ısı ayarlı havya için_?

Başlatan mustafa_cmbz, 23 Ocak 2008, 18:30:20

mustafa_cmbz

arkadaşlar daha önceden araştırdığım fakat yarıda bırakmak zorunda kaldığım ısı kontrollü havya devresine yeniden başladım fakat takıldığım bir kaç yer onları sizler ile paylaşmak istedim yardımcı olurmusunuz?

elimde bulunan 220v ile çalışan 40watt'lık havyamı pic ile (pwm) nasıl sürebilirim?birde bu devrede hangi triyak'ı kullanmalıyım?

ben bir tane tiryaklı devre çizdim ama tam emin değilim bir gözden geçirebilirmisiniz?


Klein

triyak kullanacaksan PM ile süremezsin. Faz kıyıcı yapman gerek.

xenix

Evet faz kıyıcı yapmalısın. Ilk olarak fazın sıfır volt geçişlerini takip etmelisin, faz sıfırdan geçerken pic saymaya başlasın, mesela, 5ms sonra triyaka kısa bir darbe gönderse (10-20µS) triyak iletime geçer. Burası 90° yani sinüsün tam tepesidir. Bu işlem sonucunda 220V sinus dalga şeklinin hep yarısını vermiş olacaksın ve havyanın gücü yarıya düşecek. bu süreyi 0-10ms arasında değiştirerek yükün gücünü tam güçten sıfır güce doğru ayarlayabilirsin.

arslan74

Alıntı yapılan: "xenix"Evet faz kıyıcı yapmalısın. Ilk olarak fazın sıfır volt geçişlerini takip etmelisin, faz sıfırdan geçerken pic saymaya başlasın, mesela, 5ms sonra triyaka kısa bir darbe gönderse (10-20µS) triyak iletime geçer. Burası 90° yani sinüsün tam tepesidir. Bu işlem sonucunda 220V sinus dalga şeklinin hep yarısını vermiş olacaksın ve havyanın gücü yarıya düşecek. bu süreyi 0-10ms arasında değiştirerek yükün gücünü tam güçten sıfır güce doğru ayarlayabilirsin.

Burada sadece voltaj kontrol edilecekse onun için böyle karmaşık bir devreye gerek yok. Basit bir dimmer devresi senin işi cok rahat görür.

Ama eğer ısı ayarlı Voltmetre yapmak istiyorsan o zaman bu iş zor. Cünkü en başta 220Volt ile besliyorsun. Dolaysıyla oraya koyanacağın bir ısı sensörünün doğru okuması etkilecekcek. Isı ayarlı Havyalar düşük Voltajla çalışır örneğin 24V gibi. voltaj düşük olduğu için ısı sensorünün okumasını fazla etkilemez.

Birde senin devreden ısı ayarlı havya demişsin ama zaten devrende ısı sensörün yok.

Dimmer devresi ile Voltajı kontrol ederek ısı değiştirebilirsin, ama burada söyle bir sorun var. Temas ettiğin yüzeye göre ısı emilimi olacak dolaysıyla ısı sabit kalmayacak. Eğer eritme yüzeyi büyükse hayvanın boşta olmasıyla temas etmesi arasında büyük ısı farkı olurşur. Bu durumada ısı ayarlı havya yapmamış olursun.

Selamlar

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: "Klein"triyak kullanacaksan PM ile süremezsin. Faz kıyıcı yapman gerek.

hocam peki ben bu tür bir devrede gerilim dc'ye çevirip daha sonra tetikleme olayını mosfetle yapsam nasıl olur? triyakla filan uğraşmayayım...sizce olurmu?

bu arada aslan74 hocam  devrede ısı sensörü olarak ptc veya ntc kullanacam tam bilmiyorum tam oraya kadar gelmedim daha 2-3 özellik daha eklemek istiyorum kendime göre bişeyler yapıcam ama ısı sensörü olmasada olur gibime geliyor....fikirlerinizi belkiyorum...

arslan74

Alıntı yapılan: "mustafa_cmbz"
Alıntı yapılan: "Klein"triyak kullanacaksan PM ile süremezsin. Faz kıyıcı yapman gerek.

hocam peki ben bu tür bir devrede gerilim dc'ye çevirip daha sonra tetikleme olayını mosfetle yapsam nasıl olur? triyakla filan uğraşmayayım...sizce olurmu?

bu arada aslan74 hocam  devrede ısı sensörü olarak ptc veya ntc kullanacam tam bilmiyorum tam oraya kadar gelmedim daha 2-3 özellik daha eklemek istiyorum kendime göre bişeyler yapıcam ama ısı sensörü olmasada olur gibime geliyor....fikirlerinizi belkiyorum...

Ben eskiden 220V ile çalışan havya için standart dimmer devresi yaptım. Bahs ettiğin sorun haricinde başka bir sorunla karşılaşmadım.

NTC veya PTC ile ısı ölçmek için önce uygun sensörü bulmalısın. Ayrıca onun havyaya monte etmek ayrı bir dert. Stanart NTC ler %10 hassasitete olur buda senin işini görmez. %1 hassayette sensör kullanmalısın. %1 hassasiyete sensörün birde sicaklık ölçme aralığı var oda genllikle -50 ile +150 derece dir. Gelişmiş sensörlerde +250 C cıkabiliyor.
Ama buda senin işini görmez, cünkü havya ısısını ortalama +350 C kadar cıkarabilmen gerek. O yüzden Sensörün +350 C üzerine sıcaklığı algılaması gerek. Bu durumda NTC ile bunu çözemessin. O zaman yapman gereken sensörü değiştirmek. En iyi sonucu PT100 veya PT1000 ile yapabilirsin. Ancak onların fiyatlarıda pahalı. Bu durumda termokopul kullanabilirsin. Termokopulun fiyati ucuz ama ölçmesi için özel devreyelere gerek var. direkt 220V ısınan resistansı ölçtüğü için ve data iletiminide 220V kablo ile paralel gideceği için, hatalı ölçmesine neden olabilir. Ayrıca termokopul ile ısı direkt ölcemessin, ara özel devreler kullanmalısın, onları bulmak kolay değil.

