Proxxon MF70 Mini Freze den CNC resimli proje

Başlatan sezgin05, 02 Ocak 2008, 20:10:55

westcoast

Alm keserken kullandığınız çakının ağız sayısının az olmasına dikkat edin arkadaşlar.Eğer ağız sayısı fazla olursa talaşı üzerine sarar.
Aynı zamanda soğutma sıvısı kullanacaksanız ALM için Mazot,ispirto kullanabilirsiniz.

erkan614

varsa bor yağı kullanın etraf biraz kirleniyor ama iyi soğutuyor.

veya 800$ civarında satılan bi sistem var etrafı hiç kirletmiyor yağıda özel aleminyum kesme işerinde mükemmel sonuçlar çıkarıyor talaş kaldırmada hiç denemedim yakında dener size söylerim

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

erkan614

bi alet var 600$ lık yağıda bi bidon 200$
cihazın haznesine yağı koyuyosun sonra bi valf yardımı ile veya direkt hava veriyosun hotumla pinomatik bi sistem cihaz içinde hava ve yağı homojenize bişekilde karıştırıp yağ hortumundan kesme işlemini yapan testere veya çakının ucuna sabitlenmiş püskürtme kısmı ile yağlama işlemini yapıyo.
elimde sadece püskürtme kısmının resmi var onu veriyorum

cihaz yaptığı iş bakımından verilen parayı hakediyor ama kendisinin maliyeti belki 50-100 ytl'yi bile geçmez

z

Alıntı yapılan: "erkan614"g201 i farklı bi motorla deniycem bakalım nolcak motor etiketinde 300v/3A yazıyo belki ondandır. bide 4v/3A motor var inşallah onda denerim
(step işlerine biraz ara veriyim diğer konularda geri kadım hala modbus la problemlerim bitmedi)

Elindeki motor 6 uclumu? Evet ise birbirinden izole 3 ayri sargisimi var?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

erkan614

@z motorlar 8 uçlu birbirinden bağımsız 4 bobini var. ben bobinleri ikişer olarak seri bağlayıp 4 uçlu bipolar tipinde sürdüm

ugurtelefon

arkadaşlar bipolar motorlarım geldi
ama 2A olduğu için L298 yandı yanacak ısınıyor.akım sınırlama olayıda o kadar sağlıklı değil gibime geldi.
elimde birkaç sürücü devresi var.maalesef diğerleri ünipolar.
bende aşağıdaki gibi bir devre düşündüm.L298 pdfsinde bile içinde bu şekle benzer bir bağlantı şekli var.
L297den sonra aşağıdaki devreyi kullansam,orada görülen sense ucunuda L297nin sense1 ucuna bağlasam olurmu??
bu arada aşağıdaki devre sadece tek sargı için çizildi,aynısından 1 tane daha motorun diğer sargısı için kullanılacak.
yani L297'nin akım sınırlama özelliğini aşağıdaki gibi kullanabilirmiyim.??
Rs sense direnci Rdeğeri ve wattı 2A/2,6V/phase motorda 12-24 arası sürmek istersem ne gibi olabilir??

edit;PNP ve NPN transistörlein yerleri yanlış olmuş değiştirdim





erkan614

çizimin yanlış a1 den sinyal verdiğin gibi akım vcc>bdx53>bdx54>rsense>gnd yolunu takip eder akım şiddetide=vcc/rsense   olur. transistörlerin yanar.

l297 ile ful adım sürmek kaydıyla her bobine bi transistor bildiğin uni ploar bağlantı 4 adet rsense direncini de 2 şer olarak paralel bağlarsan olabilir.
şu an şema veremiyorum ileriki saatlerde balki

ugurtelefon

Alıntı yapılan: "erkan614"çizimin yanlış a1 den sinyal verdiğin gibi akım vcc>bdx53>bdx54>rsense>gnd yolunu takip eder akım şiddetide=vcc/rsense   olur. transistörlerin yanar.

