DMX 512 - 1024

Başlatan bymrz, 25 Aralık 2007, 14:27:24

bymrz

akadaşlar bu dmx512 veya dmx 1024 diye tabir ettiğiniz şeyler nasıl oluyor onu anlayamadım.rs 485 te slave olarak en fazla 32 adet alıcı bağlayabiliriz diyorsunuz, peki 512 tane alıcıyı nasıl kontrol edebilcez???
sanırım çoğaltma olayını repeater larla yapıyoruz..
peki 512 yada 1024 tane alıcıyı nasıl adresleyeceğiz, adrsleme için dmx standardında bir byte yani 255 farklı alıcıyı tanılayabiliriz,

peki 1024 adet alıcıyı nasıl kontrol edebileceğiz???

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

sagamen

herkEse kolay gelsin

bymrz

gereki araştırmayı yaptım, dmx protokoc standardı vs, fakat 255 den fazla alıcı adresleri için birden fazla link yani iletim hattı kulanılıyor, bunlara da sırasıyla 512 veya 1024 adresi dolaşmak baya bi süre alıyor ve sıkıntı oluşuyor... bi alıcıya bir işlem kodu göndermek 88 us sürüyor...

OG

alone_lover
Bu bir standart olmuş, sistemin yapısı o. Genelde kullanıldığı ışık sistemleri vs de fazlası ile yeterli.

Her 512 lik gruba "universe" denir. İhtiyaç kadar universe kullanılır. Ben 8 e kadar universe'e sahip sistem gördüm, daha büyüğünü görmedim.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

bymrz

işte benim anlamdığım da bu? 512 adet alıcıyı nasıl kontrol edebiliyorlar?yani nasıl adresleniyor, normalde DMX protokolüne baktığımızda adresleme en fazla 255 tane oluyor???

OG

255 degeri data, 8 bit data 0-255 arası değer alabilir. Her bir adrese de 8 bit data gider.

Adres ise 512 adetdir. 10 bite sahip bir sistem. Dipswitch vs ile adreslenir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

bymrz

sanırım ben sorunumu anlatamadım tam olarak, alıcı elbette 10 bitte adreslenebilir daha fazla da, fakat ana yani master kısımdan(yada PC den) DMX standart protokolu ile nasıl 512 adrese bilgi göndereceğiz. Çünkü DMX prokolü :  birinci byte,ikinci byte şeklinde gönderiliyor.
Burada birinci byte:adres bilgisi,
           ikinci byte: data yani işlem bilgisi

ve burada görüldüğü üzere adres bilgisi en fazla 255 adet olabilir... 255 den fazla alıcıya bilgi göndermek için ne yapmak gerek?

OG

Alıntı YapBurada birinci byte:adres bilgisi,
ikinci byte: data yani işlem bilgisi
değil, burada hata yapıyorsun.



Sistem adresleri sıralı sayarak gider. Başlangıç (referans) RESET boşluğudur. RESET, 88usn LOW (88usn den daha uzun da olabilir, daha kısa olamaz) gelmişse sistem başta olduğunu anlar. Bu reset palsinden sonra datalar kanal sırasına göre normal asenkron formatında gelir. İlk gelen STARTBYTE (0.byte) dikkate alınmaz. STARTBYTE dan sonra gelen byte 1. kanala ait bilgi içerir.  Daha sonra gelen 2. kanala aittir. Bunun gibi 512 kanal sıralanır. Sonra yine reset boşluğu gelir. Kanala ait datanın değeri kendi içindedir ve değerinin ne olduğunu anlamak için Asenkron seri haberleşmeyi öğrenmelisin. Bu basit bir konu kolay öğrenilir. Aşağıda daha açık görünüyor.

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

bymrz

OG hocam Seri Haberleşmeyle ilgili sorunum yok, kendime göre yeterince uygulama yaptım.

Fakat şimdi sizin bu anlattıklarınızdan sonra olayı daha iyi anladım, ben her kanal için ayrı adres bilgisi ve işlem bilgisi gönderileceğini sanıyordum...sizin anlatımınızla daha iyi anladım.

fakat bu ardı ardına gelen 512 adet dataları(kanallara ait bilgiler) mesela 120. kanal nasıl algılayacak?
oradada o kanala ait işlemci gelen bilgileri(byteları) sayıp 120. data bilgisinin sırası geldiginde mi alacak o datayı?

ve ben bu seri bilgiyi alırken 628 in USART girişini kullanacağım...

OG

Doğrudur, saymaktan başka çare yok gibi.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

bymrz

Sağolasın OG hocam yine de sayende yanlışımı anladım, yoksa en DMX hep diğer türlü öğrenecektim:)

Birde ben burdan bazı arkadaşlara sitemde bulunmak istiyorum, bazıları direk önyargılı olarak hiç birşey araştırıp etmeden burada bişeyler sorduğumuzu sanıyolar, ve bişeye cevap verirken "ÖNCE GİT OKU" vs sözler söylüyolar,lakin öyle değil..
Mesela bu olayda ben DMX le ilgili baya araştırdım fakat okuyarak ta bazı teferruarlar öğrenilemeyebiliyormuş.Yani her zaman insanların tecrübelerinden yararlanmakta fayda var..

Neyse fazla uzattım, Herkese teşekkürler...

EFESU

konu  iki kez açılmış heralde

arkdaşlar konu kalmış kimse bişey yapmadımı bende  uğraşıyorum ama amacım pc den rs232 den  ışık robotu  kontrol etmek normalde dmx  kontrolü cihazları kontrol edebiliyorum program yazabiliyorum. protokol  kolay görünüyo fakat  bi kaç kaynaktan baktım farklı geldi ... pc yazılım  kısmı artı PIC ile arayüz geliştirmeyi düşünüyorum teknik anlamda uğraşan varsa paylşasın ortaya bişey çıkaralım . bu tarz  ürünlerin hepsi yabancı kaynaklı ....

mr_knox

evet bende bi ara baya bi niyetlendim malesef araya başka başka işlerin girmesinden dolayı rafa kalktı.
sadece 1 küçük uygulama yapabildim dmx le alakalı o da seninde belirttiğin gibi yabancı kaynaklı idi daslight
kutsal kitapları okuyup anlamayan dindar okuyup anlayan ateist olur.  ( Nikola Tesla )

EFESU

PC programı  ile uğraşıyorum  şu an fakat ... bunun  önemli  olan kısmı  dmx alıcısı sitede bikaç  kişi yaptığını benzer örnekler olduğunu yazıyorlar ama bakalım  ortaya bişey  çıakcakmı .. PIC veya atmel yazılımı  olan fikri olan herkesi bekliyorum ..
Arkdaşlar ortaya bişey çıkaralım ve bişey olsun ...

EFESU

protokolde  mtbf kısmı ne oluyo tam çözemedim..