Proxxon MF70 Mini Freze den CNC resimli proje

Başlatan sezgin05, 02 Ocak 2008, 20:10:55

cetinky

Uğur daha önce de mesajımda yazmıştım(9-10 sayfa önce) bu mil ve somunları düşük hızlarda çalışan step motorlu sistemler için yeterli bence(senin kullanacağın step motorlarında gücü çok yüksek olmadığı için), bu goldmaster dan çıkan siyah somunlu vidalı miller gerçekten çok iyi ve boşluksuz. 50 cm uzunluk yeterli olursa senin için, bir orjinal somun fiyatından daha az maliyetle 3 eksen vidalı mil ve somununu mal edebilirsin.75-90 YTL gibi, bir ojinal somunun fiyatı 90-120 YTL gibi.

Hızı arttırmak içinde motordan sonra direkt kaplin yerine, çapları birbirinden farklı dişli kasnak, hareket aktarıcı sistem kullanılabilir.

Bu pirinç dişlinin milden çıkartılma konusuna gelince de, elbette çektirmen varsa veya yapabilrsen benzer bir düzenek, çıkarmanın en iyi yoludur.
Ancak prinç ve çelik gibi iki sıkı geçme metalin sıkıştırılmasında, yumuşak ve daha zayıf malzeme olan princin çelik mile zarar vermesi söz konusu olamaz, eğer çelik mile, motorun içine doğru, dikine uygalanacak bir kuvvet olmazsa.

Çektirmenin çalışması sırasında, birbirine sıkı geçmiş iki parça, hareket edinceye kadar(çıkartma yönünde), çektirmenin itme ve çekme kuvveti eşit olacak, dolayısıyle motor mili, motorun içine doğru bir itilmeye maruz kalmayacaktır, sıkı geçen parçalarda hareket ettiği zaman çıkma yönünde, uygulanan kuvvet gittikçe azalacağından, yine  doğal olarak, motor milinin, motorun içine itilmesinden doğan olası bir zarara uğramayacaktır.

tkurt

Alıntı yapılan: "sezgin05"Arkadaşlar picproje gibi paylaşım sitelerine insanlar diğer insanların tecrübe ve bilgilerinden faydalanmak için üye olurlar.Bildiklerini ve bilmediklerini alışveriş ederler.
Çünkü edinilmiş tecrübelerden daha değerli ne olabilirki.Bakın bu başlığı açtığımdan beri birsürü tecrübemi, devreyi,videoyu paylaştım.Artı ve eksileriyle birçok sürücüyü kıyasladık beraber.
Mekaniktede birçok sorunu hallettik yada tavsiyede bulunduk. Buna rağmen arkadaşlar ya okumadan yada danışmadan bazı denemelerde bulunuyor.
Hatta pminmo  daki sürücü devreyi denemeye çalışıyor.O sücürücü akım sınırlama sistemi pwm bile değil.3055 ile step motor sürüldüğünü ilk defa görüyorum.
Kısacası ben ustalarımın tecrübelerinden olabilkdiğince faydalanıp en az zararla sonuca ulaşıyorum.Sizde sizden biraz daha usta olanlardan sonuna kadar faydalanın diyorum.
NOT: Bu başlığın bu kadar ilgi çekeceğini tahmin etmiyordum. :)

Sezgin arkadaşım paylaşımlar için teşekkürler.Dediklerin için haklı olabilirsin,bu başlığı keşfetmeden önce pminmo daki devreyi yaptım ve  tezgahta deneme şansım olmadı.Kafamda dezavantajı olduğu bazı kısımları var ama birde senden dezavantajlarını duymak isterim.Devre hazır iken mekanik kısmıda bitirip denemek isterim,sonra daha iyi hatta dahada iyi servolu bir sürücü olabilir.Buradaki arkadaşların tecrubelerinden sonuna kadar yararlanıyorum ama birde şu var herkez mercedese binmek ister ve herkez mercedes üretmek ister her halde ama,çevremizde her çeşit araç var.Buda olanak meselesi.

