Proxxon MF70 Mini Freze den CNC resimli proje

Başlatan sezgin05, 02 Ocak 2008, 20:10:55

erkan614

mayıs ayna kadar bekliycez o zaman :(



resimde benim bu gün çalıştırdığım devre var pic F628 ile pals ve dır üretiyorum l297 ve l6203 ü sürüyorum.
motor bağlı değilken sinyaller normal
fakat motoru bağladığımda devredeki enerji kısa süre kesilip geri geliyor sürekli (power legi biyanıyor bi sönüyor yani elektrik gidip geliyor)
motor etiketinde 300V/3A 1.05Nm yazıyor
güç kaynağı 24V/4.8A smps 5volt kısmı 7805 ile yapıldı

kafama takılan tek sorun devrede elektrolitik kondansator hiç yok yarın bolca kondansator ekleyip tekrar deniycem ama sorunun bu olmadığına emin sayılırım

hoguz

Normal L6203 devresi bu.L297 11 nosunu VCC ye ver.Şemada onu bır yere baglamamışsın.Aslında bu guzel bır devre bunu yazılım ile microstep sürersek cok ucuz ve güzel bir surucumuz olur.


haciman

@ erkan614

Şimdi bu devrede L297'nin iki görevi var değilmi.

1-) Dır ve Step sinyallerine göre H Brige IC leri kontrol ediyor (bipolar motorun 2 sargısını 2 adet L6203'e bağlı. Sırayla bunlar açılıp kapanarak sargılara akım veriyor).

2-) Sense girişi sayesinde motor sargılarındaki akımı kontrol ediyor (Chopping olayı).

Peki L297'yi aradan çıkarıp motor sargılarından gelen geri dönütü Pic'e versek (Vref girişine sanırım), pic bunu işlese ve akımı kontrol etse. Ve L297'nin birinci görevini pice yaptırsak ama bir farkla, mikrostep algoritması yazarak (Picstep deki gibi).

Ben EML elektronik mezunuyum ve bizim zamanımızda pic yoktu. Hep ayrık devre elemanları ile çalıştık. Şimdi diyorum keşke pic programlama biz lisedeyken olsaydı. Şimdi kesinlikle bu bahsettiğim sürücü üzerinde çalışıyor olurdum.
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

ugurtelefon

@erkan614
eğer foruma gönderdiğin devreyi tamamiyle aynısını yaptıysan orada bir hata var.
L297nin 13 ve 14 nolu bacaklarına dikkat et.onlar sesnse1 ve sense2 uçları.1ohmluk referans dirençleriyle şaseye bağlı olması gerekiyor.
ama sen dirençleri 14 nolu bacağa bağlamışsın.13 nolu bacakta bişey yok.

eğer ki çizimle yaptığın devre farklı ise yani yukarda bahsettiğim hata yoksa,şunu dene

besleme kaynağım smps demişsin.
bir kerede normal bildiğimiz trafolu bir besleme ile denermisin?
çünkü benim yaptığım testlerde heriki çeşit besleme kullanıyorum.smps kaynak bazen ilk çaıştırmada kısadevreye düşüyor.kaynağı power on/off yaptıktan sonra devreye giriyor.yani kısadevre koruma olayı.

birde şu var.F628 ile tetiklediğini görüyorum.full mü? half mi? tetikleyecek pro yazdın?
bende bir arkadaşımla F628A üzerine çalışıyoruz.bideki half mode sürüyor.(şimdilik).ama L297 yok bizim devrede,direk sürücüye gidiyor.o da şimdilik transistörlü sürücü katı.
benimde üzerinde uğraştığım kısım chopper olayı.
a-ya L297 üzerinde bir bağlantı değişikliği ile
b-yada besleme kaynağında yapılacak bir akım sınırlamasıyla bu sorunu halletmek gerekiyor.
şimdilik elimde olan malzemelerle opamplar üzerine bir akım sınırlaması tasarladım.onu test etmek aşamasındayım.bugün yarın pcb çıkarıp test edicem.

