Proxxon MF70 Mini Freze den CNC resimli proje

Başlatan sezgin05, 02 Ocak 2008, 20:10:55

ugurtelefon

sezgin bey
çalışmanızı büyük bir zevkle okudum inceledim.
sizi öncelikle tebrik etmek isterim.

elektronik teknikeriyim.piyasada kendi işyerimde 15 yıldır telefon -gsm ve santral işleriyle uğraşıyorum.
uzun süredir tasarımlarla ilgilenemiyorum.
ama bu cnc olayına 1 haftadır takıldım kaldım.

mekanik aksamını cankuş bir tornacı arkadaşımla nasipse halledeceğiz.
elektronik kısmı ise tamamiyle bana kalacak.tabiki sizlerin yardımıyla.

yapmak istediğim cnc makina 30x40cm çalışma alanı,demir-alüminyum-pirinç-pilexiglass-ahşap üzerinde etkili olmalı.bu yüzden güçlü bir şasi olması gerekiyor.dediğim gibi işin bu kısmını arkadaşla ortak yapıcaz.
hatta sonsuz dişlileri somunları kızakları tornada işlemek benim için çok kolay dedi.

bulunduğum ilçede step motor bulma olanağım yok.inceleyebildiğim tek motor bulabildiğim bir kaç printerin değişik motorları.onlarda basit cihazlar.11ohm-54,5ohm gibi.

3-4amperlik motorları nereden bulabiliriz.??

yukarıda birarkadaşın verdiği linkte (denizelekt...) verilen driver kart sizin verdiğiniz devrelerdeki gibi driver ve kontrol ünitesi şeklinde değil kombine bir pcb.arada max.amper dışında özel bir fark varmı acaba??


birde kafama takılan şey
herkesin yaptığı cnc farklı ebat ve güçlerde,adımları farklı,sonsuz millerin boyut ve özellikleri farklı.
kullanılan program örn;  X ekseni motorunun sıfır noktasıyla max. noktası
arasındaki farkı nerden biliyor.??yapılan devrelerde bir stopper switchi varmı??

şimdiden teşekkürler.
inanıyorum ki birbirimize aktarabileceğimiz çok bilgi ve tecrübe olacaktır.

sezgin05

Öncelikle Picprojeye hoşgeldiniz Uğur.
Bir arkadaşım CNC işinin hastalık olduğunu eğer başlarsanız başka şeylerle ilgilenmezsiniz dediğinde inanmamıştım.Meğer çok haklıymış.
Neyse ben sadece hobby amaçlı daldım bu işlere.Nerede oturduğunuzu yazmadığınız için motor temini konusunda bir fikir veremeyeceğim.Eğer İstanbul gibi büyük şehirlerde iseniz oldukça kolay temin edilir.Ben Amasya'dayım bu tür malzemeler maalesef bulunmuyor.Ama hurda olarak bazen elime geçiyor.Hurda demeyin hurdalıklarda çok değerli şeyler bulunuyor bazen, yeterki bakmayı bilmek lazım.Örneğin yine bir arkadaşım hurdadan tam sizin istediğiniz ölçülerde full metal gövde CNC mekaniği buldu.Motor ve miller üzerinde.
Gelelim mekanik yapma olayına.Arkadaşınızın dediği gibi torna ile olacak bir şey değil maalesef.En azından çok zor.Ama denemek lazım.
CNC tezgahların boyları millerin hatveleri değişik olsun önemli değil.Çünkü bu ayarlamaları kontrol yazılımından halledebiliyorsunuz.Zaten o ayarlamalıarı yapmazsanız yanlış ölçü çıkar.Sistem vidan ın neresinde olduğunu nereden biliyor demişsiniz.Zaten step motorun özelliği bu.Kaç pulse verdiysenizher pulsde kaç mm gideceğinide verdiyseniz sistem onu rahatlıkla hesaplıyor.Sizin yapacağınız tek şey
1.8 derece 2-3 amper 4-5-6-8 kablolu motor bulmanız.Hatta hepsi aynı özellikte olmasada olur.Her motor için ayrı ayrı ayar yapılabilir.
Sürücü çalışmalarım devam ediyor.Siz şaseyi yapana kadar epeyce bir gelişme olur.CNC hastalığınız hayırlı olsun.Burası sözde değil özde paylaşımın merkezi.. merak etme yarı yolda kalmazsın...

ugurtelefon

öncelikle ilginize teşekkür ederim.
bu arada profilimi güncelledim.
izmirin ilçesindenim.

hurdaliklar konusundan çok haklısınız.bana göre hurdaliklar kayıp korsan hazinesi gibidir.

