ARM9 geliştirme boardı yapıyoruz [DONANIM]

Başlatan mp3dragon, 30 Aralık 2007, 22:39:42

ugurtarlaci

@Goktug

Sevgili Goktug arkadasim, PCB yi iki kat yaparak üretilebilirliği ve maliyeti konusunda  kolaylık sağlaması açısından tercih etmeni anlıyorum ancak benim 4 layer da ısrar etmemin sebebi başka. Bu alet 180 mhz hızında ve 66 mhz bus hızına sahip. Böyle bir hardware de 2 layer gerçekten bizleri üzebilir. 4 layer in malzeme dizmesi konusunda sana zaten pek faydası olmaz zaten. Sistemimizde Ana besleme gerilimi dahil 4 farklı gerilim hattı ve tüm bunların dolaşacağı ana bir Ground Plane imiz olacak. 4 Layer da ,2. ve 3. layerlerde signal hattı bulundurmak son çaredir. 2 layer kullanırsak, 2 katman arasında , yüksek frekanslı signallerde oluşacak magnetik alanı  yok edecek metal bir katmanın olmaz ve zorunlu olarak çalışma freknsımızı düşürmek zorunda kalırız. Forumda PCB başına 10-15 dolar gibi rakamlar proje bedelini arttırmaz şekliyle kabul edildi zaten . Üretimi konusunu da çözeriz bu hiç problem değil.

Yanlış anlaşılan bir nokta olursa şimdiden bağışla.
Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......

dentaytr

@uğur hocam,@göktuğ hocam,
4 katlı prototip üretelim ama şu an bu imkan varmı  tooling ödemeden, dediğiniz gibi 2katta magnetic resonance çok oluyo ground plane olmazsa 60mhzde bile sorun olabilir ama çalışmasını görmek bakımından 2kat düşünülebilinir, yani tüm komponentler test edilir 2 katta işlemci hızı düşürülür gerekli ölçümler yapılır sonra 4 kata geçilir
böyle bi yolda izlenebilir görüşleriniz nelerdir
"İnsanlara akılları ölçüsünde söz söyleyiniz."  hayat 1 ve 0 dan ibaret değildir insanlar hayatı 1 ve 0 a indirgeyerek anlamaya ve çözümlemeye calışır hayat sonsuz sayıda rakam ve sonsuz ilimden meydana gelir   http://www.robo-cards.blogspot

mp3dragon

http://picproje.4shared.com/ 'a 22. düzeltilmiş şema gönderildi. MAX3232 yerine MAX3243 eklendi, RESET MCP130 olarak değişti. Harici RTC eklendi, NCS0 ve NCS3 Exp. porta bağlandı.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

ugurtarlaci

@dentaytr

*     Tooling vs. herşey dahil kart başı 15 doları kesinlikle geçmez.
*     Böyle bir boardda( Malzemeler hep yüksek frekansa göre   düşünülmüş) düşük frekansla çalışmak bize birşey kazandırmaz arkadaşlar. Çogumuz bahsettiğiniz 40-50 hatta 60 mhz ile çalışan uygulamalar yapmışızdır. Bu kartta bir işletim sistemi , hatta WIN-CE çalıştırmayı planlıyoruz. O halde " 2 Layer deneyelim" demek zaman kaybına yol açabilir. 4 layer dan neden çekniyoruz bunu ben pek anlayamadım zaten arkadaşlar.
* ARM9 ve Embedded OS düşünüyorsak  2 layerde çalışıp çalışmayacağını test etmek  bence yersiz. 2 Layer da çalışacak uygulamalar için Bu geliştirme seti fazladır arkadaşlar.
* Şu kadarını söyleyebilirim ki , Böyle bir kartı verimli olarak çalıştırmayı düşünüyorsak PCB son derece önemlidir. Dizgi noktasına kadar Şemanın doğru bir şekilde çizilmesi ilk aşama, doğru malzemelerin seçimi 2.  aşama ve PCB son aşamadır ve her aşama çok ciddiye alınmalıdır.  Artık bu hızlara çıktığınızda kullanılan track lerin tipi, geçtiği noktalar , kalınlıkları ,uzunlukları, genişlikleri,  endüktif özellikleri , magnetic ekranlama vs çok önemli olacak. Eğer PCB üzerinde yer alan bir hatta bir başka hattan gelecek olan magnetic noise u kesemezsek iş içinden çıkılmaz bir hal alabilir.  ölçtüğünüz hat sağlamdır ancak istediğiniz veriyi iletmediğine şahit olabilirsiniz.

