Proxxon MF70 Mini Freze den CNC resimli proje

Başlatan sezgin05, 02 Ocak 2008, 20:10:55

hoguz

Oradada kanallar var resimde belli olmuyor.Birbirinin içine giriyor saçlar..Esneme olayına gelınce en uzun parcası olan yan kısımlar 1 metre onlar bıle kastırmazsanız esnemıyor zaten sehpaya gönyede baglanıcak onlar esneme şansıda kalmıyacak.

Klein

Esnediğini göremiyorsunuz muhtemelen. ama esneyeceğine emin olabilirsiniz. Hatta sıcaklık değişimlerinde bile ciddi sapmalar olacağına emin olabilirsiniz. Tabi bu istenilen hassasiyete bağlı. Eğer yüksek doğruluk istemiyorsanız sorun yok.

sebo

İzmir'de çıkma malzeme arıyorsanız Çankaya ve bit pazarından çok daha malzemenin olduğu biyer biliyorum isteyen varsa yardımcı olabilirim her tür malzemeyi bulmak mümkün nerdeyse

hoguz

Alıntı yapılan: "Klein"Esnediğini göremiyorsunuz muhtemelen. ama esneyeceğine emin olabilirsiniz. Hatta sıcaklık değişimlerinde bile ciddi sapmalar olacağına emin olabilirsiniz. Tabi bu istenilen hassasiyete bağlı. Eğer yüksek doğruluk istemiyorsanız sorun yok.

Bir daha anlatayım arkadaslar bu sekılde calısmıycak cihaz bu gordugunuz şasenin bırde kaidesi var orayada baglanıcak.Bu sekılde calıstırırsanız tabii esner.Şuda var eksikleri yokmu tabiiki  var ama bunu bir kez yapıp önünüze koymadan göremiyorsunuz onlarıda çizimin yeni halinde düzelttim bile.Bir dahaki kesim çok daha iyi olucak.Geliştirmeye açık bir olay.

tayyar

Alıntı yapılan: "sebo"İzmir'de çıkma malzeme arıyorsanız Çankaya ve bit pazarından çok daha malzemenin olduğu biyer biliyorum isteyen varsa yardımcı olabilirim her tür malzemeyi bulmak mümkün nerdeyse

Arıyoruz tabi neden olmasın yeterki söyle sen.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

ugurtelefon

eğer elinizde imkan varsa aşağıda çizmeye çalıştığım gibi kenarları en az 10mm kıvırabilirseniz mukavemeti çok önemli ölçüde artacaktır.kolay kolay bükülmeyecektir.

hoguz

Alıntı yapılan: "hoguz"
Alıntı yapılan: "Klein"Esnediğini göremiyorsunuz muhtemelen. ama esneyeceğine emin olabilirsiniz. Hatta sıcaklık değişimlerinde bile ciddi sapmalar olacağına emin olabilirsiniz. Tabi bu istenilen hassasiyete bağlı. Eğer yüksek doğruluk istemiyorsanız sorun yok.

Bir daha anlatayım arkadaslar bu sekılde calısmıycak cihaz bu gordugunuz şasenin bırde kaidesi var orayada baglanıcak.Bu sekılde calıstırırsanız tabii esner.Şuda var eksikleri yokmu tabiiki  var ama bunu bir kez yapıp önünüze koymadan göremiyorsunuz onlarıda çizimin yeni halinde düzelttim bile.Bir dahaki kesim çok daha iyi olucak.Geliştirmeye açık bir olay.

Daha başka şekilde hallettim oralarını.

ugurtelefon

L297/298 den hiç bir randıman alamadım arkadaşlar.
herşey ısınıyor.
elimdeki hurdalardan yeni bulduğum bir motoru test ettim.baya bi toroman bir motor.tabi printer motorlarına göre.eski phaser/xerox lazer den söktüm.7,5derece 6,4ohm ünipolar motor.

aşağıda üzerinde çalıştığım 16F628A ile yapılmış PİCli halfstep driver görülüyor.6,46Voltta 1,45A akım çekerken''ki fren anındaki akımı''.
oldukça güçlü bir motor.rahatlıkla elle tutulamayacak durumda.


ugurtelefon

bu da sanayiden nasıl olduysa çok büyük şans eseri bulduğum
fiberden yapılmış her iki tarafında rulman olan tekerlek.
boşluk yok diyebilirim.
en azından prototip olarak yapacağım cihazda kullanabileceğim bir malzeme.
16mmlik suyu verilmiş sertleştirilmiş çelik mil üzerinde hareket edecek.
miller birkaç güne kadar nasipse tornadan çıkacak.
yaklaşık olarak 60x60cmlik bir cnc freze tasarladım.çalışma alanı ortalama 40x40cm gibi.
şaseyi 3mmlik profilden yapıcam.umduğum motor,driver kalitesini alabilirsem bu rulmanları iptal edip Lineer tip rulmanları  16mmlik miller üzerine montaj yapıcam.
tabiki bu arada hesaplı adam gibi motor bulma çabalarım devam ediyor.
aslında sıfır olarak var.ama bugün gelen mailde 47Euro+KDVden aşağısı yok gibi :cry:

ugurtelefon

geriye kalan şey akımı kontrol edebilmek.yada sınırlayabilmek.
devrenin beslemesi 7805 ile 5Volta düşürülüyor.
motor beslemesi harici bir kaynaktan veriliyor.
bu harici kaynak için kafamdan geçen şey 0-30V ve 0-3Amper ayarlı bir güç kaynağı.
kullanılan motor değerlerine göre güç kaynağından gerekli görülen akım ve gerilim sabitlenecek.
en azından teorik olarak şimdilik böyle.
elinizde güzel basit ve kararlı akım/gerilim ayarlı güçkaynağı devresi olan varmı.mümkünse test edilmiş.

emrahmrcn

MF 70 de alimunyum işleyebilmek için uygunmu , Nm 0,8 olan bir motor yetermidir sizce ?
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK

kemalettin

sayın ugurtelefon

acaba devrenin şemasını gönderebilirmisin

hoguz

@ugurtelefon

Ben pic ile half step  motor surmenın mantıgını anlamadım bunu pek ala L297  ıle yapabılırsın aynı işi gorucek hemde daha ucuz olucak.Eğer pic'e program yazıp mos ile microstep yürütüyorsan lafım yok.Ama gerisi anlamsız bence.

haciman

@ ugurtelefon

Hocam öncelikle kolay gelsin.

