ARM9 geliştirme boardı yapıyoruz [DONANIM]

Başlatan mp3dragon, 30 Aralık 2007, 22:39:42

mcan

devreye flash koymamızın yararı nedir, sd-mmc aynı işi görmezmi?

elemanların hiç birini kullanmadığım için gayet iyi duruyor.devrede kullanılacak sdram bildiğimiz pc remlerinden mi olucak? yani bazen farklı kılıflarda gördüğüm oluyordu,bizim kullanıcağımız pc raminden sökülebilecek ram çiplerimi?

bu haliyle güzel gözüküyor.rtc lazım olmazmı en azından sd-mmc için?

mp3dragon

@mcan,

1- Bootloader ve kernel, flash üstünde olmalı çünkü AT91RM9200 ancak flash üstünden açılış yapabiliyor. (8 bit paralel flash da olabilir ama o zaman devre karışacağından çift kat pcb zorlayacaktır.) Tabii uygulamalar SD/MMC veya HDD üzerinde olabilir.
2- SDRAM, PC üzerindeki bildiğimiz SDRAM. ancak dikkat edilmesi gereken noktalar var. 16 bit ve 32 Mb yani 512 Mbit olmalı. Bu da demektir ki her SDRAM modül uygun değil. Örneğin 8 çipli 256 MB modül olabilir. Tabii 54 pin TSSOP kılıf olmalı. Hemen hemen hepsinin bacakları uyumludur.
3- RTC AT91RM9200 içinde var zaten.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mp3dragon

Temel olarak evet. SDRAM 16 veya 32 bit olarak bağlanabiliyor. Tabii 32 bit bağlantıda 2 adet SDRAM kullanmak gerekecek ki bu devreyi karıştıracağından tercih edilmemeli.
Benzer şema olarak bu da kullanılabilir;
http://www.opencircuits.com/Linuxstamp

yukarıdaki şemalarda Ethernet PHY olarak KS8721 kullanılmış. RTL8201 bağlantısını gösteren şema aşağıda bulunabilir;

http://www.ronnaby.de/hardware.php
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mcan

internet bağlantısında sanırım problem var. ulaşmakda güçlük çekenler için kullanılması muhtemel bazı parçaların dosyalarını tek dosyaya koydum
1 sdram dosyası daha ekledim

bilesenler

mp3dragon

ilave etmem gereken noktalar var. İlki bu proje ARM9 ve daha gelişmiş ARM ler için başlangıç projesi olmakla beraber, ARM için pek giriş projesi değildir. Aslında tam olarak anlatmak istediğim bir yol ayrımı projesi olduğu. Yani donanım kısmı işin %20'si bile değil. Nasıl ki PC programcıları ellerine havya almadan driver yazabilmekteler, teşbihte hata olmaz bu proje de biraz öyle.

İkincisi biraz Epson driver dan bahsetmeliyim. S1D13506 sadece TFT driver değildir. Bir grafik işlemcidir. Üzerinde sadece TFT sürücüsü değil aynı zamanda VGA ve S-Video/Composit çıkışı bulunmaktadır. Bu da projenin pahallı TFT ler yerine normal monitör hatta TV bağlantısı üzerinden kullanabileceğidir. Bu özellik üzerinde TFT driver bulunan çoğu ARM de yoktur. Data ve Adres bağlantıları orjinal Atmel boardı üzerindeki S1D13806 ile aynıdır.
Epson için döküman ile linux ve winCE driverları aşağıdan bulunabilinir;

http://vdc.epson.com/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=64&Itemid=40

mcan eline sağlık ama SDRAM yanlış olmuş. 54 pin TSSOP 16 bit data yolu ve 32 Mbyte (256 Mbit) olmalı.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mp3dragon

Burada genel bir bilgi vermem gerekecek. Gerçi daha önceki mesajlarımda da açıkladım. Bu proje PIC'ten ARM'ye geçiş projesi değildir. PIC işlemcilerden daha üst seviye işlemcilere geçmeyi düşünen arkadaşlar ARM7 konusundaki mesajları takip edebilir. Bir yandan öyledir ama bir yandan da hiç elektronik bilgisi olmayana da yönelik bir projedir. Burada belki ilk başlarda elektronik bilgisi öne çıkacak gibi gözükmekle beraber asıl zorluklar programlama kısmında olacaktır. Çok iyi elektronik bilgisi olan bir uygulamacı yanında elektronik bilgisi sıfır ama programcılığı süper biri bir adım önde olacaktır.
Donanım tamamlandığında elimizde bios dahil hiç bir program yüklenmemiş bir PC bordı olacak. En baştaki donanım testlerinde belki direkt giriş çıkış programları yazılır ama daha sonra geliştirme linux gibi üst seviye işletim sistemleri üzerinde olacak. C/C++ bilmeyen PC programcılığı yetersiz arkadaşlar çok zorlanabilirler.