Son Olarak 2 layer tasarımın ,bu proje için üzücü sonuçlara yol  açması yüksek olasıdır arkadaşlar....
Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......

mp3dragon

16 bit yola 2 adet 8 bit edo bağlanırmı? sorusuna cevap aşağıda. 8 çipli (4 bit x 8 = 32 bit edo modul yolu) EDO modülün şeması. CAS0# yerine LCAS, CAS1# yerine UCAS olarak düşünün.

İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

Göktuğ

Alıntı yapılan: "ugurtarlaci"* Şu kadarını söyleyebilirim ki , Böyle bir kartı verimli olarak çalıştırmayı düşünüyorsak PCB son derece önemlidir. Dizgi noktasına kadar Şemanın doğru bir şekilde çizilmesi ilk aşama, doğru malzemelerin seçimi 2.  aşama ve PCB son aşamadır

ve her aşama çok ciddiye alınmalıdır.  Artık bu hızlara çıktığınızda kullanılan

track lerin tipi, geçtiği noktalar , kalınlıkları ,uzunlukları, genişlikleri,  endüktif özellikleri , magnetic ekranlama vs çok önemli olacak.

Eğer PCB üzerinde yer alan bir hatta bir başka hattan gelecek olan magnetic noise u kesemezsek iş içinden çıkılmaz bir hal alabilir.  ölçtüğünüz hat sağlamdır ancak istediğiniz veriyi iletmediğine şahit olabilirsiniz.

ugurtarlaci
133 mhz bus hızına sahip 3 adet PCI-X kart tasarladım, 4. kartta prototip asamasında. 2007 sene içerisinde 20 kadar 4 katlı proje bitirdim. Ciddiyet konusunda gereksiz endişelere sahipsiniz. Ve bilgi olarak ortada sıkıntı yok.
Ne olup olmayacagını hakkında daha konunun en basında uyarılarımla bildirmiştim. Su anda 35 kişiyi tamamlanmıs ve uzerinde bir sayıya bile zorlanmaktadır. Ortada 3500-4000 dolarlık bir proje cıkacak. Bu projede en temel kısım şematik. Şematigi erdal ile beraber yapıyoruz. Bu sematige katkı acısından ahmet 2004 ve 1-2 arkadas dısında hiç bir cevap yazılmamıstır. Sematikte 50 ye yakın hata sematik olusturulması sırasında düzeltilmiştir. Halada ufak tefek seyler cıkabilir.
Ortada azımsanamıyacak bir mesuliyet benim ellerimden geciyor. Erdala yardım etmeyi kabul ettigim andan itibaren bu mesuliyeti bende  tasımaktayım. İnsanların parasını kendi paramdan  veya calıstıgım yerin parasından daha dikkatli olarak harcamak zorunda oldugumu biliyorum.
Tum bunların sonunda kimsenin canını yakacak sonucların olmaması için ne gerekiyorsa yapılacagını tekrar belirteyim.

- Bu kart EMC testlerine girmeyecegi konusu herkesce biliniyordur umarım.
- Manual dizgi düşünülmesi ortaya pek cok calısmayan board çıkaracağı gerceğinide herkes biliyordur umarım.

ugurtarlaci

@mp3dragon

Daha önce bahsi geçen pasif malzemeleri reserve ettim. Bu malzemeler bendedir.