sezgin05

Step motor sürücülerde akım sınırlama yöntemi olarak PWM (chopper)tercih edilmesinin sebebi yüksek tork elde etmektir. Step motor bobinleri düşük dirençli olduğu için PWM ile  yüksek frekans altında yüksek voltaj (40-50 volt gibi ) kıyılır.Yani motor bobinlerine birim zamanda bu voltaj uygulanır.Bobinin vereceği tepki ölçülerek sıfıra çekilir.Sonra tekrar verirlir.
Pminmodaki devre düşük maliyetli doğru ama düzgün bir şekilde çalışacağını zannetmiyorum.Denemedim ama akım sınırlama yöntemi step motorlar için uygun değil.Çünkü anladığım kadarıyla ayarlanan akımın üstüne çıkınca voltaj değeri aşağıya çekiliyor.
Bunu örneklemek için yeni besleme kartlarıyla eski tip trafolu besleme katlarını kıyaslamak gerekir.Yeni tip SMPS besleme devreleri  yüksek verimli,az ısınan,az yer kaplayan ve çabuk tekpki gösteren devreler.
Tarfolu sistemler ise Daha fazla ısınan, geç tepki veren, daha fazla yer tutan,tolerasyonu daha fazla olan devrelerdir.

sunalk

Kimsenin canını çektirmek istemem ama olması gereken ve işin doğrusu

kck

fiyatlalı  ne civarda bu bilyalı millerin

ugurtelefon

Alıntı yapılan: "cetinky"Uğur daha önce de mesajımda yazmıştım............
.............Bu pirinç dişlinin milden çıkartılma konusuna gelince de,

biliyorum çetincim.zaten esin kaynağım oldun. :P
c.tesi ve pazar denedim.alt tablanın durduğu Y eksenim bitti.sadece motor takılacak.o da uzun vida elimde yoktu.bugün alıp takacağım.
nasıl oldu derseniz hiç tahmin etmediğim kadar yumuşuk sanki boşta çalışıyor.ama aksine neredeyse boşluk yok.ben elimle boşluk hissedemiyorum.mekaniği devreyle çalıştırdığımda bir iş verdiğimde çıkan sonuca göre boşluk varmı anlıycaz.
aynısından yani 18'' acuator motor 2 adet daha sipariş verdim.premier marka,TV işi yapan arkadaşlar premierin güzel olduğunu söyledi.

sen hatve olarak 3,3mm demiştin.bu elimdeki milde aynı.sanırım bunların hepsinin hatvesi aynı olsa gerek.

henüz motor-vidalı mil bağlantısı hakkında bir fikrim yok.
ilk test amaçlı olarak plastik hortumla direkt olarak motoru mile bağlıycam.
elimdeki devrelerden birini mesela L297/298 12Volt ve 24Voltta test edicem.hız performansı iş görürse kaplinle bağlıycam,zira mekanik biter bitmez TA8435li mikrodriver devresini yapıp kullanmak istiyorum.
aslında benim için half step bile yeter ama forumda o kadar çok söylendi yazıldı.mikrostep sürücülerde kalkış-hızlanma-gürültülü çalışma değerleri
daha da iyi.

ixir

herkese selam
arkadaşlar acizane yapmış olduğum makinadan bir resim eklemek ve sizlerinde görüşlerini almak istedim
makina şuan çok şükür çalışıyor
merak eden arkadaşlar olursa videoda eklerim

burdan hocama verdiği fikirlerden ve yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim
o kendini çok iyi biliyor:):)


[/URL][/img]

hoguz

Ellerine sağlık güzel olmuş.Olay budur işte az laf çok iş.Bu arada hocam demişsin estafurllah kardeşim nacizane fikirler verdim sana güle güle kullan.

İxir arkadaş mdf tabanlı şase yaptı kendisine rulman,vidalı mil ve somunları hep orjinal kullandı şase tamamen kendisine ait sürücü kısımdada ben yardımcı oldum.

cetinky

Arkadaşlar elektronik konusunda fazla bilgim olmadığı için, bir arkadaşımın yönlendirmesiyle servo motorlar için, controller kart yapmak için aşağıdaki 40 pin pdip olan dsPIC30F4011  301/P Microchip,   eeprom almıştık 8 adet, 2x4 eksen için. Ancak elektronik devreyi yapacağını söyleyenj arkadaş, bu eepromun içine yüklenecek programı bulamadığını belirttiği için bu eepromlar atıl kaldı elimde.

Bu eeprom lara yüklenecek program ve bu eepromlarla yapılabilecek controller kartı  tavsiyesi olabilecek varmıdır acaba?

