Kayan yazı devresi parlaklık sorunu

Başlatan berkay_yalan, 20 Ekim 2007, 00:13:19

berkay_yalan

Sevgili arkadaşlar, bir kayan yazı devresi yaptım. 7x64 sütun ama parlaklık çok kötü gündüz gölgede dahi zor görüyorum. Bağlantım aşağıdaki gibidir. Sizce nerede yanlış yaptım. Bağlantı bu şekilde değil mi ? (transistör bağlantısı) yanlışmı yapmışım. bu pnp transistörleri nasıl bağlamalıyım ? Bu sorun nasıl giderilir. Elimdeki malzemeler bunlar. (devre bu şekilde bağlanmıştır. Normalde bu kadar değildir. sadece görmeniz açısından bu kadarını çizdim. 7x64 sütun dur.)
Devrenin hali:

Devreyi bu şekile çevirsem sorun çözülürmü ?

Eğer bu şekilde sorun çözülürse kaç ohm direnç takıp kaç volt vereyim.

Cetinal

dotmatrisin katotlarını pice direk bağlama araya Uln2804 koy 8 giriş çıkışlıdır  tabi bu arada Dotmatrisin katot tarafı pic deyse öyle uln ile olur yoksa anotları bağlıysa UDN veya transistörlerle süreceksin

bu şekil yaptığında parlaklık sorunun kalmaz

ilker_32

Sütunlarda transistör kullanmışsın satırlardada transistör kullan. Böylesi daha iyi olur. Ve baz dekoder arasına dirençte kullan. İkinci resimdeki gibi de yapabilirsin. 570R kullan 12V versen yeter. Böylece parlaklık artar. Ama yerinde olsaydım PİC'i ayrı beslerdim. :lol:

berkay_yalan

satırlar direk bağlı değil npn tr var. sorunum sutunlarla ilgili bu devrenin besleme bağlantısını oluşturamıyorum olmuyor. neden bana hiç kimse yardım etmiyor. Transistör bağlamasını bilen yokmu? yada kayan yazı daha once yapan olmadımı. :(

lojikmemo1

Merhaba arkadaşım ben daha önce kayan yazı yaptım şu an piyasada satılmakta.
Sana herşeyi anlatamam ama şunu söyleyeyim ki bu sorun YAZILIMDAN kaynaklanıyor ne söylediğimin farkındayım yazılımdan. Tarama işleminde ciddi problem var o yüzden oluyor. Grafik ekran ile ilgili bir projem vardı herhalde 2. sayfada gönderen lojikmemo1 olarak bakrsan bulabilirsin orada bu konudan bahsetmiştim.
İnsanlara Akılları Ölçüsünde Söz Söyleyiniz.

mami34

Alıntı yapılan: "RoMeO123"dotmatrisin katotlarını pice direk bağlama araya Uln2804 koy 8 giriş çıkışlıdır  tabi bu arada Dotmatrisin katot tarafı pic deyse öyle uln ile olur yoksa anotları bağlıysa UDN veya transistörlerle süreceksin

bu şekil yaptığında parlaklık sorunun kalmaz
KARDEŞ DEVRE GÖRÜNÜŞRE GÜZEL YALNIZ SEVİN SEGMET KULLANMIŞSIN  KARAKTERDEKİ LET SAYISI COK ÖNEMLİ MESELA BİR
KAREKTERİNDE 7 LET YANMASI GEREKİYOR  DİYELİM 10.5V DÜŞER DİYELİM BURAYA KADAR DOGRUMU.
KULLANDIGIN TRANSİSTÖRLER BDX SERİSİMİ  KOLLEKTÖR BEYZ ARASI
AKIMINI COK İYİ AYARLAMAN GEREKİR.
İLEMCİ SABİT 5V LETLERE EN AZ 15 V VERMEN GEREKİR SERİ DOSTUM
BENDE SENİN GİBİ COK UGRAŞTIM AMA LETLERİ POTADA FAZLA UZUN SÜRELİ TUTMUŞTUM IŞIK KANDİLİ DÜŞMÜŞTÜ DOSTUM

ilker_32

Satır ve sütunlardan gönderilen bilgiler senkron olmayabilir. Bundan dolayı kör yanabilir. Öncelikle 74HC154'ün(binary to decimal) mantığını çok iyi kavra, arkasından 74HC154'ün tüm çıkışlarını 0 PİC'in tüm satırlarını ise 1 yap. Deneme için bir kod yaz. Bunu çok iyi bir şekilde uygulaman lazım. Dene bakalım belki olur. Ki büyük bir ihmal olmalı.