Kristalleri , bulabilirsem 25.mhz lik kristalide ,imkan olursa SMD olarak sipariş ediyorum. Bu ürünler de bendedir.

TSC2046 IPW gelmiştir . Faturası aşağıdadır.

Toplamda ;

94.64 $   - TSC2046 IPW için
34.84 $   - Pasif malzemeler için


Toplam 129.48 $ hesabıma işleyiniz.

İstediğiniz zamanda gönderebilirim veya tüm siparişleri toplar öyle gönderirim toplama merkezine.

Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......

dentaytr

uğur hocam yanlış anlaşıldım test için 2layer olarak söyledim sadece kontrol için yani kart üzerinde bağlantıları gözlemek, hataları düzeltebilmek için bizlerin elinde 4 layer olsun tabikide o konuda haklısınız

2layer düşünmemin sebebi prototip ucuz olur diye şimdi 4 katlıda düzeltme yaparsak tekrardan tooling gelmezmi

2katlı prototiple 4 katlı aynı maliyetde ise 4 yapalım derim
"İnsanlara akılları ölçüsünde söz söyleyiniz."  hayat 1 ve 0 dan ibaret değildir insanlar hayatı 1 ve 0 a indirgeyerek anlamaya ve çözümlemeye calışır hayat sonsuz sayıda rakam ve sonsuz ilimden meydana gelir   http://www.robo-cards.blogspot

files

Bu devreyi adam tutup çizdirsen 1 ayda güzelce çizer belki. bu adamın maaşı en az 1000YTL olsa gerek ( öğrenci veya yeni mezun biri olarak düşünelim) Yanlış anlaşılma olmadıysa Göktuğ arkadaşımız bunu hafta sonları veya müsait zaman çizecek,  projeye katılanlar ile veya tüm forum üyeleriyle paylaşacak galiba öyle anlaşılıyor.

Sayın arkadaşlar, hala merak ediyorum bu yapılacak kartın aynı özelliklerde veya yakın özellikli hali varsa 35 adet için fiyat alındı mı? Bu konuda bana  bilgi verebilirmisiniz ? sizin proje ile ilgili değilim ama kartın hazırı varsa onu alacam. rahatsız ettim kusura bakmayın. almışken iyisi olsun diyorum.

Erol YILMAZ

@files,

Yakın özellikte mi diye iyice incelemek lazım.
Bu şekilde bir araştırmanın maliyeti de bizim için pahalı,
İstersen sen araştırda onu bize hibe şeklinde sunuver.
İyisinden olsun ;)

Göktuğ

Alıntı yapılan: "ugurtarlaci"
Sevgili Goktug, öncelikle cümlelerimde seni bu denli hiddetli cevaplar yazmaya itecek kelimeler olduğunu sanmıyorum.
Bu projede paylaşmak ve birşeyler öğrenmek isteyen birçok arkadaşımız var. Sen birşeyleri biliyor olabilirsin ancak neyi neden yaptığını bilmek bu proje de herkesin hakkı.  
Biz profesyoneller  One Man Show dönemini uzun zaman önce kapattık arkadaşım.
Burada bu proje ile bilgilerini ilerletecek çok insan var.
PCB konusunda  ekleyeceğim bir nokta yoktur. Anladığım kadarıyla tesbit edilmiş kişilerin fikirlerine değer veriyorsun. Formu dikkatlice takip ettiğinde herkesin kendi imkanları ile bişeyler sunduğunu fakedeceksin..
İyi Çalışmalar
ugurtarlaci kimseye sinirli cevap yazmıyorum.Ciddiyet içerisinde oldugumu soyleyebilirsiniz en fazla. Asagıdaki mesaj konunun ilk sayfasından alındı.  
Pts Arl 31, 2007 10:11 am
Alıntı yapılan: "Göktuğ"
Bu kartta pek cok sey düşünülmemiş. Amatör bir kart.  Aynı chipin Atmelin boarduna ait yolladıgın pcb 8 katlı. 4 tanesi power gnd 4 tanesi signal. Simdi atmel parası var diyemi bu kadar kasmıstır?
Çalışmaz demiyorum. Neyse zaten 4 kat şansınızda düşük. Bunu bir deneyin. Ancak burada calıstı ürün yapayım 2 katlı sorun cıkmaz gibi bir düşünceye sakın kapılmayın.
Sizin bugünlerde belirttiğiniz durumların altını cizmişim zamanında.
-Bilgi ilerletme konusunda bir süre önce "Ne gerek, satın alalım" fikirlerine sahiptiniz,  bunu not alarak devam ediyorum.
-Forumda kişi secipde fikir begenme gibi davranışım hiç olmadı.
-Bilginin yayılması ve öğrenilmesi ile alakalı düşüncelerimi herkes iyi biliyor. 22 numaralı semayı acıp inceleyenler, sadece kullanılan sematik teknigiyle alakalı bile pek cok sey ögrenebilirler.
-Ayrıca bu önümüzdeki 1-2 ay içerisinde orcad capture ile alakalı cok geniş bir yazı yazacagımı yeri gelmişken söyliyeyim.

