analog çıkış

Başlatan simo, 09 Aralık 2007, 23:21:15

simo

merhaba arkadaslar üzerinde çalsıtıgım bir proje var bu projenin bir bölümünde PICin çıkısında 0....5 volt arası bir gerilim almak,5 voltu 10 yada 100e bölmek istiyorum .ancak pic basicdeki mevcut komutlarla bunu saglayamadım .programı yapıp proteusta denedim ancak 5 volttan baska bir deger göremedim.kullandıgım pic 16f873. bu PICin ccp modulunu kullandım.yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

mech

pwm kullan ya da dac entegre kullan.
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Şarttır

ibrsel

PIC in çıkışını kullandığın programda lojk 1 yapar isen 5V elde edersin..Eğer PIC in çıkış uçlarından 5V ve daha altında gerilimler elde etmek ister isen,yazılımında PWM kullanman gerekir..Duty Cycle ayarlaması yaparak 5V un altında istediğin gerilim elde edebirlisin..

simo

duty ayarlamasını yaptım ancak basaramadım hatta proteusdaki osilaskopta duty nin durumunu görebiliyorum.projemde çıkısı bir butonla azaltıp bir baska butonla arttırmak istemistim.bu butonlarla osilaskopta dutynin değisimini görebiliyorum.ancak dc voltmetrede 0 ve 5 volt görebiliyorum.bu arada PICin kendi pwm modülünü kullanıyorum

sb_03

Devrende çıkış uçlarında kondansatör varmı?Deşarj olamadığı için sabit 5 v görüyor olabiliriz
Allahım dünyama da bereket ahiretimede bereketler ver ama dünyasını ahiretine tercih edenlerden eyleme

arslan74

Merhaba,

PWM ile Voltajın genliği değişir, Voltaj değişmez. Eğer Basit bir Voltmetre ile ölcüm yapar isen o zaman, onlara DC de sadece tepe değerlerine bakarlar. Dolaysıyla olctüğün voltaj sürekli 5 Volt görürsün. Bu değişimi görmek ölcü aletinin True RMS ölcüm özelliği olması gerek. O zaman görebilirsin.

Eğer cıkışta DC bir voltaj değişimi isityorsan. O Zaman cıkışa ayrıca RC flitresi eklemen gerekli. Direkt olarak PWM ile Voltaj değişmez.

Ama bazı PIC'lerin basit bir DAC özelliği var. Örneğin 16f628 veya 16f648 ile RA2 bacağını Dac gibi kullanabilirsin. 16 kademeli DAC yapabilirsin. Kendimde denemesini yaptım. Gayet düzgün çalıştı.

Sana Dac elde ettiğim sonucları yaziyorum.

Alıntı Yap

/************************************************************
   Voltage referace Ayarları.
   VDD = 5Volt için.

-------------------------------------------------------------   
   VREN = 1, VRR = 0,

Vref = ( VDD/4 ) + ( VR<3:0> / 32 * VDD )      

VR<3:0> = 0;   Sonuc = 1.25 Volt;    Min.
   VR<3:0> = 7;   Sonuc = 2.34 Volt;    Orta
   VR<3:0> = 15;   Sonuc = 3.59 Volt;    Max.

VREN = 1, VRR = 1,

Vref =  VR<3:0> / 24 * VDD

VR<3:0> = 0;   Sonuc =    0 Volt;   min.
   VR<3:0> = 7;   Sonuc = 1.46 Volt;   orta
   VR<3:0> = 15;   Sonuc = 3.12 Volt;   max.

************************************************************/

Ancak senin kullandığın PIC'te o özellik yok. PWM cıkışına düzgün bir RC flitresi ve buffer ilede bir ceşit DAC elde edebilirsin.

Selamlar

simo

bana iki adet yani birbirinden bagımsız iki analog çıkış gerekli bu durumda bana 16f628 in pin sayısı az geliyo .mümkünse bana 16f876de devre ve programda yapmam gereken değişiklikleri söylermisiniz.rc ve buffr devresini nasıl kurabilirim

ibrsel

16F88 de kullanabilirsin

arslan74

Alıntı yapılan: "simo"bana iki adet yani birbirinden bagımsız iki analog çıkış gerekli bu durumda bana 16f628 in pin sayısı az geliyo .mümkünse bana 16f876de devre ve programda yapmam gereken değişiklikleri söylermisiniz.rc ve buffr devresini nasıl kurabilirim

Merhaba,

Google da PWM DAC diye aratma yaptığınızda konuyla ilgili 345000 sayfa buldu. Size zahmet olmasın diye konuyla ilgili bazı linkler vereyim.

http://www.antrak.org.tr/gazete/122000/barbar.htm

Yapman fereken devre. Passive RC Low-Pass Filter ve Opampla Buffer. Aşağıdaki şekildeki gibi.

Ayrıca aşağıdaki dökümanda yapman gereken devrenin şeması var.

http://www.charmedlabs.com/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=26&Itemid=44

Hata aşağıdaki linkte PIC ile PWM ile nasıl DAC elde edilir onu anlatiyor.

http://users.tpg.com.au/gramo/Site/dac.htm

Selamlar