if(input(PIN_B3))
{
n++;
delay_ms(100);
}
}
}


buton yerine sen sinyalini girersin ve her sinyal geldiğinde ekranda sayıyı bir arttırır  
tabi hangi dili kullanıosun bilmem ama
isteğe göre pic i değiştirebilirsin tabi lcd nin diğer bağlantılarını da yapacaksın  ama bunu yapacaksan 16f628 kullanmanı tavsiye ederim iç osilatörü filan da var

teknikelektronikci

bu is icin bence donanimsal kesme kullanmasniz gerekecek romeonun dedigi mantikda olur ama kesme kullanirsaniz daha kararli calisir kolay gelsin
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

XX_CİHAN_XX

Kesme muhakkak gerekli.Tabi çok seyrek bir sayma yapılmayacaksa...
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

uberalles

cewaplarınız için minnettarım,

ancak lazer alıcı wericiyi nasıl yerleştircem, PIC ile iletişimini nasıl yapcam_?  we bu bir sensör mü?

ikincisi çok fazla bşy saymıycak  kolay bir bitirme projesi we sunarken bi müddet saydırırım , sizce kesmeye hala gerek war mı?

ilker_32

Biraz kafa yorarsanız devre 7seg displeylerle tasarlanıp PİC kullanmadanda gerçekleşebilir. Buna benzer bir uygulama yaptım. Onun için bu yorumu uygun gördüm. :lol:  :lol:  :lol:

findux

hocam , sanayide seri üretimde cıkacak ürünleri saydıracaksan (teneke,kartonkutu v.b) ürün geçtiği anda ürünün geçip gecmediğinide kontrol et. ürün geçtikten sonra bir artır .eğer dediğim aksine olursa ürün yavaş gecti kabul edelim veya tam gecerken durdu ,sensörümüz hala sinyal(lojik 1 veya high) göndermeye devam edecektir.mikrokotrolde bu kontrolü yazılımsal olrak yapmazsak tek ürün geçtiği halde daha saydırmaya devam edecektir.böyle bir butonlu 9999 displayli sayıcı yapmıştım hazırda bulabilirsin ama kesme kullanmadım olursa daha iyi olur düşüncesindeyim.
lazer algılayıcı devresi kitaplarda vardı.veya hırsız alarmı devrelerinde lazer algılayıcı devresi bulabilirsin.google amcaya bir baş vur.

mech

arkadaşım aslında özel sensörler var ama. Basitçe yapmak istersen bir ir led, bir foto transistör ile bu işi görebilirsin. Çizgi izleyen araba projelerinde fototransistörün kullanım örnekleri bolca var. iki malzeme biribirini görecek ve araya elini koyduğun zaman iletişim kesilecek. Gerisi programa kalıyor ki orası en basit kısmı. Sen ilk saydığım kısımları yap önce . Normalde çıkış 5V, engel girince 0V olacak.Bu projede bence Kesmeye ihtiyacın yok.
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

XX_CİHAN_XX

Eğer sayma işlemi 1 saniyenin altında olması gerekiyorsa hatasız bir sayım için kesme kullanılmalıdır.1 saniyeden daha yavaş tempoda sayma işlemi yapılacaksa ve programın sadece ürün sayacaksa kesmesiz olur.Ana programda başka bir meşguliyetin varsa ağır tempo ilede saysan yine kesme kullanmak gerekir.Profesyonel düşünmek lazım.Her zaman bir adım ilersini düşünerek kesme kullanarak yapman daha faydalı olacaktır.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

Cetinal

Alıntı YapBasitçe yapmak istersen bir ir led, bir foto transistör ile

bu biraz sakat ya ışıktan falan etkilenebilir ler ve bunların ara mesafesinin çok açılabileceğini zannetmiyorum

cisime duyarlı  sensörler var karşısına reflektör yerleştirilenler işte onlarla ikisinin arası 2-3 Mt  ye kadar açılabilir

ve son olarak ta programı kesmeli bi şekilde yaparsanız işlemi tamamlarsınız ve olay donanımı bitirmeye kalır

uberalles

yorumlarınız için teşekkürü bir borç biliyorum
ben çalışmalara yawaştan başlayım, bayramdan sonra hızlandırırım takılırsam buraya dönerim

fikir paylaşan herkese teşekkürler,
Allah razı olsun