Ürettiğiniz mini cnc ile hangi malzemeleri işleyeceksiniz? Eğer makinanız ile kontraplak, mdf, plexiglas v.b. materyalleri işleyecekseniz resimde gördüğüm motor işinizi görmez. Size en az Nema23 kasa yaklaşık 1Nm torka sahip step motorlar gerekiyor. Deneme yanılma yöntemiylede size uygun motor gücünü bulabilrisiniz ama bu deneme yanılmalarda her defasında motor almanız gerekeceği için masraflı bir iş. Eğer sisteminizde eksenin ağırlığını ve kullandığınız sonsuz vida milinin adımını biliyorsanız, eksenin hareketi için ne kadar torka ihtiyacınız olduğunu hesap edebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki formulü kullanabilirsiniz.

Screw Torque: in-oz = (8 * Lb) / (pi * TPI)

Screw Torque: Sonsuz vidayı hareket ettirmek için gerekli tork. Yani ekseninizi hareket ettirmek için gerekli tork.
Lb: Eksenin toplam ağırlığı
pi: 3.14
TPI: Sonsuz vida üzerinde eksene bağlı olan somunu 1 inç hareket ettirmek için sonsuz vidaya attırılacak tur sayısı.

Dikkat edecek olursanız formuldeki değerler metrik sistemde değil. Dolayısıyla formulü kullanmak için gerekli çevrimleri yapmanız gerekiyor.
Çevrimler için aşağıdaki değerleri kullanabilirsiniz.

1 kilogram (kg) = 2,2046 libre (lb)
1 İnç = 2,54 cm = 25,4 mm
1 Nm = 141,6 oz-in
************************************************************
Bir örnek verirsem daha iyi anlaşılacağını sanıyorum.

42x30x2 cm ebatında alüminyum bir X eksenimiz olsun. Ve bu ekseni vida adımı 3 mm olan sonsuz vida ile tahrik edelim. Öncelikle eksenin ağırlığını hesaplamalıyız. (al=2,7 g/cm3)

1-) Ağırlık= hacim x özgül ağırlık
    Ağırlık= (42x30x2) x (2,7)
    Ağırlık= 6804 g = 6,8 Kg

Lb= 6,8 x 2,2046
Lb= 14,991

2-) X eksenini 1 inç hareket etmesi için sonsuz vidanın kaç tur atması gerektiğini hesap edelim

TPI= 25,4 / 3
TPI= 8,46

3-) Şimdi X eksenini hareket ettirmek için gerekli torku hesap edelim.

X= (8 x 14,991) x (3,14 x 8,46)
X= 4,51 oz-in

Bu değeri Nm çevirirsek Nm= 4,51 / 141,6= 0,03 Nm çıkar.

Şimdi diyebilirsinizki gerçekten bu kadar küçük değer çıkıyorsa bize torku çok küçük olan bir motor yeter. Ama işin aslı böyle değil.

1-) Sürtünmeleri yok kabul ettik. Ama sonsuz vida ile somun arasında, eksenin yataklandığı millerle eksen arasında sürtünmeler mevcuttur ve bu sürtünmeleri yenmek için ekstra torka ihtiyaç duyulacaktır.

2-) Bulduğumuz bu değer sadece ekseni (tablayı) hareket ettirmek için gerekli tork. Ama kesme işlemi esnasında, kesme kuvveti de step motorların üzerine binecektir (kesme kuvveti spindle motorun gücüne, çakının çapına, ilerleme hızına, dalma derinliğine göre değişir). Kesme kuvvetini yenmek için yine ekstra torka ihtiyaç duyulacaktır.

3-) Eksene bağladığımız işlencek parçanın ağırlığını hesap etmeliyiz. Bu agırlığı da hesaba katarsak yine ekstra torka ihyicamız olacaktır.

4-) Step motorlar doğaları gereği hızlandıkça, ürettikleri işe yarar tork miktarı azalır. Eğer makinanız ile hızlı işlemler yapmak isitiyorsanız (kesme, oyma, frezeleme) ekstra tork gereklidir.

Sonuç olarak mini cnc yapacak birinin, 1 Nm altında torka sahip motorlarla uğraşması zaman kaybı olacaktır diye düşünüyorum.  
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

cyurdalan

Selam beyler Optimum bf 20 yi cnc çevircem kafamı karıştıran bir problem war;
Şimdi Z ekseni baya ağır ve ben alüminyum işlemeyi düşünüyorum Z eksenine bağlıyıcam motor torkunun ne olucağı soru işareti;
http://www.optimum-machines.com/fileadmin/Produkte/Optimum/Erlaeuterungen/GB/bf20cnc.pdf
linkini verdiğim cnc ile ayni makine ama ben kayış ile değilde motor milleri ile kare vidaları direk uç uca bağlayacağım için daha fazla tork üretmesi gerekirmi?Adam her dönüşte 400 step diyor yani motor 1 tur döndüğü zaman (200 step) kare vide 2 tur (400 step) olduğunu düşündürdü;
Yani 4,4 Z için kullanmış benim kaç kullanmam gerekicek?