erkan614

arkadaşlar cizimde 2 hatam var 1.si control ucu vcc de, cizmeyi unutmuşum 2.si iki adet paralel sense dirençleri sense1 ve sense2 ye bağlı çizimde hepsi snse1 e bağlı gözüküyor yani sense uçlarının ikiside 0.5R lik dirençle şaseye gidiyor

tahminim sizinde söylediğiniz gibi smps kısadevre korumasına giriyor bide hiç kondansator yok beslme girişinde sanırım akım sınırlama kısmında bi gariplik var

F628 e lcd ekran ve bikaç tene tuş bağlı devrede half/full cw/ccw girişlerini bu tuşlarla değiştiriyorum.
l297yi asıl kullanmamın sebebi chopping, ama hazır özelliği varken dır ve step sinyallerinide ona yorumlatıyorum

bu devreyi microstep yapmak zor değil aslında güzel bi algoritma yazıp l297 olmadan 18f serisi bi entegre ile olabilir.

linkde L6203 e benzeyen bi entegrenin (1.5A) mirostep sürülmüş hali var sanırım microstepin mantığı hakkında biraz bilgi verir
http://rapidshare.com/files/104234429/microstep___351_ema_farkl__305_.pdf.html

erkan614

problemi buldum motorlar yüksek akım çekiyor
yani L297 akımı sınırlamıyor l6203lerin biri yandı :(

bu akım sınırlama işini nasıl yapıcaz?

picusta

Alıntı yapılan: "erkan614"problemi buldum motorlar yüksek akım çekiyor
yani L297 akımı sınırlamıyor l6203lerin biri yandı :(

bu akım sınırlama işini nasıl yapıcaz?
Sargidan geçen akimi kontrol ederek olacak galiba.
Araya akim sinirlayici seri bir eleman koyacaksin veya akim kontrol döngüsünü yapacaksin.

ugurtelefon

Alıntı yapılan: "erkan614"problemi buldum motorlar yüksek akım çekiyor
yani L297 akımı sınırlamıyor l6203lerin biri yandı :(

bu akım sınırlama işini nasıl yapıcaz?

zaten bu driver devrelerinin PÜFFFF noktası bu.akım sınırlama.yoksa motor sürmek bişey değil.
ben daha önceki mesajımda belirtmiştim.opamplarla bir devre düşündüm.biraz önce pcbsini çizdim.
izlediğim yol besleme üzerinde taa girişte akımı sabitleyebilmek.böylece aynı akım sınırlama devresini istediğim driver devresinde kullanbileceğim.
olumlu sonuç alırsam sizlerle tabiki paylaşırım.

erkan614

chopping frekansını çook iyi ayarlamak lazım bunun için L297 nin osc ucuna 100k ve 1nF dan oluşan bi rc devresi koydum sense direncini 0.2R (4 adet 1R paralel çok ısınıyo yoksa) ayarlayıp l297nin vref ucundaki potansiyometre ile max 3A sabitledim devre 24V besleme girişi ile tastamam çalıştı maximum 600 devire çıktım (motor:300V/3A 1.05Nm sanyodenko) yalnız 600 devirde rezonansa girmemesi için motor akımını 0.8A e kadar düşürmek zorunda kaldım bu arada 2 adet L6203 daha yaktım potla oynarken bi ara 5A çıkmış. tek sıkıntım akımı 3A'e çıkaramıyorum rezonansa giriyo tdk marka başka bi 3A step motorda ise 0.6A'e kadar düşürmek zorunda kaldım rezonas yüzünden

bence enbüyük sıkıntımız çıkış palsini kare dalgaya yakın bi şekilde vermemiz sinüse benzetsek biraz daha yüksek hızlara çıkabiliriz belki burda yine microstep karşımıza çıkıyor ki kısa zamanda çözmemiz lazım

bu arada step motorlar max. kaç devir dönebilme kabiliyetine sahip?

http://www.icmurena.com/products_data/SDI_C403_GB.pdf

haciman

@ erkan614

Hocam ben Mach2+L297-L298'le 3V 2A bipolar motoru 600 devire çıkarınca "vay be motor deli gibi dönüyor" demiştim. TAbii o zamanlar daha gelişmiş bir sürücü yapma imkanım olmadığı için bana 600 RPM çok fazla gelmişti.