berkay_yalan

Alıntı yapılan: "lojikmemo1"Merhaba arkadaşım ben daha önce kayan yazı yaptım şu an piyasada satılmakta.
Sana herşeyi anlatamam ama şunu söyleyeyim ki bu sorun YAZILIMDAN kaynaklanıyor ne söylediğimin farkındayım yazılımdan. Tarama işleminde ciddi problem var o yüzden oluyor. Grafik ekran ile ilgili bir projem vardı herhalde 2. sayfada gönderen lojikmemo1 olarak bakrsan bulabilirsin orada bu konudan bahsetmiştim.

Bir ilgisi yok bu devrenin grafik ekranla. Bu devre çalışmıyorsa senin grafik ekran hiç çalışmaz.

Arkadaşlar sorun aynı kodları tekrar inceleyeceğim. Bu süre içinde yardımlarınızı esirgemeyin teşekkürler.

berkay_yalan

Alıntı yapılan: "lojikmemo1"Merhaba arkadaşım ben daha önce kayan yazı yaptım şu an piyasada satılmakta.

Bir ilgisi yok bu devrenin grafik ekranla. Bu devre çalışmıyorsa senin grafik ekran hiç çalışmaz.

Arkadaşlar sorun aynı kodları tekrar inceleyeceğim. Bu süre içinde yardımlarınızı esirgemeyin teşekkürler.

bmutlu

Devreni satırlar ortak olacak sürülecek seklinde kur sütonlar ortak olacak seklinde değil burada senin devrende 7satır 64 sütun olusturmuşsun  hangi deger kucuk ise o degeri tercih edersen ledlerin daha parlak yanar .

ilker_32

Yada şunu deneyebilirsin.

Eğer ilk sütunlar sonraki sütunlardan parlaksa sonraki sütunları seçen dekoderlerin beslemesini her biri için ayrı ayrı götür. Sakın fazla ince kablo kullanma.

lojikmemo1

Alıntı yapılan: "berkay_yalan"

Yardım etmeye çalışmıştım ama herhalde ihtiyacın yok ki böyle kaba ve kendini beyenmiş oluyorsun.

Sayın arkadaşım ben bu kayan yazıyı da yaptım grafik ekranıda yaptım çok da güzel çalışıyor. Sen forum sayfalarını çalışmaz diye doldursan da benim 18f4520 bunu pek de takmadan çalışmasını sürdürüyor. Karşındaki insanın sen den daha çok tecrübeli olabilmesi bu forumları vazgeçilmez yapmıyor mu? eğer öyle ise sen forum kullanamıyorsun.

Bak güzel kardeşim kısaca özetleyeyim şimdi hepimiz PWM nedir biliriz değilmi, çok güzel Senin bu kayan yazı çalışmanda diyelim ki 100 sütün var ve sütünlar sıra ile tarama töntemine uygun olarak çalışıyor peki sen ledlerini 12 volt ile beslersen her bir sütun üzerine 12v/100 den 0,12V düşer bu da parlaklık sorunu oluşturur buraya kadar anlaşıysak çözüme geçelim.
Profesyonal bir kayan yazı ise senin ki gibi değil dikey tarama mantığı ile çalışır. Bu yöntemde yukarıdan aşağıya 7 led sıra ile taranır ve ledler 16 volt ile sürülür 16/7 den 2.28 Volt elde edilir bu da sorunu çözer ama başka bir sorun çıkarır ki o da yazılımdır.
Yazılım ise 74154'e göre değil 74hc595 Shift Register'e göre yazılmalıdır tabii bu daha zordur ama iyi bir programcı için çok da zor değildir.
Şimdi senin kayan yazının boyu arttıkça parlaklığının azalacağını ispatlamış bulunuyoruz. İşin kötü tarafı proteus gibi simulatörler bunu göstermezler bu simulatörler tasarımcıyı yanıltabilirler istersen proteuseu aç ve bir sütuna osilaskop bağla ve sürme dalgasının aktif süresini gözünle gör ve hatayı anla.
Tübitak da dahil bir çok sitede bu kayan yazı meselesi hep 74154 ile örneklendiği için amatör arkadaşlar hep aynı sorun ile karşılaşıyorlar. Bu problemi belki 10. açıklamam o yüzden forumda var dedim ama siz lütfedip bakmamışınız salık olsun.
Umarım Yardımcı Olabilmişimdir.
Artık bir özür ve üxerine de bir teşekür beklemekteyim.

