Ses ile pic kontrol

Başlatan einstain90, 16 Kasım 2007, 20:54:11

einstain90

Arkadaşlar bir yerde görmüştüm çocuk küçücük bir devre ile bir anahtarlama devresi yapmıştı.Bir kere el şaklatınca lamba  yanıyordu bir kere daha şaklatınca sönüyodu.Bunu 16f877 ile yapmayı denedim ama beceremedim.Bunu picte yapmanın bir yolu varmı veya elinde başka bir devre olan şemayı atabilirmi.
Her işte her zaman bir aksilik çıkar.Siz yeterki pes etmeyin...

mech

madem merak sardın, osiloskopla bi inceler misin ses frekansını. buraya da sonucu yazarsan çok memnun olurum.
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

einstain90

Osilaskop alıcakkadar yükselemedim daha...
Her işte her zaman bir aksilik çıkar.Siz yeterki pes etmeyin...

mech

ben şunu buldum. http://www.forumturka.net/forum/showthread.php?t=23353

picle yapmak için en azından çırpma ile oluşan voltaj değişimlerini pice çözdürmen gerekir diye düşünüyorum. Ya da üstteki gibi devrelerin mantığını çözmeli ve pice uygulamalı.
not: ses kartını osiloskop gibi kullanan programlar vardı sanırım.
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

mech

Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

Fixxer

Peki ses karşılaştırmasını nasıl yapabiliriz tıpkı cep telefonlarındaki sesli arama gibi ? bildiğimiz bir tek ısd serisi var oda ses kaydedip çalıyor.
...............................

aslan_korhan

PIC ile ses karşılaştırmak pek olacak şeyler değil. Belki iyi bir yazılımla dspic lerle olur. Oda az komutlar kullanılırsa. Ne kadar çok algılanacak komut olursa iş o kadar zorlanacaktır ve hatalı algılama arttacaktır. PC ile bile bu işler çok randımanlı çalışmıyor...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

AST

Aşağıdaki devre mikrofonla motor kontrolü yapıyor.Bu devre sesi algıladığı zaman motoru belli bir süre çalıştırıyor.Sen bu devreyi biraz değiştirerek PIC' e uyarlayabilirsin.Motora bağlanan kısmı iptal edip, buradan bir direnç üzerinden PIC' e giriş sinyali uygulanır ve çıkıştaki devre kontrol edilebilir.Aslında PIC'e de gerek yok, direk T tipi bir flip-flop bağlanarakta bir röle, bir lamba kontrol edilebilir.


Fixxer

Sonuçta cep telefonu teknolojisinde böyle bir sistem kullanılıyor. bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşımız bunu bize açıklayabilirmi sonuçta bir kıyaslama söz konusu  ilk olarak bir ses kayıdı yapılıyor  sonra bu yapılan ses kaydını  start verdiğimiz anda alınan sesle kıyaslıyor ve ne yapması gerekiyorsa onu yapıyor (grip olunca) yemioyor o ayrı  :P  birde grip ken ses kaydı yaparsak olay bitmiştir  :twisted:
...............................

mech

bence ilk başta denemek gerekir. Tamam pic ile ses tanımlama yapalım demiyorum ama yüksek frekanstaki (mesela el çırpma gibi) sesleri pice allgılatmak çok da zor olmamalı. Analog sinyaldeki değişimleri ölçerek o frekans aralığındaki seslerde role aktif olsun 2 sn beklesin bir dahakinde de kapansın. Benim zamanım olsa denerdim.
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

volblood

Fixxer demiş ki:
Sonuçta cep telefonu teknolojisinde böyle bir sistem kullanılıyor. bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşımız bunu bize açıklayabilirmi sonuçta bir kıyaslama söz konusu ilk olarak bir ses kayıdı yapılıyor sonra bu yapılan ses kaydını start verdiğimiz anda alınan sesle kıyaslıyor ve ne yapması gerekiyorsa onu yapıyor.....

Aslında bu olay böyle olmuyor. Öncelikle belirteyim, bu konuda herhangi bir çalışmam olmadı ama hakkında okumuşluğum var.
Şimdi cep telefonunda bir ses kaydı yaptığınızı düşünün. Sonra başka bir sesi bununla karşılaştıracaksınız. Bu iki sesi üst üste çakıştırmak neredeyse imkansız. Bunu anlamak için şunu tavsiye ederim, goldwave tarzı bir ses işleme programı bulun. sonra kendiniz aynı kelimeyi bikaç defa kaydedin. bunların ses spektrumunu inceleyin. aynı kişiye ait, aynı kelimenin bile ne kadar farklı olduğunu göreceksiniz. bir de bu kayıtları hex'e dönüştürün. O zaman bire bir karşılaştırmanın imkansızlığı anlaşılacak.
Bu konu ile ilgileniyorsanız dsPIC'lerin codec'li versiyonlarını deneyebilirsiniz. Ses üzerine birçok algoritması var microchip'in.
Ses tanımada kullanılan algoritmalar da daha çok sesin enerjisi ve frekansı üzerine.

Saygılarımla,

ayhani

Merhaba arkadaşlar. Cevap yazan arkadaşlar bence olayı fazla karmaşıklaştırmışlar.
Soruda el çırpması ile çalışan bir pic yapacağım demiş.
AST nickli arkadaşımızın verdiği devrede T3 transistörünü söküp T3'ün beyzinin bağlandığı noktayı pic'in herhangi bir pinine girince sorun çözülüyor. Gerisi yazılıma kalmış. Yazılım ile ister devreyi 1 dakika ister 5 dakika çalıştırabilirsiniz.

Bilmeyenler için AST arkadaşımızın devresinin çalışmasın.
Devrede T1 transistörünün beyzine bağlanmış 0.33mf'lık kondansötör filtre görevi görür. Elinizi çırptığınızda çıkadığınız yüksek ses ile mikrofon uçlarında bir gerilim oluşur. Bu gerilim 0.33 mf'lık kondansatörün filtre seviyesini geçince  T1 transistörü iletime geçer. T1 transitörü iletime geçince T2 ve T3 sırayla iletime geçer ve motor çalışır. Çıkardığınız ses belli bir şiddette olmalıki mikrofonun ürettiği akım 0.33 mikrofaradlık kondansatörden geçebilsin.
Saygılar.
En iyi bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir.

Fixxer

Burada olayı karmaşıklaştırdığımız filan yok sadece konu ile aklımıza gelen bir fikri paylaşıyoruz kafa karıştırma demiyelimde daha komplex diyelim  ;)
...............................

kafa1500

Devredeki 3u3F'lık kondansatör motorun iletimde kalma süresini ayarlıyor. Bu kondansatörün değeriyle oynanmalı mı sorun çıkarır mı?
Güzelin nazına, Ford'un ara gazına hastayım.

stlg

Devredeki role sokulup led yoluna bir opto baglanabilir ve bu şekilde pic surulebilir



ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.