Aslında yola bu amaçla çıkmıştık ama, bu eeprom entegreleri ben servo veya step motorların kontrolu için nasıl değerlendirebilirim.

Elimde 8 adet olduğu için 4 adedini bu konuda bilgisi olan arkadaşa vererek birlikte de yapabiliriz.(Bu eepromları Türkiye'de arayıp bulamadığım için yurt dışından getirtmiştim.)

http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/70135C.pdf
http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/80205c.pdf

microcozmoz

Alıntı Yapfiyatlalı ne civarda bu bilyalı millerin

Bizim CNC ler için getirdiğimiz bilyalı mil fiyatı 700-800 euro civarı. Tabii normal fiyatın üzerine fark eklenmiş fiyatlarıdır muhtemelen..
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

sezgin05

@IXIR:
CNC makinen hayırlı olsun.Ellerine sağlık gayet güzel bir iş çıkarmışsınız.İşte benim bahsettiğim buydu; kendi makineni sesini dinlemek en güzel müzikten daha iyidir...:)
@ÇETINKY:
Sevo system cnc de kullanmak için yapmayı düşündüğünüz devre şemasını veya linkini verirseniz araştıralım...kaynak kodu falan bulunabilir belki..

cetinky

Alıntı yapılan: "sezgin05"@IXIR:
@ÇETINKY:
Sevo system cnc de kullanmak için yapmayı düşündüğünüz devre şemasını veya linkini verirseniz araştıralım...kaynak kodu falan bulunabilir belki..

Sevgili @sezgin05  ;

Ah ben bir bilsem !   :oops:
Teşekkür ederim.

fikretduru

Alıntı yapılan: "cetinky"Arkadaşlar elektronik konusunda fazla bilgim olmadığı için, bir arkadaşımın yönlendirmesiyle servo motorlar için, controller kart yapmak için aşağıdaki 40 pin pdip olan dsPIC30F4011  301/P Microchip,   eeprom almıştık 8 adet, 2x4 eksen için. Ancak elektronik devreyi yapacağını söyleyenj arkadaş, bu eepromun içine yüklenecek programı bulamadığını belirttiği için bu eepromlar atıl kaldı elimde.

Bu eeprom lara yüklenecek program ve bu eepromlarla yapılabilecek controller kartı  tavsiyesi olabilecek varmıdır acaba?

Aslında yola bu amaçla çıkmıştık ama, bu eeprom entegreleri ben servo veya step motorların kontrolu için nasıl değerlendirebilirim.

Elimde 8 adet olduğu için 4 adedini bu konuda bilgisi olan arkadaşa vererek birlikte de yapabiliriz.(Bu eepromları Türkiye'de arayıp bulamadığım için yurt dışından getirtmiştim.)

http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/70135C.pdf
http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/80205c.pdf



benim projelerimin arasındada servo motor vardı ama ne yazikki zamanım olmadı için üstüne gidememiştim bu adresteki devre kesin çalışmakta ve herşeyi var yapar çalıştırsan burayada bi feed back verirsen sevinirim
saygılarımla
Fikret DURU

http://members.shaw.ca/swstuff/dspic-servo.html

cetinky

Sevgili @fikretduru öncelikle çok teşekkür ederim, bu verdiğiniz linkte gerçektende her şey verilmiş, ancak oradaki eeprom dsPIC30F4012 modeli ve 28 bacaklı,  bendekiler dsPIC30F4011 ve 40 bacaklı.
Şimdi soracağım soruya çekiniyorum, doğru bir soru olurmu diye ama, dedim ya elektronik konusunda bilgim yok, bu linkini verdiğiniz projedeki 28 bacaklı dsPIC30F4012  yerine bendeki 40 bacaklı dsPIC30F4011 eeprom konularak olabilirmi acaba :?:

Bu arada sevgili @fikretduru  eğer hala düşünürseniz servo controller ve sürücü projesi, yukarıda belirttiğim gibi elimdeki fazladan 4 adet olanı verebilirim ilgilenir ve isterseniz, hem sizin yönlendirmenizle de bir şeyler yapabilirm herhalde bende  :!:

fikretduru

valla kardeş emin olmamakla birlikte pic datasheet te 30f4011/12 ibaresi var emin değilm ama yinede araştırıp datasheete göz atmak lazım