-Son olarak baslık ilk acıldıgında mp3dragonun bu işi cok rahatlıkla halledebilecegi düşüncesine sahiptim. Ancak baslık tartısmaları sırasında arkadaslarla msnde yaptıgımız bir gorusmede mp3 e daha fazla destek vermemiz gerektigi fikri olustu. Herkes elinden geldigince yardım ediyordur. Bende elimden geleni yapabilecegimi kendisine ilettim.Sematikde nasıl bir yardımım oldugunu mp3dragon yazacaktır. PCB kısmını, bir baskasıda yapabilir. PCB cizmenin hamallık oldugunu düşünen birisi olarak, benim acımdan hiç sorun olmaz.
Ben devam edeceksem; PCB kısmı tek kişilik iştir. Bu işin bana ögretilmeye kalkılmasına gerek bulunmamaktadır. Kartın kac katlı olacagına kartı bizzat cizecek kişi olarak benden daha iyi karar verebilecek biri yoktur. Baskası cizerse baskasının yapacagı işede karısmam.

******************

Files:
50 dolar fiyat verseler ne olacak, ne degişecek?  Yapmamızı engelleyecek bir sey yok. En fazla sayı 35 değilde 5-10 olurdu. Sorun yok bu acıdan.

leblebitozu

pcb konusu;

160 x 100 mm 2 kat pcb adet fiyatı 6.5$
160 x 100 mm 4 kat pcb adet fiyatı 12.5$

Bu fiyatlardan yaptırabiliriz.

ugurtarlaci

Şema ile ilgili olarak ;

*  Harici RTC ilave edildiğine göre,  dahili RTC için gerekli olan  32.768 khz XTALL e gerek kalmamış, kaldırılabilir.

* RTC için soft IIC düşünülmüş görünüyor ancak harici PullUp kullanılmadığını  görüyorum. Dahili PullUp lar düşünülmüş sanırım. Buna göre örneğin SD/MMC Card da kullanılan PullUp larda dahili seçilebilir ve harici PullUp lardan tasarruf edilebilir.
Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......

