trafo gırısıne kondasotor ?

Başlatan askb, 26 Ocak 2008, 09:05:10

askb

selam arkadaslar.
pıc'lı elektronık bır kartın tasarımında,
besleme trafosunun,220v gırısıne 470n-630v bır adet kondansatoru parelel
baglamak ıstıyorum.boyle yapınca gırıste olusacak dalgalanmaları azaltabılırmıyız.
2.olarakta sunu sormak ıstıyorum.pıc-->optokuplor--->2803--->seklınde 12v role--->kontaktor suruyorum.2803 kullandıgımızda,roleye ters parelel dıyot eklemeye gerek varmı.yoksa neden?

herkese kolay gelsın.

mustafa_cmbz

uln2803 te varmı bilmiyorum ama ulnu2003 te dediğin ters diyot olayı var ve sadece 1 tek uc çıkartılmış ve sen sadece onu şaseye bağlıyordun galiba öyle hatırlıyorum...onu bağlamazsan röleler devreye girdiğinde pic kendini resetleyebilir ben daha önce uln2003 ile  step motor sürmüştüm motor devreye girdiğinde pic resetleniyordu biraz detaya inince o diyotların ortak ucunu beslemeye bağlamayı unutmuşum onun bağlantısını yapınca picin resetlenme olayı ortadan kalktı...

Fixxer

Emc filtreyi bir araştırmanı tavsiye ediyorum ;)
Kolay gelsin
...............................

kemalguler

Belirttiğiniz kondansatöre 100ohm  1W  direnç seri bağlayarak trafo uçlarına bağlayın.Röle uçlarına da paralel  diyot bağlayın.Beslediğiniz rölenin zıt emk sı yüksek olma durumunda röleyi süren trns. arızalanabilir.Kolay gelsin.

ipek

bu kapasite class x2 olmalı

CLR

Merhaba,
1) Kondansatör, frekansa göre empedansı değişen bir komponent'tir. Elektronik devre girişlerine kondansatör atılır, ama 470n değil, 470n atılması için ön direnç ister.

Örneğin, senin yaptığın gibi kafadan şu trafo girişine 470n atalım dedik.
XC = 1 / (2*(pi)*fline*C)    pi=3,14 , Fline =50Hz, C= 10(-9) (10 üzeri -9)
                                     
XC = 1 / 6,28.50Hz. 470.10(-9)
XC = 6,77Kohm olur efektif olarak

efektif gerilim olarak V=220Vac'dir

Iac= 220V/6,77K=32,5ma

C üzerinde harcanak güç ,
P= I*I*XC= 7,15W olur, kondansatör bu güce dayanamaz,

C genellikle 100n ,47n,22n gibi seçilir çünkü böylece kondansatörün empedansı biraz yüksek olur, üzerinde harcanan güç  ise akımım karesi ile alakalı olduğu için oldukça düşer.

Kondansatörün burada amacı , dalgalanmaları azaltmak için değildir, trafo çok yüksek frekanslı spike'lara(sıçrama,pik) karşı bir iletkendir , kondansatörün empedansı yüksek frekansda düştüğü için bu sıçramaların bir kısmı, kondansatör üzerinden devresini tamamlar. Bu sistem genellikle ses amplifikatör ve microişlemcili, microcontroller'li devrelerde uygulanır.
Bu kondansatörü EMI içeren tüm besleme devrelerinde görebilirsiniz. (mesela SMPS girişlerinde)

2) ULN serisi , genel amaçlı bir driver IC'si dir. Genellikle röle veya 500ma'e kadar akım gerektiren her yerde kullanılabilir. ULN serilerinin içinde , endüktif yük sürmek için çıkışlarda diyotlar vardır. Bu diyotların ortak uçları , endüktif yükün beslemesine bağlanır. ULN2803'ün 10 nolu bacağını(diyot ortak uçları) , süreceğin rölelerin beslemesine bağla(12V ise rölelerin +12V'a bağla), ters diyot kullanmana gerek yok.

Kolay gelsin
Knowledge and Experience are Power

askb

arkadaslar hepınıze verdıgınız cevaplar ıcın teşekkür ederım.
eemkutay hocamızın acıklamaları oldukca aydınlatıcı olmuş onada ayrıca teşekkür ederım.
bır sorum daha olacak.yaptıgım devrede roleler sureklı veya uzun sure devrede kalıyor.(kontaktor suruldugu ıcın)
bır zaman sonra role bobınlerının ısındıgını gordum.bunu engellemek ıcın roleye atacagım dırencın hesabını nasıl yapmalıyım.

CLR

Merhaba,

Rölelerin bobinleri ısınıyorsa, olması gerekenden daha fazla gerilim ile çalıştırıyorsun demektir. Çözüm için:
1) Gerilimi azaltmalısın, 12V röle ise 12V vermelisin
2) Ön dirençlede kullanarak bu voltajı elde edebilirsin. Önce rölenin iki bobin arası omajını ölç. (boştayken, devredeyken değil) Voltaja göre omajları değişir. Genelde 30-250ohm arası olur. Atıyorum, 120ohm olsun ve 12V'luk röle kullandığını düşünelim. Normal çalışmada Röle akımı = 12V/120ohm=0,1A=100ma'dir.
Röleyi 15V ile beslemek   istiyorsan,12V'u rölede kalacak, 3V ise ön direnç üzerinde olmalı. Ön direnç = 3V/0,1A=30ohm bulunur. Ayrıca öndirencin watt'nı hesaplayalım çeyrek watt yetecek mi bakalım.
Pöndirenç=3V*0,1A=0,3Watt, demekki yarım watt direnç kullanmalısın

Kolay gelsin.
Knowledge and Experience are Power

askb

sagol eemkutay hocam.ıyı calısmalar.