pic kullanarak termostatlı fırın

Başlatan mausmust, 21 Ekim 2007, 18:06:28

mausmust

pic kullanarak termostatlı fırın yapmak istiyorum ds18b20 tarzı sensörlü bir devre buldum ancak yüksek ısılara dayanıklı bir sensörle devrenin yapılması gerekiyor cevaplarınızı bekliyorum

mustafa_cmbz

ptc veya ntc ile bu tür devreler tasarlayabilirisniz faka ilk önce bu ısı ayarlı dirençlerden temın etmenız gerek ve buna göre devre tasarımını gerçekleştirmelisinz bu arada biraz ısı sensörü vb. araştırmaları yapmanızı tavsiye ederim ben kendimden biliyorum 1000derece ve üstü algılama kapasitesi olan sesnsörler var roket motorlarının ısını ölçmek için..

sezgin05


Maxim

evet ,thermocouple dan başka çözüm yok diyebiliriz heralde ?

tolga.onder

evet ekmek fırınlarında termokulp kullanılır

ipek

en güvenilir olarak inrared yada laser sensor kullanılıyor fakat bu cihazlar hep orijinal magazin cihazlar 50cm ila 50 metre olanlar %1 hassasiyet diyor bunların sensorları nedir acep yapmaya degmez kadikoyde 50 usd orijinali var pasajda sadece merak bu laser nasıl bir seydır sadece dogru noktaya tutmak icinmidir  vs vs ??????

ete

@Mausmust,

Ben olsaydım sorumu şöyle sorardım. Termostatlı yani ısı kontrollü bir fırın yapmak istiyorum. Maksimum fırın sıcaklığı 800 (senin belirtmediğin nokta burası!!!) derece olacak. Bu fırın için kullanabileceğim en uygun sensör yada sensörler neler olabilir.?

Soruyu bu şekilde sorunca bize ip ucu vermiş olacaktın ve daha uygun cevaplar alabilecektin.

Gelelim benim cevabıma. Elindeki alternatifler;
- PT100, her ne kadar 800 dereceye kadar çalışabilirdenilsede bana kalırsa 400-500 derecelere kadar kullanabilirsin.  Kullanılması biraz zor. Sıcaklığa bağlı direnç değerleri belli olmasında rağmen kullanım için karmaşık bir sürücü devre kullanman gerekecek ve bir sürü düzeltme uygulaman gerekecektir.
- Diğer bir alternatif ise Termokupl kullanmaktır. Burada K tipi termokupl kullanırsan 1200 derecelere kadar kullanabileceğin gibi MAxim in Max 6675 gibi bir chip'ini kullanarak direk digital okuma da yapabilirsin. Bu chip ile son derece kolay sıcaklık okuması yapılabilmektedir.

Diğer termokupllar da ayrı birer alternatif olarak sunulabilir. Bunları kullanmak yine yapmayı düşüneceğin termokupl sürücü devresine bağlıdır.
Gerisi sana kalmış bir mesele.
Burada bana kalırsa en önemli mesele termostat kontrolü dür. On-off şeklinde çalışan bir sistemle sıcaklığın istenilen derecede sabit tutulamadığını artık sağır sultan bile duydu. Bu konuda en akıllıca çözüm PID kontrolü denilen Oransal-Integral ve Türevsel kontrol sistemini kullanarak sıcaklığın istenilen derecede çakılıp kalması sağlanmalıdır.
PID konusu başlı başına bir ilim konusu. Piyasada çok fazla uygulama görülmüyor. Çünki her sistemin parametreleri farklı ve bir uygulama diğer bir sisteme uygulanamıyor. Ancak konuya vakıf isen yada biraz araştırırsan bir şeyler yapabilirsin. Ben 2 senedir araştırıyorum. Hala toparladıklarımı bir programa adapte edemedim. Şu sıralar Proteus un yeni sürümlerinde hem fırın ısıtıcısı hemde K tipi termokupl ile Max6675 in model dosyaları verildi. Artık simulasyon yolu ilede olsa bir şeyler yapmanın zamanı geldi sanırım.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

ddavut

sanırım j tipi termokupul işini görür...

stlg

Sevgili ete hocam

Bu entegre bulanabiliyormu
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

ete

Max 6675 i soruyorsun sanırım. Ben maxim den numune getirmiştim. Onunla deneme çalışması yaptım. Sonra bir arkadaşa proje yaptım oda yut dışından miktarlı olarak aldı. Hatta direk Maxim den bile sipariş edebiliyorsunuz.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

turkronik

Ben de baya bir araştırmıştım bu entegreyi şu firmanın listesinde gördüm.Çalışmalarınızın sonucunu öğrenmek isterim.
Kolay gelsin.
http://www.emsaselektronik.com/icerik.asp?id=139
Beynimin %98 lik kısmına sesleniyorum.Beyin yangelip yatma yeri değildir!!!  http://www.selcuktarget.com/ http://www.robotmalzemeleri.com/