Piyasada satılmakta olan kayan yazımın  bir resmini görmek istersiniz belki bakın bakalım herhangi bir parlaklık sorunu varmı ?

Sorun olsa zaten satışa sunulamazdı... :D

berkay_yalan

Merhaba herkese iyi akşamlar dilerim. Devremdeki parlaklık sorunu çözdüm. Şimdide bazı karakterler kayarken iyi görünmüyor. Fakat bu bozuk karakter led ekranın belli başlı yerlerinde. Ve bazı sütunlar yanmıyor.

Elektron74

@lojikmemo1
Arkadaşım yapmış olduğunuz ekranda bir piksel 7 ledden oluşuyor. Bu pikselleri siz 7 adet ledle siz mi oluşturdunuz yoksa bu şekilde led mi satılıyor. Anlattıklarınızdan satır tarama yöntemini kullandığınızı anladım. Normalde de zaten profesyonel kayan yazı işlerinde bu yöntem kullanılır. Sutun tarama yöntemi sutun sayısı artıkca problem çıkarır. Gelelim şu cümlenize
Alıntı yapılan: "lojikmemo1"Bu yöntemde yukarıdan aşağıya 7 led sıra ile taranır ve ledler 16 volt ile sürülür 16/7 den 2.28 Volt elde edilir bu da sorunu çözer
Bu cümleni anlamadım. Anlatım sanki bir sütündaki 7 satırda bulunan ledlere 16 volt veriyormuş gibi olmuş. Oysaki sizin panodaki bir pikseliniz 7 led den oluşuyor. Galiba siz bu bir noktadaki 7 ledi yakmak için 16 volt veriyorsunuz.
Yarın; yorgun kimselerin değil rahatlarına kıyabilenlerindir.

lojikmemo1

@Elektron74

Aslında resimler ile anlatım farklı resimdeki kayan yazı ünitesi özel sipariş üzerine üretildi ama bir pikseli kaç led ile temsil edersek edelim siz bir led varmış gibi düşünün. Satırlar sıra ile taranacağı için verdiğimiz gerilimin yaklaşık 7 de 1'i kadarı dikkate alınacak şimdi bu noktada biz bir pikselde 3 seri led kullanacaksak her bir led de 2.2 volt ile çalışıyorsa 2.2*3*7=46.2 Volt gerekir bence gerilim yükseltmek daha avantajlı ama siz dediniz ki ben ledleri paralel bağlarım aynı gerilim yeter o zaman çekilen akım artıyor bu da anahtarlama sorunu oluşturuyor. mesela bizim yaptığımız bir kayan yazıda 1 piksel 64 led e sahipti ve karışık bağlı idi ama bir pixsel 1 A akım çekiyordu (Nasıl olur demeyin 1A /7 tarama D:) bunun için dayanıklı bir transistör kullandık BDX53 hakikaten iyi transistör fakat bir problemimiz oldu o da şu ki yazı kayarken arkada gölge kalıyordu lab da araştırdım meğersem BDX53 ve BDX54 emiter collector arası 3A akımda oda koşullarında 5 mikro saniyede yalıtıma geçiyor bu da ekrada gölge oluşturuyor hele mosfet kullanayım derseniz daha dikkat edilmelidir. Umarım yardımcı olmuşumdur.

AYRICA HALA ÖZÜR BEKLİYORUM