tranzistör ile motor sürme

Başlatan raprap17, 04 Aralık 2007, 20:56:13

raprap17

merhaba
öncelikle konuyu nereye açsam diye düşündüm en uygun burasını buldum.
Benim şöyle bi sorum olacak.Elektronik konusunda fazla bişey bildiğim söylenemez ,o yüzden basit bişeyse özür dilerim..

Şimdi ;Elimde çıkışında 20V gerilim ve max. 100mA akım verebilen bir PLC var.Bu PLC nin çıkışına seri 100ohm direnç ile birlikte tranzistör bağlıyorum.Benden bu tranzistör ile 40V luk 2A akımda çalışan bir motor sürmem isteniyor.

Anlamadığım nokta şurası;yukarıdaki tipteki bi motor max 100mA ile sürülebilir mi? Başka elemanlar eklemek lazım mıdır?Lazımsa değerleri nasıl hesaplanır?
Neyi arıyorsan osun sen ! Hz. Mevlana

ibrsel

Mümkün ise opto kuplör kullanarak süreceğin malzemeyi çalıştırmayı dene..Bu şekilde PLC yede zarar vermemiş olursun..Yoksa senin de düşündüğün gibi 40V 2A destekleyen bir transistör ile motorunu çalıştırabilirsin. Veya PLC ile transistörü sürüp,transistör ilede roleyi sürerek motoru çalıştırabilirsin..Ama en güzeli yukarıda belirttiğim gibi opto kuplör kullanarak yine role veya uygun transistör ile motoru çalıştırman..

stlg

Sevgili ibrsel arkadasın dedigi gibi bir baglantı sekli

bostaki uc 40v tun gnd si olacak yazmayı unutmusum :oops:

ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

picusta

2A'lik (nominal) motoru 2A'lik transistörle dogrudan sürmek istenirse sorunlar çikabilir, hele motor ilk harekete basladigi zaman. Ya soft-start PWM, ya da gerilim sinirlayan baska bir devre koymak gerekebilir.