kuluçka makinası için yumurtaları otomatik cevirebilmek

Başlatan metal67, 29 Ekim 2007, 10:55:13

metal67

arkadaşlar bi kulucka makinası yaptım herşey hazır sadece yumurtaları cevirmek için çok düşük devirli ve yarım dönüş yaptıktan sonra tekrar ters yöne yarım dönen bi motor lazım bana bunu mur 3 diye bi zaman rölesiyle halledebilecegim söylendi bu parcaya baktım epey pahalı bişey ben bunu hem ekonomik hemde istikrarlı calışacak bişekilde nasıl yaparım yardımlarınız için teşekkürler.

Fixxer

Step motor ve 2 tane switchle çok rahat istediğin hızda yapabileceğini düşünüyorum hatta hiç svitch kullanmadanda yapabilirsin  step motor uygulamalarını biraz incelersen çok kararlı olduğunu görebileceksin. kolay gelsin
...............................

askuzucu

Fixxer haklı.en rahat pic ile ve step motor ile olur.
ama yumurtaların hareketi için olmazsa olmaz değil diye biliyorum.
8 saatte bir 45 derece çevrilmesi önerilebilir.ama yapılmasa da olur deniyordu.
asıl dikkat edeceğiniz nokta yumurtaları steril etmek.bunun yanında sıcaklık nem kontroü hariç en önemlisi yumurtaları sivri ucu aşağı gelecek şekilde yerleştirin...birde mutlaka kesintisiz güç kaynağı kullanın.bu kesintiler kadar voltal regülasyonu için de gereklidir.bizim besleme katı 16.günde bir elektrik kesintisi yüzünden patlamıştı.
tabii söylemeye bile gerek yok aslında,ama yinede hatırlatayım; döllenmiş yumurta kullanın.....

Fixxer

Bu olayın detayı nedir peki yani kaç derece % kaç nem bu nemi nasıl sağlıyorsunuz ? kaç gün geçiyor ? Benim banyomun penceresinde bir kuş yuvası var ve hiç boş durmuyor sürekli güvercinler gelip yumurtluyor ve civciv çıkarıyor bu dönem takip e aldım yeni yatıcak bir tanesini gözleme alıp güvercin bu süre boyunca neler çeviriyor bilmek istiyorum :twisted:  nem i ve ısıyı ölçücem kaç gün yatıyor bunları filan takibe alacam bakalım neler çıkıcak meydana tabi bir datalogger kullanmam lazım bunun için. Bu konuyla sadece hobi olarak uğraşıcağım.
...............................

KAZIMUGUR

Tavuğun altında sivri ucu aşağı doğrumu duruyor acep ?  :)
Arasıra özenle hepsini çevirir , canımı sıkılıyor acep ?
Kalkar dolaşır, gözü hep üstlerindedir ama kalkar nedenki ?

Taklitten başka şansımız varmı ?

http://www.petersime.com/

http://www.cift-el.com/

mustafa_cmbz

bu kuluçka makinesinde yumurtaları tek tek mi çevireceksin yoksa yumurtaların bulunduğu kutuyumu...makınenin içinde bu yumurtaların konduğu kutuyu vb. neyse artık onu döndürcek kadar yer varsa o kutunun altına step motor ile bir devre kur mesela butona bastığında belirlediğin açı kadar dönsün bu butonlarıda buyuk ihtimal ısı ayarı vb. bir devren olucak yada zaman rölesine bağla kendi otomot ayarlasın....benım fikrim bu kadar makıne ile ilgili resim yollarsan mantık yürüterek fikir verebilirim hatta yardımcı dahi olurum :D

elmaalma

Büyüklerin sonu  için böyle birşey varmış, belki başlangıçlarında da olabilir.  2.4 devir/dakika
http://www.teknotherm.com.tr/beyaz.asp?id=3

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: "elmaalma"Büyüklerin sonu  için böyle birşey varmış, belki başlangıçlarında da olabilir.  2.4 devir/dakika
http://www.teknotherm.com.tr/beyaz.asp?id=3

şimdi her yumurta için bu motorlardan mı kullanıcak ?