mp3dragon

Arkadaşlar,
Şemayı tartışalım, malzemeyi tartışalım, pcb nasıl çizilecek 2 mi 4 kat mı? hatta hazır board mı alalım onuda tartışalım. Ama lütfen kim ne biliyor kim ne bilmiyora taşımayalım.
Başlığın ilk mesajını, yani yazdığım ilk mesajı okuyun. Ben bu işe soyunduğumda şematik + pcb dizaynı için eagle, pcb için 2 kat olarak yola çıktım. Başlangıçta düşündüğüm şema bundan çok daha basitti. Ancak burada yapılan katkılarla proje çok daha kompleks ve profesyonel hale geldi. İlk andan itibaren göktuğ arkadaşımızın katkısı çok büyüktür. Ve açıkça şu ana kadar en büyük katkı göktuğ'dan gelmiştir. Ki kendisi için bu proje çok ilgi çekici değildir. Çünkü çalışma alanı farklıdır.Şematik ve pcb tasarlarken kendini de geliştirecek değildir. Sadece bir profesyonelin amatör ruha verdiği bir katkıdır. Onun sayesinde orcad capture'a giriş yaptım. Artık çok rahat orcad şematiği değiştirip geliştirebiliyorum, tabii hala öğrenecek çok şey var daha başındayım.
Yukarıda kullandığım amatör kelimesinde kimse takılmasın. Amatör kelimesi burada yapılan devrenin değil, çalışmanın şeklini belirtmek için kullanılmıştır.
Yapmaya çalıştığımız işe bizzat katkıda bulunan veya ilerde bulunacak çok sayıda arkadaşımız vardır. Hatta burada katılımcı olarak gözükmeyen, hatta mesaj dahi yazmamış ama benimle iletişime geçip hiç bir karşılık beklemeden malzeme temini konusunda yardımcı olan veya olacak arkadaşlarımız vardır. İşte bu bize moral vermektedir.
Şematik otaya çıkana kadar 22 kez değişime uğradı. Bunun tek elden olması için göktuğ ve ben sadece birimiz şema üzerinde çalıştı. Bu da demekki şema bu hale gelene kadar 11 kez aramızda gitti geldi. PCB'nin ise mecbur olarak tek elden çıkması gerekmekte. Ancak yerleşim konusunda fikir verilebilir veya tercihler sunulabilir. Göktuğ bu işe baştan beri gönüllüdür. Kendisi pcb tasarlarken ortaya çıkacak duruma göre kaç katlı olacağı ve pasif malzeme boyutu konusunda karar verecektir. Tasarlayan kişi olarak bu da elbette onun tercihi olacaktır.
Burada katkı sağlamak için uğraşan herkese teşekkür derim. Gerek malzeme temini, gerek şematik, gerekse pcb. Katılan herkes iyi kötü katkı sağlamaya çalışıyor ancak projenin amacını sadece maliyet paylaşma olarak lütfen düşünmeyin. Asıl amaç maliyet değil bilgi ve tecrübe paylaşmaktır. Yok ve olacağını da zannetmiyorum ama diyelimki bu ölçekte bir kartı yurtdışından hazıra ve daha ucuza getirtebildik diyelim. Bize katkısı ne olacak? ben orcad öğrenmeye başladım. Birçok malzeme öğrendim ve bir çok teknik. Üstelik daha programlama kısmı başlamadı. Programlamada tüm malzemelere hakim olarak 1-0 önde olacağız.
Lütfen alınganlık göstermeyelim, tüm katılımcılara ayrıca verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim.
Herkese kolay gelsin.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mp3dragon

Alıntı Yap* Harici RTC ilave edildiğine göre, dahili RTC için gerekli olan 32.768 khz XTALL e gerek kalmamış, kaldırılabilir.
Bence dursun, dahili rtc nin de kullanılması veya denenmesi gerekebilir.,

Alıntı YapRTC için soft IIC düşünülmüş görünüyor ancak harici PullUp kullanılmadığını görüyorum. Dahili PullUp lar düşünülmüş sanırım. Buna göre örneğin SD/MMC Card da kullanılan PullUp larda dahili seçilebilir ve harici PullUp lardan tasarruf edilebilir.
rtc için soft değil hard  I2C vardır. İlgili bacaklar atmel'in hard I2C bacaklarıdır.Pull-Up Exp. kısmında vardır.

@leblebitozu,

Katkıların gerçekten çok iyi. Teşekkür ederiz.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.