l297 ile ful adım sürmek kaydıyla her bobine bi transistor bildiğin uni ploar bağlantı 4 adet rsense direncini de 2 şer olarak paralel bağlarsan olabilir.
şu an şema veremiyorum ileriki saatlerde balki

yukarıda belirtmiştim ama gözünden kaçmış herhalde,transistörlerin yerini yanlış çizmişim aceleyle,herneyse şu an doğru şema var.
4 transistörlü bağlantı ünipolar oluyor,elimdeki motorlar Bioplar 4 uçlu,oyüzden 8 adet transistör ile sürmem gerekir.
senin bu topicte ilk yazdığın mesajlar vardı Erkan,orada senin yaptığın L297/298/mosfet devresi vardı.zannedersem düzgün çalışmıştı.
birde böyle denemek istiyorum,zira l297/298 li devrede birtürlü akımı sabitleyemedim,sürekli rezonansta kalıyor.15volt/2Amper ayarlı güçkaynağında denedim,düzen tutmadı ve L298ler teker teker hakkın rahmetine kavuştu. :?
PİCli devrem var o da ünipolar bağlantılı,o çok güzel çalışıyor tek eksiği akım sınırlama yok.yukardaki bağlantı şekli olumluysa denemek istiyorum.

EDİT;denedim PİCli devrenin sonuna yerleştirdim,çalıştı:)geçici olarak delikli pertinaksa yaptım,diyotlarıda takmadım.
12volt 0,5A besleme voltajı ile sürdüm yüksek hızda tork yok,motor inliyor sadece,transistörlerde soğutucu olmadığı için yüklenmedim.en kısa zamanda takıp 24V 5A ile sürücem.herkes kullanabilir.

ugurtelefon

bugün ballı günüm herhalde. 8)
nasıl olduysa bir ara boş kaldım,elimdeki son 3 tane L298den 1 tanesini daha gözden çıkardım.L297/298 li devreye taktım.Vref kısmındaki 15K ayarlı direnci söküp yerine 10K taktım.
sistem +5volt beslemesi 78L05 ile besleniyordu.L298 ile aynı noktadan veriyordum.+5Volt beslemeyi başka bir kaynaktan verdim.motor beslemesinide başka kaynaktan verdim.
motor beslemesi 12Volt 2A 30Watt trafo.
ölçü aletini Akım kademesinde seri bağlayarak motor akımını 1,80A civarında sabitlemeyi başardım.
daha sonra başladım motor tuning ile oynamaya.
en son yaptığım ayarlar aşağıdaki gibi.
bu arada kullanacağım hatveli vida 1 tur 5mm gidiyor.

steps per unit  40
velocity  1000
acc 15
step pulse 10
dir pulse 10
motor bu ayarlardayken elle tutulmayacak kadar güçlü dönüyor.

motor miline bir çizgi çizdim.ekrandaki konumlama sayıları 5mm ilerlediğinde motor tam 1 tur atıp aynı çizgiye geliyor

geçen gün sorduğum kısma gelelim.motot hızını nasıl ölçüyorsunuz demiştim.
eğer FEED RATE bölümündeki
Unit/min  sayılar motor devrini gösteriyorsa orada motoru yön tuşlarıyla
hareket ettirirken yazan sayı 950-1050 arası değişiyor.
hatırlatayım bu hızda dönerken motor elle tutulmayacak kadar güçlü dönüyor.

şimdi benim step motor 1000devir/dakikamı yapıyor????
mach3 prosunu öğrenmeye çalışıyorum mağzur görün. :oops:

tayyar

L297+ 2xL6203 sürücüsünü sonunda çizdim çok iyi olmadı belki ama en azından neyin nereye gittiğini biliyorum