askuzucu

yumurtaları steril etme nedeni yumurta içindeki embriyoyu öldüren yanlış hatırlamıyorsam salmonella hastalığı içindir.
her yumurta için düzeneğe gerek yok.tümü birden çevrilir.günde 3 kez 45 derece yana, sonra öbür yana.bu hareket yumurta içerisindeki iplikle askıda bulunan embriyoyu veya civcivi yumurta duvarına yapışmasını engellemek içindir.ama çok gerekli de değil, ben yapmamıştım.
yumurtanın sivri ucu aşağıda olmalı, çünkü yumurtanın yuvarlak ucunda hava boşluğu vardır.civcivin son iki günde akciğerleri harekete geçer.yumurtayı ters korsanız zaman içinde hava boşluğu yukarı geçer.civcivin gagası ise yuvarlak taraftadır.dönmeyi başaramaz ise boğulur.tavuk yumurtayı çevirir.bunun ana nedeni her yönden eşit ısıtma zorunluluğudur.aşırı acıkır yada susarsa kalkar yer, içer, hemen yatar.bir ormancı olarak bende sizinle aynı düşüncedeyim.yapacağımız iş doğayı taklit etmek olmalı.ama yapılabilirlik ölçüsü bizi sınırlıyor.
kuluçka tavuğun vücut ısısı normal tavuktan yaklaşık 0.25-0.5 derece daha yüksek diye biliyorum.sıcaklığı 37.5 dereceye ayarlayın.bu sıcaklık cok kritik değil ama 38 dereceyi geçmeyin 36 nın altınada düşürmemeye gayret edin.Tavuk normal koşullarda 21 günde civciv çıkarır.sıcaklığa bağlı olarak bu süre 1 gün erken yada geç olabilir.nem %80-90 civarında olur. nem kotrolu yapıyorsanız ultrasonik soğuk buhar üreteci kullanın.çok da gerekli değil.bir tepsiye su koyarak makinaya yerleştirin.bittikçe tamamlayın.1-2 günde bir makinayı havalandırın.
güvercin 18 günde civciv çıkarır.
keklik 24 günde.
sülün24 günde.
bııldırcın 18-20 günde.
kuluçkanın ilk iki günü hassastır.embriyo uyanarak harekete geçer.son iki günü hassastır.civcivin akciğerleri faliyete geçer ve kabuğu deler.dikkat etmek gerekir.
çıkan civcivleri iki hafta makina içerisinde bakmak iyi olur.çünkü çok hassastırlar.ama havalandırmayı kesinlikle unutmayın...

Mucit23

Arkadaşlar merhaba konuyu gördüm bende bazı eklemeler yapmak istiyorum.
Bende kuluçka makinası ile çok uğraştım.Çıkımlar aldım.
Fakat Öğrenmem gereken daha çok şey var.
Acaba butür kuluçka makinalarında en verimli şekilde ısı alınması için ne yapılmalı. Hangi sensörler kullanılmalı. Daha önce hiç yapılmış kuluçka makinası görmedim incelemedim. Acaba DS18b20 mi iyi olur LM35 mi yoksa nem ile birlikte kullanılacak olursa SHT11 mi LM35 in denemedim ama diğer iki sensörü aynı ortamlarda ölçüm yaptım hatta ikisinide yan yana koyup ölçüm yaptım. Ama iki sensör arasında ölçülen sıcaklık farkı bi türlü 2 nin altına inmiyodu. Bunu sensörlerin farklı olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Acaba kuluçka makinalarında tek sensörmü kullanılmalı yoksa birden fazla sensörmü kullanılmalı. Acaba hangisi uygun olur.
Isının ayarlanması bu işte azamı şekilde önemi var.
Aslında ilk makinamda yaptığım hata sensörü makinanın ortalarına koymak yerine üst taraflarına koymuştum. Buda ısının yanlış ölçülmesine sebeb oluyordu. Buna dikkat etmek lazım.
Birde arkadaşlar şu yumurtaları ve makinayı dezenfekte etme işi nasıl oluyor bu iş için özel temizlik cihazları varmı. Kuluçkaya girecek olan yumurtaların suya değmemesi yıkanmaması gerekiyormuş. Yumartaları ve makinayı nasıl dezenfekte edebiliriz.
Ha birde bi tecrübem var onu paylaşmak istiyorum. Eğer makinanın içine su koyarak nemlendirme yapacaksanız koyacağınız suyu mutlaka 2-3 dk kaynatıp soğuduktan sonra koyun. 37 derece bakterilerin üremesi için çok müsait bir ortam. Eğer şebeke suyunu direk koyarsanız 3-4 gün sonra sudan kokular gelmeye başlıyor :D