Bobin sarma makinesi

Başlatan maker, 12 Ekim 2003, 12:52:11

maker

Selam arkadaşlar
Uzun süredir bu formları dikkatlice izliyorum.Eski bir elektronik aşığı olarak her formu en az birkac kez okumuşumdur.Nihayet sizlerle tanışıcam.
Ben asansörlerde kullanılan lirpompası denilen bir ürün imalatı yapıyorum.Bu elektromanyetk bir pompa ,üzerine valtajı verdimi çekiyor ve asansörün kilidini açıyor ve asansördeki vatandaş dışarı çıkabiliyor.
Benim sorunum bu elektromamıknatıs bobinlerini şimdilik eski tip bir bobin makinesinde sarıyorum.Ama artık elektroniğin bu kadar geliştiği bir dönemde bunu AC hız kontrollü ve sorunsuz bir şekilde sarmak.Benim ihtiyacım start düğmesine bastığımda makina yavaşca harekete başlamalı 15 saniye sonra hızlanmalı ve bitime az bir sayı kaldığında yavaşlayarak düşmeli .Bana bu konuda önerilerinizi iletirseniz çok sevinirim.Ben pendikde ikamet etmekteyim.Bizzat yardımlarınızıda kabül edebilirim.(eğer yakında ve zamanınız varsa)
sevgiyle kalın
Bülent Akdemir

aster

bu istediğinizi sadece ac drv ile tek başına halledemezsiniz
yanına ilave bu isteklerinizi komuta dönüştürecek
kontrol devreleri kullanmanız gerekir
karkas boyutu nedir, kaç haddeli olacak, atlatma varmı vs
sonra illa ac drv niye(ac drv pahallı)
dc drv ile daha kolay olur(motor pahalı)
genel bir bilgiden sonra seçim yapmanız gerekir

baba

aster'e katılıyorum

karkas boyu göbek kesiti
tel kesiti
tur adedi
(motor gücü için)
gibi bilgiler de gerekli
ayrıca sanırım yalnızca bir adet yapmayı planlıyorsun
o yüzden belki maliyet önemsenmez.kişisel kullanım için masraf yapılabilir

step motor olmaz mı ,iş görmez mi bu arada
kontrolü kolay da ondan dolayı

ayrıca aşağıda linkte başka bir konuya yazmıştım istersen bir ziyaret et belki fikir verir.
http://www.picproje.net/forum/viewtopic.php?t=1897&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
ÖĞRENDİKÇE    CAHİLLİĞİM       ARTIYOR.

maker

sevgili arkadaşlar
ilk önce cevap yazdığınız ve ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Neden ac motor ? Çünkü elimde var  hazır motor var sürücüleri var piyasada bana ucuz geldi fiyatı0,75 Kw motor icin kdv dahil 150 dolarDelta marka bununla bircok sorunu halledebilirim .Ama babanın dediği gibi tek başına iş görmez benim aradığımda ek devreler maliyetten  kacmıyorum ama kendimde birşeyler yapayım istiyorum.encoderle ac drive sürebiliriz ama benim istediğim programlama.Sarılacak bobinle ilgili bilgi vereyim.bobin karkas capı 34 mm.bobin boyu 138 mm tel capı 0,35-0,65-0,70  3tip sarım sayılarıysa 0,35 10650 sipir 065 3650 sipir 070 3200 sipir yani devreyi yaptıgımda bu üç bobinide rahatca ve hızlı sarmalıyım bana nerden baslıyacagım hakkında bilgiler de verirseniz sevinirim
Sevgiyle kalın
Bülent Akdemir

salim ALTIN

Merhaba.
Ben daha önce iki değişik firmaya floresan lamba balastı sarmak için aynen sizin istediğiniz gibi çalışan bir uygulamayı ac motor sürücü ile yaptım. Halen kullanıyorlar. Fakat mekanık olarak çalışan parçalar onlar tarafından yapılmıştı. Burada önemli olan, çözümün; piyasada bulunan ucuz veya markalı inverter de değil, o işi yapacak parametrelere sahip olmasında olduğunu anlamak gerekli. Yada bir tane dijital sayıcı kullanarak delta marka inverterle o işlem yapılabilinir. Fakat yinede tel dolaşması - takılması söz konusu olduğu zaman teli koparmamak için yaylı bir tork anahtarına ihtiyaç var. (tork kontrolü dc motorda var)
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