Buradan Proteus Ares çizimini
Buradanda devre şematiğini(pdf) indirebilirsiniz


Uzun zamandır çizim yapmamıştım. Eksiklerimi söylerseniz sevinirim.
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

cetinky

Ben Çetin Kaya, foruma yeni üye oldum, cnc işine hobi olarak başladım, işin mekanik kısmını büyük ölçüde bitirdim, fotolarını ekleyeceğim. Ancak elektronik konusunda fazla bilgi ve tecrübem olmadığı için, işin burasında biraz tıkandım, bir arkadaşımla birlikte başlamıştık, onun tavsiyesi üzerine fırçalı(brushed) servo motorlar almıştım 2.el(onlarında fotolarını eklerim), bu dc servoların sürücü ve controller kartlarını arkadaşım yapacaktı ama, yapımını erteledi bende bunun üzerine bu servoları ileride yapmayı düşündüğüm 1200mmx1500 mm lik cnc router da kullanmayı düşünüyorum(o zamana kadarda sürücü ve controller konusunu çözeriz inşallah).
Şimdi mekaniğini bitirdiğim masaüstü cnc tezgahta, step motorlar kullanmayı düşünüyorum. Forumun bu başlık altındaki bütün sayfalarını dikkatle okudum ve sürücü konusunda aklımda iki şık kaldı, bunlardan birincisi Mardus-Kreutz 'un sürücüleri(bipolar veya unipolar olabilir, daha motorları almadım), ikincisi ise Gecko driver ın yapacağı yeni G251s kodlu driverları. Aslında bu iki sürücüden birini seçtiğimde, bu sürücüleri, aşağıda linkini vereceğim "ncPod motion controller" ile kullanmayı düşünüyorum. Bu konuda ne düşünürsünüz?  Gecko driver ın sürücülerinin mayıs ortasında kendi sitelerinden satışa konulacağını öğrendimi söylemiştim forumdan, eğer düşünen olursa ve toplu alım yapılır ise kargo maliyetlerini düşürmek için, ben de katılırım.
http://ncpod.oemtech.com/

Bu arada sevgili @ugurtelefon forumu okurken seni görünce eski bir arkadaşımı görmüş gibi oldum, gerçi hiç karşılaşmadık  "elyapimi-forum" ve "elyapimiprojeksiyon" forumlarının dışında, elektronik konusunda, oldukça yardımda almıştım senin yazılarından bahsi geçen forumlarda, burada da dikkatle takip ediyorum, ancak buradaki konu daha ağır olduğu için anlamaya çalışıyorum diyelim, çalışmalarında, başarılar dilerim.

cetinky











Tezgah ölçüleri dıştan dışa :  500mm x 500mm,
içten içe : 420mm x 420 mm,  Net travel : 270mm x 250mm
Z ekseni 300mm x 150 mm,  Net travel : 95mm
Tezgahın metal karkasını arkadaşım çalıştığı fabrikada yaptırdı.
Z eksenini aliminyum parçalarını, Kartal dan aliminyum, prinç, bakır, plastik levha ve profil satan dükkandan alıp, Kartal sanayiinde tornacıya işlettirdim.
Kullandığım miller sertleştirilmiş endiksiyonlu krom mil Toplam=80 YTL
X ekseni milleri 2 x 500 mm    30mm çap
Y ekseni milleri 2 x 500 mm    25mm çap
Z ekseni milleri 2 x 300 mm   20mm çap

Linear bilyalı arabaları uzun araştırmalar sonucunda diğerlerine göre oldukça hesaplı olduğunu düşündüğüm(şöyle ki, genel olarak ortalama 10 adet bilyalı arabaya 250-300 YTL fiyat vermişlerdi, bahsettiğim yerden 195 YTL ye almıştım, $=1.23 YTL idi) Tuzla da bir yerden aldım, düşünen olursa ö.m atarak söylerim yerini.