arkadaşım tornacı derken yanlış terim kullanmışım özür dilerim.
kendisinin torna atölyesi var.karadeniz teknik mezunu,mak.mühendisi ;)

internetin altını üstüne getirdim.çuval dolusu sürücü ve kontrol devresi buldum.bir çok sitedende motorlar buldum.iş iyice karmakarışık oldu.
bende en mantıklı kararın öncelikle kontrol devresini yapmak olduğuna karar verdim.kontrol devresi her nasılsa hepsinde ortak olacak.
ardındanda sürücü devresi.
sürücü devresi,kullanılacak motora göre değişiklik gösteriyor.buda demek oluyorki ortalama güçte bir sürücü devre yapıcaz,daha sonra motor güçlerine göre sürücüyü güncelleştiricez.
altta eklediğim dosyaya dikkat ediniz.burada kullanılan transistörlerin modeline göre motor driver max. amperide belirlenmiş olur.
örnek olarak TIP141A yada TIP142A gibi bir transistör ortalama 5-6amperlik bir step motoru rahatlıkla sürebilir



ayrıca motor kontrol devresinde ve driver devresinde kullanılan +5 volt entegre beslemelerini PCden almaya niyetim va.usb girişlerinin herhangibirinden alınabilir.sabit 5 volt işi bu şekilde halledilebilir.
sadece son çıkıştaki driver voltajları istenilen harici besleme ile verilebilir.böylelikle kontrol ve driver ön sürücü devresi yüksek voltaj ısınma yanma dertlerinden kurtulmuş oluruz.
şimdilik bu kadar.yarına bakalım hangi basamağa çıkıcaz. :idea:

ugurtelefon

gecenin bir yarısı bu işlere kafa patlatıyorum ya valla helal olsun
okadar çok devre inceledim ki ben bile inanamıyorum.
en çok hoşuma giden devreyi ekte veriyorum.
belki sitede vardır ama bende nereden indirdiğimi unuttum inanın.

http://rapidshare.com/files/93803357/OS3unipolardata.pdf.html

sürücüde kullanılan IRLZ44 60volt 50A 55-175 derece sıcaklıkta çalışabilen N kanal powermosfet

eğer piyasada bunu bulamazsam,aynı devre ile başka mosfetlerle yapmak zorunda kalıcam.

yanlız herşey tamam da anlayamadığım devrelerdeki LİMİT SWİTCH denen bölüm
bu neyin limiti neyi ayarlıyor,gördüğüm kadarıyla her devrede var.???

sezgin05

Uğur sürücü için picprojede birçok seçenek bulacaksın.L297 tabamlı yapılan sürücülerde bir çok avantajın olacak.L297 ister bipolar ister unipolar yap seni bir çok zahmetten kurataracak.Örneğin yukarıdaki şemada akım kontrol olmadığı için chopper olayıda olamayacak.Şöyleceki motora uygulanan frekans sabit olmadığı motor akımıda sabit olmayacatır.Ama L297 de bu özellik vardır.Geriye güç katı kalıyor. Bipolar yapacaksan L297+L298  veya L6203 yaparsın.Unioplar düşünüyorsan L297+MOSFET olabilir.

Örneğin ben şu sıralada L297+MP4411 ile  100volt 3 Amperlik bir Unipolar sürücü yapıyorum.Denemelerim bitince yayınlarım..


Gelelim limit switchlere.Çoğu devrede tezgahın son noktalarını belirleyen swithler konur.Bunu koymak tabiki iyidir ama şart değildir.Her eksen için BAŞ ve SON olmak üzere ikişer tane konabilir. Kullanağanız programda soft limit özelliği varsa gerek yoktur bunlara. Örneğin yaygın kullanılan programlardan MACH2,3-KCAM gibi bu özelliklik vardır..

cyurdalan

Arkadaşlar NC kodalrını nerde nasıl hazırlıyorasunuz benim en cok kafama takılan konu bu Mach 3 ün böyle bir özelliği varmı ben mastercam de yaptım programın içinde nc simülasyonu çok iyi hiç bir sorun yok ama mach 3 attığım zaman programı erorr weriyor beni bu konuda aydınlatıcak arkadaşlara şimdiden tşk...

cyurdalan

Beyler elinde Mach3 türkçe döküman olan varmı?

orduhan

mach3 de wizard içinde basit programlar yapabilirsin
ayrıca eror u hangi satırda veriyorsa o satırdaki karakterleri incele

ugurtelefon

sezgin bey mach3 programının hangi versiyonu makbule geçer.
trial versiyon iş görürmü,full+crack download edebileceğim adres varmı.?

control ünitesini bitirdim.programı çalıştırıp,kontrol çıkışlarını denemem gerekiyor.elimde yeni model osilaskop vs. hepsi mevcut.eğer çıkışlar uygunsa L297+298 ile sürüp motorları hiç değilse boşta çalıştıracağım.
bu arada mekanik aksamıda arkadaşım yavaş yavaş yapmaya başladı.
adım adım basamaklar çıkılıyor.
buarada sizin topic'inizi meşgul ediyoruz kusura bakmayın. :oops:

son olarakta
74ac244n+L297+L298  grubuyla yapılan kontrol ve sürücü devresi,mach3 ile çalıştırıldığında sizce full olarak bir CNC görevi yapabilirmi?
bazı okuduğum mesajlarda baskıdevre delmekten öte iş görmüyor-g_code ları okumuyor falan gibi şeyler yazılmış.siz ne dersiniz?

