Bir anfi ve resetlenen bilgisayar çözüm arıyor...

Başlatan DumrulBey, 08 Eylül 2003, 19:40:04

DumrulBey

Merhaba,

Uzun süredir beni bezdiren bir problemim var. Beslemesini 40 Watt değerinde bir trafodan alan STK 439 entegreli bir anfi kullanıyorum. Bu anfi şu an kullandığım bilgisayara bağlı. Bilgisayar çalışıyorken anfiyi açtığımda veya kapattığımda bilgisayar kilitleniyor veya reset atıyor. Reset atması ve açılırken problem olması çok seyrek.

Bilgisayar devrede olsun veya olmasın anfiyi kapattığımda şebekede ani dalgalanma (ripple) görüyorum. Mesela anfi çalışıyorken 233 civarı bir şebeke gerilimi ölçüyorsam, kapattığım anda bazen 400 civarı bazende 1500 gibi garip değerler okuyorum.

Hocama göre çözüm bir izalasyon trafosu. Ancak niye böyle birşeye gerek duyulduğunu anlamıyorum. Yani her güçlü anfi sistemiyle birlikte bir de şebeke gerilimini etkilememek için ikinci bir trafo olarak izalasyon trafosu mu kullanılıyor? Yoksa benim trafo arızalı veya böyle bir sistem için uygun olmayan bir trafo mu?

Bir elektrik mühendisi arkadaşım Primer sargıya pF'lar değerinde 400 voltluk bir kondansatör bağlamamı söyledi. Sonra bir de diyot bağlamadan bahsediyorlar ama nasıl bağlanacağı hakkında bilgi bulamadım. Çözümü basit bir yöntem bileniniz var mı?

Son olarak bu anfi neredeyse her bilgisayar işlevini hopörlöre yansıtıyor. Kötü bir anfi değil adı üstünde STK. Ama bir monitör, mouse hatta klavye tuşlarındaki hareketleri bile duyuyorum. Deli olacağım!!! Çok mu şansızım!!! Lütfen bana yardım edin.
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

mhk

Sevgili dumrulbey 40 W trafonun primer girişlerine .22 uF 400 voltluk bir kondansatörü paralel bağla sanırım problemin çözülecektir.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

DumrulBey

Merhaba,

Bağlayacağım kondansantörün polaritesi olmayacak değil mi? Yani elektrolitik mi olsun? Patlar falan Allah korusun... :D

Teşekkürler...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

byka

DWIN LCD Satış Türkiye email:info@kamantek.com  web:http://www.kamantek.com/shop/index.php

DumrulBey

Merhaba,

Arkadaşlar bir sevincimi bir de nefretimi sizinle paylaşmak istiyorum. Maksat ibret olsun. STK 439 entegresi ile lisede yaptığım amplifikatörüm artık istediğim gibi çalışıyor. Şu an müzik bile dinliyorum. Aman maşallah demeyi unutmayın...:))

Bu benim sevincimdi ve bunu sizlere, bu listeyi kuranlara borçluyum. Çünkü buradan transformatörün primer sarkısına paralel bir  kondansatör bağlama önerisi aldım. Gerçi mhk arkadaşımız 0.22 mikro farat bağlamamı söylemişti. Ama elimde 400 voltluk böyle bir kondansatör yoktu. Onun yerine 3,6 nf. bağladım. Ölçüm yaptım gerilimi keserken şebeke geriliminde en fazla 900 volt civarında bir sıçrama gözüküyor. Eskiden 2000 volt ölçen multimetre bu değeri ekranda gösteremiyordu. Dostum mhk'ye teşekkürler.

Gelelim nefretime; Malum nefretim okuluma (SDÜ), biraz da hocalarıma. Bize bir çok şey öğretmeye çabaladılar ama temel zayıf olduğu için çoğunu anlama zorluğu çekerdik. Bir takım deneyler yaptık ama o kadar zayıf olduğunu //www.scitoys.com adresini görünce farkettim. Öyleki okulumuzda motorlar ile ilgili bir takım dersler vardı. Bizler rotor, stator, endüvi, asenkron motor, sincap kafes gibi bir çok şey öğrendik. Ama şöyle toplanıp 10 dakikada biraz bobin ve bir pil ile yapılacak basit motor deneyini (verdiğim adreste yer alıyor) bile yapmadık. Hal böyle olunca yeni öğrenilen bilgiler havada asılı kalıyor ve altını desteklemezsek uçup gidecek.

Bu görüşler meslek yüksek okulundan yeni mezun olmuş bir teknikere ait. Okulumu iki senede uzatmadan bitirdim ama öğretilenleri ve öğrendiklerimi yeterli bulmuyorum. Tavsiyem kendinizi sürekli geliştirin arkadaşlar. İyi bir İngilizce bilgisine sahip olup İngilizce bir mühendislik kitabını anlayacak seviyeye ulaşın. Tabii lafım ustatlarımıza değil...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)