Vidalı mil olarakta aşağıda linkini verdiğim, uydu çanak antenlerde kullanılan 18" acuator motor kolu içinden çıkan millerini kullandım, içinden delrin benzeri somun çıkıyor ve boşluksuz, aslında tezgahın da ölçülerini bu vidalı miller belirledi, çünkü bunların içinden çıkan millerin boyu 55 cm idi, bu çanak anten motorlu millerinin tanesini 29 ytl ye almıştım üçü 87 ytl ye mal oldu.

http://www.betasat.net/lnb/lnb.htm

Orjinal çelik vidalı mil ve özellikle somunu çok pahalı, sadece 1 somun 70-100 ytl arası fiyatlarda satılıyordu, sadece somunlar için 210 YTL ve 1.5 metre vidalı mil için de 180 ytl verecektim, bu şekilde 87 ytl ye mal odu, boşluk yok gerçektende ama, yüke girdiğinde performansı ne olacak diye de merak etmiyor değilim.

Z ekseni içinde tornacıya toplam 240 YTL verdim, aliminyumları ile birlikte 300 ytl ye mal oldu, ama bütün iş bu Z ekseni ve mekanizmasında zaten.

Kaplinleri 3 adet 88 YTL ye aldım Bursadan 35 x 30mm. Çelik kaplin ve 4mm ile 17mm ye kadar mil bağlanabiliyor.
Toplam 950 YTL ye mal oldu, ıvır zıvır, ekstra torna işçilikleri ile, motorlar, sürücü ve controller kartları ile 1500-1750 YTL gibi bir fiyata mal olacak gibi görünüyor şimdilik.

Fixxer

Buda benden gaz olsun arkadaşlara canavar gibi çalışıyor  :twisted:
Bu işi yapmak sanıldığı kadar kolay değil.Birden bire olmuyor bu benim ilkim, alüminyumdan ve indiksiyonlu millerle yapmak akıllıca olmasada bunların dışında gayet canavar.Bu işteki hasasiyetimizin 0.01 olması şart değil :D
...............................

ugurtelefon

Çetin
Picproje'ye  hoşgeldin.
değişik uğraşılar çok güzel oluyor.ilk projeksiyon cihazımı elyapimiprojeksiyon da 2005 yılında yapmıştım.ozamanda örnekleyebileceğimiz model yok denecek kadar azdı.şimdi EYP yapmak hazır kitler ile birkaçgünü geçmez herhalde. :)
bakalım bu işte ne kadar başarılı olacağım.gerçi ben Picproje sakinlerinin bu konuda yardımını çok aldım,daha doğrusu yabancı siteler hariç TRde Picproje kadar elektronik erbabı yerde göremedim.

öncelikle göstermek istediğin fotoları rapide değilde http://imageshack.us/
sitesine upload edip oradaki linkleri buraya copy/paste yaparsan tek tek indirmek zorunda kalmayız.

arkadşının fabrikasının eline sağlık,lineer rulmanlarla yaptığınız mekanik güzel olmuş,bir o kadarda sağlam gözüküyor.rulman ve miller hakkında güncel fiyat ve adres bilgisi yazarsan bizlere de yardımcı olacaktır.

proteus kullanmadığım için(ben eagle kullanıyorum) pcb çizimine bakamadım.eğer çizim konusunda zorlanıyorsan yanlış hatırlamıyorsam
@sezgin05 hocam ve @erkan614 arkadaşımızda aynı devreyi yapmıştı.
sanıyorum pcb konusunda sana yardımcı olacaklardır.

servomotor başlangıç için ağır gelebilir.en azından bende böyle düşünüyorum.hazır bir sürücü alıp takmak dışında servo olayı şimdiik amatörce yapılan devrelerde ne kadar iyi sonuç verir bilemiyorum.
ama bahsini ettiğimiz ölçülerdeki bir cihaz için servo biraz gereksiz kalır herhalde.

geçen hafta bir akadaşımızın işyerinde FANUC CNC cihazını inceleme fırsatım oldu.orada servo kullanılmış,ama makinada 1040 imalat çeliğini işliyordu.25-30mm çapında freze çakısı ile çelik bir kalıp yapıyorlardı.kontrol panelinde yukarıda linkini verdiğin ncPOD motion gibi MMC kartı değilde biraz daha farklı bir hafıza girişi vardı.

şimdilik kolay gelsin.