Ama gelişmiş sürücülerle motoru inanılmaz devirlere çıkarabiliyorlar.

Picstep'in bipolar bir motora 1600 RPM yaptırdığının videosunu görmüştüm.

MArdus Kreutz Unipolar mikrostep sürücü ile 425 Oz-in motorun 3500 RPM'i bulduğunu izledim. 3500 RPM bana inanılmaz gelmişti. AMa cnczone sitesinde "cheap driver" başlığında bir mesaj okudum ve bu kadar olur dedim.

"The G251 has been run-up to a 330kHz step pulse frequency (9,900 RPM on the test motor). "

Yani Mariss abimiz demek istiyorki

G251 bipolar mikrostep sürücüyü 330 kHz step pals frekansı ile çalıştırdım ve test motoru üzerinde 9900 devir gördüm.

Bu cümle üzerine söylecek söz bulamıyorum. Büyüksün Mariss abi.
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

erkan614

9900 devir galiba "vay be" demem gerekiyor.
bi yandanda içime sıkıntı geldi Mariss çıtatı bu kadar yükselmiş biz hala 1000 devire bile ulaşamıyoruz :(
yarın hemen ar-ge işine başlıyorum L6203 e 1000 devir attırmam lazım tabi bu L297 ile olcak iş değil 16f877 nin programını bu akşamdan başlıyorum.

haciman

@ erkan614

Yanlış anlaşılma olmasın, bahsettiğim 9900 devirde motor sadece dönüyor yani tork diye birşey kalmıyor motorda.

Şimdi 1000 devire ulaşmak güzel ama 1000 devirdeyken motorun ürettiği işe yarar tork çok çok azalmışsa (Tutma torkunun %20'si veya daha aşağı bir değer) motoru 1000 devire çıkarmanın pek bir anlamı yok. Peki ne oluyorda azalıyor bu tork? CEvap Back EMF. Step motorun rotoru dönme hareketine başladığında sargılara gerilim indüklemeye başlıyor. Step motor hızlandıkça indüklenen Back EMF artıyor haliyle. Chopping olayı ile akımı sabitlemiştik. Motora verilen voltajda sabit. Motorun ürettiği güç hesab edilirken, (Motor voltajı-Back EMF x Akım) formülü kullanılır. Devir arttıkça Back EMF artacak ve motorun ürettiği güç azalacak.

GEckodriver'ın sürücüleriyle sürülen motorlar, 1000 devirde tutma torkunun %70-%80 gibi bir miktarını koruyabiliyorlar. Back EMF olayından bir yere kadar etkilenmiyor motor. Acaba bunu nasıl hallediyorlar?

Eğer motoru 1000 devire çıkarıp Back EMF'yi bir şekilde absorbe etmenin yolunu bulabilirseniz bence mükemmel bir sürücü ortaya çıkar (tabii sonraki aşamada mikrostep özelliği olmalı).
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

picusta

Bu kadar ugrasacaginiza niye DC motor kullanmiyorsunuz?
Tork ve Hiz karakterisitigini çok daha iyi kontrol edersiniz ve kullanirsiniz.

erkan614

@picusta dc motor kullanırsak encoder de koymamız lazım encoder koyarsak hata çevirim algoritması lazım buda karşımıza pi ve pid algoritmasını çıkarıyor (acaba bulanık mantıkla motor sürenler varmı?) bunları yaparsak dc motor değil ipm kullanarak ac motor sürme dürtüsü oluşuyor :) .
dc motor deyince aklıma hep encoder+pid geliyor başka bir şekilde nasıl pozisyonlarız ki?

back EMF yi nasıl ölçeriz acaba?
choppinde sanırım 1000 de farklı 500 devirde farklı 200 devirde farklı frekanslar kullanmak lazım. çünkü motor döner ken fark ettiğim 600 devirde L298 vref gerilimini arttırmama ramen motor akılmı artmadı (tam bu noktada palsi keserseniz L6203'leriniz yanar 8) ) bi noktana verdiğimiz pals chopping frekansı ile kafa kafaya geliyor ve motora veterli enerji aktarılamıyor

ugurtelefon

motor devrini neyle ölçüyorsunuz,bunun kriterleri yada yöntemleri nelerdir.??