Selamlar

mustafa_cmbz

hocam dediklerinizi düşündün haklısınız bende ısı kontrollü yapsammı yapmasammı diye düşünüyordum..

hocam birde havyayı 220v DC ile beslesem ve mosfet ile sürsem uyarmı (pwm ile) ?

ipek

mustafa çekik gözlüler akım tarafosu ile ısı örneklemeyi halletmişler...

http://rapidshare.com/files/86238398/Iron.rar.html

arslan74

Alıntı yapılan: "mustafa_cmbz"hocam dediklerinizi düşündün haklısınız bende ısı kontrollü yapsammı yapmasammı diye düşünüyordum..

hocam birde havyayı 220v DC ile beslesem ve mosfet ile sürsem uyarmı (pwm ile) ?

220V DC yaptığın zaman başka sorunlar ortaya cıkar. 220V AC yi DC dönüştürdğün zaman bu 220VDC üzerine cıkar. En 300V DC olur. 300V DC yapabilmen için 300V üzerine örneğin 450V 470uF üzerine çalışan bir kontansatöre ihtiyac var. Onun ebatı baya büyük olur. DC gerilim AC gerilim göre cok daha tehlikeli ve öldürücü.

Basit bir dimmer devresi ile yap gitsin. Dimmer devresini bulamasan ben sana bir tane gönderirim.

Selamlar

roleci

Dimmer ile bildiğiniz nedenlerden dolayı iyi verim alınmaz...
Mutlaka ısı ayarlı olması lazım.
Bendeki Isı Ayarlı Havyanın (ELV LS50) şemasını çıkartmaya çalıştım bu akşam...
ISIS'te çizip buraya Upload ederim.Fakat havya 24V'luk (48W)...
BT137 Triyak ile sürülüyor...
Isı algılayıcı olarak NTC değil PTC kullanılıyor.(Havyanım jakındaki pinlerden ısı artışlarında , direncin de arttığını ölçtüm -->PTC).

mustafa_cmbz

devre şemasını paylaşırsanız çok iyi olur...acaba sizin devrede pic varmı ?

roleci

Alıntı yapılan: "mustafa_cmbz"devre şemasını paylaşırsanız çok iyi olur...acaba sizin devrede pic varmı ?

LCD'li , biraz komplike bir devre...
Komplikeliği de LCD Sürücü Çipi var ondan...
Yoksa 1 tane 084C (Opamp) , 1 tane CD4051BCM 1 tane de 24C02...
Devrenin tam şemasını çıkarmadım...Çünkü yukarıda bahsettiğim çip var üzerinde...Bu çip olmasaydı tam şemasını çıkarmaya değerdi.
...
Eski işyerinde de XTRONIC marka olanı vardı.Bunun ısı ayarı Potansiyometreliydi.O daha basit ve uygulanabilirdi.
Fırsatım olursa onunkini de çıkarırım.

POWER

Mustafa kardeş,
işine yarayabilecek veller marka ısı ayarlı devre buldum arşivde.Biraz inceledim her türlü ayrıntı verilmiş.Fakat havyanın rezistans kısmı yok.Aynı model havya iş yerinde var ona baktım.sensör görünmüyor yani havyanın uç kısmında olduğu için görünmüyor.Bu rezistans kısmı hazır bulunabilir belki.inşallah işine yarar.Bende bundan yapmayı düşünüyorum ama işi rezistans kısmı bozuyor.
http://rapidshare.com/files/86604546/Weller_EC-2002.rar.html
TB6BKG

roleci

Aşağıdaki şema pek bir şey ifade etmiyor biliyorum.
Ama çıkış sürücüsünün Triyak olduğunu ve bunun tetikleme devresi hakkında bilgi veriyor.
1N4148 ile şebekenin Alternans bilgisi alınıp işleniyor , işlenen bilgi Çipin çıkışında PNP Transistör ile Triyağın Tetikleme Açısı kontrol ediliyor.
Havya rezistansının 24V'luk olduğu halde Trafo-Triyak devresinden 38V ile çalışıyormuş gibi görünüyor.Bu durum Çip içerisinde bir şekilde hallediliyordur.  



...................
Havyadaki (ELV LA50) PTC'nin sıcaklığa göre Direnci (Yaklaşık) ;
20C - 0,5 Ohm
50C - 8 Ohm
100C - 10 Ohm
150C - 15 Ohm
200C - 20 Ohm
250C - 25 Ohm
300C - 30 Ohm
350C - 35 Ohm
400C - 40 Ohm

mustafa_cmbz

hocam şimdi burada verdiğiniz bu triyak ile tetikleme devresi nasıl çalışacak onu tam anlamış değilim mesela G ucuna 1 veriğildiğinde iletime geçecek ve devamlı iletimde kalmıyacakmı yani bu transistör ile triyağı nasıl yalıtacaklar onu anlamış değilim..?