Ama herşeye rağmen gözünüz yılmasın. Nasıl PC donanımı hakkında hiç birşey bilmeyen biri PC kullanabiliyorsa bu projede biraz öyle. Sonuçta burada her türlü konu hakkında soru sorabilecek ve beraberce sorunları çözeceğiz.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

gallavi

Bu bord ne kadar fazla geliştiricide olursa ortada o kadar fazla kod olur belki kodun belli kısımlarını paylaşarak geliştirme yapılabilir o açıdan ortak bi bord üzerinde çalışmak avantaj bende en son dspic ler üzerinde çalıştım ama vaktim oldukça bu tarz projelerede katılmak isterim eğer kart ve işlemci toplu sipariş edilecekse bende 1 set alabilirim. Birde kartın belli kısımları modüler olursa iyi olurdu mesela işlemci ayrı bir kart üzerine monte edilip headerlarla ana karta takılırsa geliştirme açısından kolaylık olabilir. Biz dspic leri bu şekil kullanıyoruz ama yüksek frekanslarda sorun çokartırmı araştırmak lazım 40 mips de sorun olmuyo
DemirHan=gallavi;

ahmet2004

ground:

http://picproje.4shared.com/
da AT91RM9200   adlı klasör ve alt klasörleri olarakta DONANIM  ve YAZILIM
olarak bir alan açabilirmiyiz? Proje dosyaları  için.

gallavi

Birde merak ettim bu tarz kartlara yazılımı nasıl yüklicez ekstra bi programlayıcı olmadan yüklenebilirse çok kullanışlı olur bunun için işlemciye boot block yüklemek falan gerekirmi gerekirse bunu nasıl yüklicez veya bu tarz işler için başka bi mcu da karta dahil etmek gerekirmi  :lol:  kusura bakmayın aklıma takılanları yazdım sadece
DemirHan=gallavi;

mp3dragon

Alıntı yapılan: "gallavi"Birde merak ettim bu tarz kartlara yazılımı nasıl yüklicez ekstra bi programlayıcı olmadan yüklenebilirse çok kullanışlı olur bunun için işlemciye boot block yüklemek falan gerekirmi gerekirse bunu nasıl yüklicez veya bu tarz işler için başka bi mcu da karta dahil etmek gerekirmi  kusura bakmayın aklıma takılanları yazdım sadece

Daha sırası var ama jtag ile bootloader yükleyeceğiz önce. Bootloaderi bios gibi düşünebilirsiniz. Daha sonra usb, ethernet veya seri port üzerinden kernel yüklenecek.

H-jtag diye arasanız nette bulacaksınız. Wiggler diye anılan tek hc244 lü, paralel portlu, basit bir devresi var.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mp3dragon

İlk donanım problemi ortaya çıktı. AT91RM9200 3.3 volt I/O lara sahip. EPSON S1D13506 2.7-5.5 volt arasında çalışabiliyor. Buraya kadar sorun yok. EPSON'a bağlayacağımız EDO ramlar, yani hurdalıktan söktüklerimiz 5 volt olacak. EPSON VDD+0.5 volt toleransa sahip. Yani 3.3 voltta çalıştırıp, 5 volt EDO bağlanamıyor.  3.3 volt EDO lar var, IS41LV16100B gibi, onlarda parası bir yana ne Digikey'de nede Mouser'de bulunamıyor. Tek çare epsonu 5 voltta çalıştırıp giriş ve çıkışlarda 74LVC245 kullanmak görünüyor.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mp3dragon

İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mp3dragon

Hedefleri tekrar belirteyim;

1- Maliyet 100 usd civarı olacak,
2- AT91RM9200 işlemci kullanılacak,
3- Üzerinde TFT-VGA driver olacak,
4- Çift katlı PCB kullanılacak,
5- Linux ve WinCE çalıştırılabilecek,
6- 32 Mb SDRAM ve 4-8 MB Flash olacak,
7- Ethernet, USB Device ve Host, SPI, I2S, I2C, SD/MMC, IDE(HDD ve CDROM), GPIO bulunacak.

Bunların haricinde üzerinde USB host bulunduğu için linux driverı olan her türlü usb cihaz bağlanabilir. (Webcam, printer, USB bellek, usb Wi-Fi vs.) Tabii içimizde linux için (veya WinCE) driver yazacak kapasitede kişiler çıkıp hazır driverı olmayan donanımlar içinde driver yazabilir.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

tae

electronix.ru da hazir arm9 atmel arm uzerinde 2 side olan bir proje var.

volblood

Merhaba arkadaşlar, konuyla ben de ilgileniyorum.
Bir süredir güçlü bir işlemci arıyorum (özellikle ARM9 tabanlı). Ancak en büyük sıkıntım bu konuda tecrübemin olmayışından "acaba bu işi halledebilir miyim" di. Çünkü 700-1000 dolar arası bir demo kart alıp da onu çalıştıramamak ve destek alamamak hayal kırıklığı olur.
Burada ise aynı anda (mesela) 20 kişinin eline kart geçerse ve uygulamalar paylaşırsa çok keyifli bir iş olur.
Burada benim pcb açısından bi önerim olabilir. Odakla çalışan arkadaşlar illa ki vardır ancak ben daha önceki deneyimlerimde pek verim alamamıştım. O yüzden biraz daha paraya kıyıp baskı devre olmasından yanayım.

Saygılarımla.