DCmotor sürücü devresi H-bridge de sorun.

Başlatan keops_4, 05 Şubat 2008, 15:28:22

keops_4

xenix hocam süpersin. mesajını şimdi okudum. Yatağa yattığımda sabah ezanları okunmuştu. Bakmadığım köprü devresi kalmadı. İşin sırrı yaptığın bu hesaplarda. Çünkü devreler hep birbinin aynı. Şimdi hemen verdiğin devreyi ve benim bulduğum bir devre var. Silecek motorunu kontrol etmiş. Youtube da videosunu da izledim. Devrenin robot malzemleri satan yerde orjinalinide buldum. Ama devrenin fotografındaki malzeme sayısı ile şemadaki malzeme sayısı tutmuyor. Hatta fotografta zener var devrede yok.
http://www.x-simulator.de/forum/tronic-s-diy-dual-mosfet-h-bridge-t720.html
http://www.oceancontrols.com.au/motor_controller/dc_motor_controllers.htm (KTA-198 Dual Bidirectional DC Motor Speed Controller) bunun sadece köprü kısmı ile simülator daki aynı. Bana köprü kısmı lazım. Gerisini buradaki tecrübelere dayanarak yeniden yapıcam. Mesala simulatordaki devrenin mosfetler arası hem ince hem mesafe uzun benim daha önce yanan devreye benziyor. Bahsettiğiniz sebeplerden sürekli yanıyordu. Kısmetse yarın sonuçları yazarım. Çünkü gün uzun olacak. :D

keops_4

Hocam aynı anda yazmışık mesajları. Süper şeyler yazmışsın. Eline koluna diline sağlık. Öğretmen olsa budar anlatamaz :D

xenix

Rica ederim :)

Şimdi farkettim, eğer 5 khz yi geçmeyeceksen mosfet yerine bjt de kullanabilirsin. Hatta gate drive problemi olmadığı için daha da iyi olur. Yukarıdaki devrede mosfet yerine BDX53 koy, 55V, 8A darlington transistör bu. Base bacağını 470 ohm gibi bir direnç ile mikrodenetleyicinin PWM çıkışına bağla. RCD snubber devresini yine kullan.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "xenix"
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Girişteki R6 ya paralel C15 in görevi nedir ?

OptimusPrime

transistörün baz-emetör ekleminin bir kapasite olduğunu düşünün. anahtarlama anında bu kapasiteyi baz direnci üzerinden şarj etmek transistörün doyuma gitme süresini uzatacaktır. fakat baz direnci üzerine pf değerlikli bir kond eklenerek transistörün bahsedilen bu gecikmesi büyük ölçüde engellenebilir.
konuyla ilgili lineer in bir uygulama notu olduğunu hatırlıyorum ama bulamadım.
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

z

Sadece doyum suresini değil kesim suresini de kisaltir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

OptimusPrime

tabi. başlangıçta boş olan pf değerlikli kapasitenin transistörü doyuma götürdükten sonra dolduğunu düşünürseniz, baz sürme geriliminin gnd potansiyeli çekilmesi durumunda da transistörün baz emetör eklemine tıkama yönünde gerilim getirecektir. buda kesim süresinin azalmasına yol açacaktır.
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

xenix

Evet, arkadaşların da dediği gibi Q8 in özellikle kesim süresini kısaltıyor, osiloskopta bu etkiyi gözlemledim, değerinin ne seçilmesi konusunda emin değilim ama, ben deneyerek uygun bir değer bulmaya çalıştım, uygulama notlarına bakmalı.

PWM girişini nereye bağlayacağımız da çok önemli, örneğin pic'lerin çıkış bacaklarına en fazla 50pF yük bağlayabiliyormuşuz, bu kondansatör de pic'in çıkışına paralel bağlı gibi çalışacağından değerinin 50pF den yüksek olmaması lazım.

sezgin05

Eğer motor devir yönü sık sık değicekse röle kontakları yıpranabilir.Bu yüzden yarıiletken malzeme kullanılmasını tavsiye ediyorum.Aşağıdaki sürücüyü deneyin.Ben IR2104 ile buna benzer bir devreyi uzun zamandır kullanıyorum.40 volt 6 amper de..

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "sezgin05"Eğer motor devir yönü sık sık değicekse röle kontakları yıpranabilir.Bu yüzden yarıiletken malzeme kullanılmasını tavsiye ediyorum.Aşağıdaki sürücüyü deneyin.Ben IR2104 ile buna benzer bir devreyi uzun zamandır kullanıyorum.40 volt 6 amper de..

Röle açılıp kapanırken MOS sayesinde akan akım miktarı 0 a indirilir.
Bu şekilde kontaklarda ark oluşmaz.

harmonious

bence köprü yanlış kurulmuş :) oyüzden yanıyor olabilir.