sezgin05

Uğur ustam bu topici meşgul ettiğinizi düşünmeyin. Çünkü paylaşmak için yazışmak gerekir.Ama boardda yapacağınız birazcık arama ile MACH3 çalışır versiyona rahatlıkla ulaşırsdınız.Ama ben sizin için aşağıdaki linke attım.Lisansı içinde  sadece kurmanız yeterli.
Önceki konularda yazdığım gibi benim yaptığım sürücü bir deneme sürücüsüdür.74244 lü LPT arabirim katı heryerde kullanılabilir bir karttır.297+298 sürücüsü ise oldukça temel bir sürücü olup düşük  hızlarda ancak düzgün iş yapabilen 2 amperlik transistörlü bir sürücüdür.297+6203 sürücüsü ise daha yüksek akımlı ve DMOS içeren bir sürücüdür.
Sürücünün g-code ları okuması diye bir olayı ilk sizden duydum.Verdiğim videoları izlerseniz ikincisinde devre kazıma işi dahi yapıyor.

http://www.4shared.com/file/34574275/7a1acd57/ma3.html

ugurtelefon

çalışan denenmiş bir full program için çok teşekkür ederim.
birçok program buldum ama önceki tecrübelerime göre crackli proların bazıları hata verebiliyor,çalışıyormuş gibi görünüyor aslında kendi kendini simüle edebiliyor.bu yüzden sizin denediğiniz bir proyu istemiştim.

g-kode okumuyor olayıda yanlış telaffuz etmişim,sizde yazdığınız bir mesajda L297/298 driver devresinin lineer uygulamalarda iyi ama dairesel uygulamalarda çok iyi sonuç vermediğini belirtmişsiniz.
buda sanırım L298'in transistörlü olmasından kaynaklanan bir durum olsa gerek,zira Dmos yada mosfetli sürücüler hangi alanda olursa olsun hem daha güçlü hemde daha çabuk tepki veriyor.

yaklaşık 15 gündür bu iş üzerine yoğunlaştım,sıfırdan başladım.
ama bariz bir sonuç var;
devreler,motorlar ne olursa olsun,mekanik aksamın kusursuz olması gerekiyor.

L297/6203 devresinin test sonuçlarını 4gözle bekliyoruz.
iyi çalışmalar.tekrar teşekkürler

erkan614

2 haftada bir bu tekrar başlığı okuyorum (şu sıralar unutkanlık var :oops: )
herkesin ellerine sağlık baya uğraşıyorsunuz.
yakında bende kendi mini cnc mi yapmaya başlıycam hatta bi çılgınlık yapıp spindılı takım değiştirmeli yapmayı planlıyorum. hatta pid yi tam çözebilirsem eksenleri pi kontrollü küçük güçlü servo ile hareket ettirmeyi planlıyorum :)
şu an plan aşamasında bakalım pratiğe ne zaman dökücem

step sürücüler konusunda da bi planım vardı pwm kontrollu l6203 step sürücü yapıcaktım ama hala başlayamadım :)

hoguz

Ben sistemimi bugün çalıştırdım Sezgin Bey'in yardımlarıyla kendisine çok teşekkür ediyorum.LMD18245 sürücülerle yaptım çok stabil ve kararlı çalışıyor.Z eksenimde ufak tefek sorunlar var onlarıda halledicem.Ayrıntılar kaldı artık.

Maxim

bişey sorucam ,

sezgin hocam ,

Nema23 standardında, 1,8 derece
Maximum 4 amper/faz, Minimum 2 amper/Faz,
Maximum 8 kablo, Minimum 4 Kablo
Maximum 3 ohm/faz, Minimum 1ohm/faz
Maximum 1.2Nm/ Minimum 0,8Nm

bu ölçülerdeki motor sizce büyük değilmi biraz ?
tecrübelerden sonra fikriniz aynımı ?

sezgin05

@HOĞUZ ustam hayırlı olsun CNC makinen...

@MAXIBOOST ustam verdiğim değerlerde minimum ve maximum aralığında herhangi bir motor olabilir.Örneğin bende minumum değerde motor var Proxxon da.Bu değerdeki motorla plaket kazıyabiliyorum ama aleminyum yada prinç işleyemem.Maximum değerdeki motorla bunların hepsini yaparsınız. Yapacağınız işe göre daha düşük değerde motorda bulabilirsiniz ama mekanik kasılmalar,sıkışmalarda sorun olabilir.Boyut olarak büyük bir fark yok zaten. Hatta bağlantı mountları standart Nema 23..Kolay gelsin..