maker

merhaba
öncelikle ilgilendiginiz için teşekkür ederim.
Mekanik sistemlerim hazır durumda sadece bu sistemleri kontrol etmek istiyorum.Eğer tecrübelerinizle bana yardımcı olabilirseniz sevinirim(bedeli karşılığıda olabilir bu konuda sorunum yok)
Sevgilerle
Bülent akdemir 0216 379 5744 0505 409 8076

salim ALTIN

Sayın maker;
Ben bu işleri zaten profesyonel iş olarak yapıyorum. Fakat vakit problemim var ve maalesef zaman ayıramıyorum. Fakat ramazan bayramında tatil belki kısa süre fırsat verir , vaktim olursa yardım etmeye çalışırım. Bende bir bobin sarma makinası var hani şu devir ayarı kenardan bir kolla ayarlanan. sağ ve sola gittiğinde sınır ayarlarına çarpan bir mekanikle sağa sola hareket edenlerden.(Yabancı marka ama etiketi yok. :D ) sizde de sanırım böyle bir makina var.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

maker

merhaba salim bey
Evet bende aynı tarif ettiğiniz makine var ayrıca benzer bir tane daha var.Bu sistemleri otomasyon haline getirmeye çalışıyorum.Eğer direk siz alıp haledebilirseniz daha iyi olur , vaktim yok derseniz danışman olarak da yardım edebilirsiniz.Ben her iki şekle de açığım.mail adresime telefonunuzu bırakırsanız sizi arayabilirim.
Sevgiler
Bülent Akdemir
huvaj@email.com

salim ALTIN

Merhaba.
Sizin ihtiyacınızı karşılayacak sistem yaklaşık şöyle birşey.Yanlız makinanızın motorunu trifaze yapmanız lazım.(üzerindeki monofaze) 0,75 kw yeterli. Bu iş için özel bir inverterim var. İnverter keypad den sarım sayısı giriyorsunuz bir defaya mahsus sonra start edip sizin söylediğiniz gibi önce yavaş başlıyor sonra hızlanıp belirli bir hızda sarım yapıyor sona gelmeden belirlediğiniz sayıda sizin istediğiniz bir hıza yavaşlıyor son sarım sayısına gelince stop ediyor. sisteni isterseniz sarım aralığında stop edebiliyorsunuz.fakat sipir sayısını unutmuyor. yeniden start edince sipirleri sona kadar sarıyor. ekrandada sarım sayısını görüyorsunuz.
salim_altin@ttnet.net.tr
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

epolat

Ben bu yazıyı çok sonradan gördüm.Ancak belki tekrar görürseniz bana bir cevap yazabilirsiniz diye düşündüm. Bu bahsettiğiniz sürücünün markası ne?

salim ALTIN

Merhaba.
Sürücünün markası opti Drive. Tamamen türkiyede ve türk Teknisyen lerce tasarlanıp yapılmış bir cihaz. PİC 16c74a işlemcisi. İmalatı pahalı olması nedeni ile artık üretilmiyor. Ancak özel istek olursa tek tük yapılıyor.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

aster

herhalde 14 sene felan oldu
o zaman controller bu kadar yaygın değildi ama
bcd kodlama şalterleri ve ufak bir lojik devreyle
6 kanallı (haddeli) adet ve sarım sayıları atlatma aralık mesafe ayarı
vs den oluşan bir teşkilat yapmıştım tabi birde drv ı vardı
ayrıca ilgilenen olursa growler çizik aleti şeması verbilirim

stlg

Sevgili maker
Benimde size birkac onerim var hazır bir hız surucu kullanıyorsanız
zaten onun uzerinde yavas hızlanmasını veya yavaslamasını ayarlayan
parametreler var sarımın sonuna yaklastıgınızdaki yavaslamayı ise programlı bir sayıcı ile jog girislerini kullanarak yapabilir inverteri farklı hızlarda calıstırabilirsiniz


             ALLAHA EMANET OLUN
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

epolat

Bu konuyla ilgili yazdığım mesajın üstünden epey zaman geçmiş tesadüfen tekrar fark edip okudum bu başlığı ,bir yenilikten bahsetmek istiyorum.Bu başlık ilk açıldığında bir ac motor sürücüsü kullanılarak bu iş yapılsaydı sürücüyü kontrol edecek bir sistem gerekecekti(PIC,PLC,AKILLI RÖLE,ELEKTRONİK DEVRE).Günümüz şartlarında ise sadece hız kontrol bu iş için yeterli.Artık hız kontrol cihazı  üreten bazı firmalar  kendi PLC modüllerini geliştirip bunların satışlarına başladılar hız kontrol cihazını  aldıktan sonra bu modülü takıp cihazın içine basit plc programları yazabiliyorsunuz.